Are Europa vreo sansa in criza refugiatilor? Assad sau Statul Islamic? Interviu

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 07:25
6170 citiri
Are Europa vreo sansa in criza refugiatilor? Assad sau Statul Islamic? Interviu

In criza refugiatilor, Europa trebuie sa faca pasi intr-un ritm cu care nu a fost obisnuita si pentru care opinia publica din tarile UE nu e pregatita. Dar e de asteptat ca summit-ul UE sa aduca o solutie de compromis pentru ca situatia este urgenta, afirma prof. univ. dr. Radu Carp, fost director general al Institutului Diplomatic Roman.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. Radu Carp explicat ca o cauza profunda a conflictului din Siria este istorica si tine de trasarea granitelor din Orientul Mijlociu dupa retragerea din zona a puterilor coloniale. Iar aceste probleme au iesit la suprafata dupa Primavara Araba.

Prof. Carp a analizat conflictul din Siria, dar si modalitatea in care poate inceta razboiul de acolo - "Aceasta este marea intrebare a momentului: de unde e alimentat Statul Islamic?"

Totodata, Radu Carp ne-a explicat jocul dintre Rusia si SUA in Orientul Mijlociu si interesele lui Vladimir Putin in zona.

Unde trebuie cautate cauzele profunde ale acestei crize a refugiatilor care pare sa fi lovit Europa ca un meteorit?

Sunt mai multe cauze. Istoric, prima cauza e trasarea granitelor in acea parte a lumii unde sunt Siria si Irak. Multe tari din acea zona au fost multa vreme colonii, iar cand puterea coloniala s-a retras din zona, granitele au fost trasate nu neaparat cu acordul populatiilor din zona respectiva.

De aceea, primul gest simbolic de care s-a folosit ISIS (Statul Islamic - n.red.) a fost distrugerea frontierei intre Siria si Irak, invocand o forma de putere preexistenta puterii coloniale in zona respectiva. Pentru a nu mai vorbi despre Kurdistan, care revendica un stat de la sfarsitul razboiului mondial, iar kurzii sunt acum impartiti in Siria, Irak si Turcia.

Deci avem probleme structurale dinainte de Primavara Araba, moment simultan cu inceputul razboiul civil din Siria. Asadar, au iesit la suprafata probleme vechi, care tin de formarea natiunilor in teritoriul respectiv.

A fost o eroare exportul de democratie incercat de Occident in Primavara Araba?

Eu nu cred ca s-a incercat un export de democratie. A fost vorba de miscari autonome incurajate de liderii occidentali si de SUA. Exista si cazuri in care revolutia a fost pasnica si a dus la schimbari democratice de substanta, de exemplu, in Tunisia. In alte cazuri, precum Maroc, nu a existat o Primavara Araba, pentru ca gradul de multumire fata de regim este destul de mare.

In tari predispuse fundametalismului islamic miscarea catre democratie a dezechilibrat profund peisajul politic. Aici sunt Libia, Siria si intr-o oarecare masura Egiptul.

Situatia din Siria este acum cea mai problematica si probabil ca, fara rezolvarea acestei probleme, criza refugiatilor autentici nu poate fi oprita. Dar ce se poate face acolo, unde se infrunta doua rele: Assad si Statul Islamic?

Este un conflict atipic, pentru ca in general un razboi civil implica doua parti bine conturate. In Siria avem trei parti: regimul de la Damasc, opozitia la acesta si Statul Islamic. Si este posibil ca el sa evolueze spre un conflict cu doua parti, pentru ca in ultima perioada am asistat la radicalizarea opozitiei asa-zis moderate.

Acum gruparea al Nustra afiliata Al Qaida detine majoritatea in cadrul asa-numitei opozitii la regimul de la Damasc, care se confrunta cu doua miscari fundamentaliste. Pentru ca ele au control, suveranitate asupra unui teritoriu, cele doua miscari sunt militii armate, nu organizatii teroriste. ISIS (Statul Islamic - n.red.) chiar vrea sa dea aparenta de stat, organizeaza sistem de educatie si sanatate.

Situatia este complicata si pentru ca regimul de la Damasc e sustinut si de Iran, si de Rusia, si de Hezbollah, o alta militie armata. In Siria, lucrurile se misca de la o zi la alta, Opozitia poate deveni mai moderata sau mai radicala in functie de gruparile care o compun si o recompun.

Cu atat mai mult, cum poate fi totusi pacificata Siria?

Problema nu poate fi rezolvata decat daca este discutata intr-un cadru regional. Fara o conferinta care sa puna la masa toti decidentii din regiune si din afara regiunii, lucrurile nu se pot incheia. Dar inainte de convocarea unei asemenea reuniuni exista problema ISIS (Statul Islamic - n.red.). Pentru ca nu exista nicio posibilitate de dialog cu aceasta organizatie. Singura modalitate de a infrange aceasta organizatie este de a-i taia resursele.

De unde vin si deci unde trebuie taiate?

Aceasta este tocmai marea intrebare a momentului: de unde e alimentata ISIS (Statul Islamic - n.red.)? O grupare care are cateva mii de luptatori este capabila sa controleze un teritoriu si sa aiba cuceriri semnificative pe teren.

Pana nu se va gasi raspunsul la aceasta intrebare si nu se vor lua masuri pentru a nu mai exista fluxuri catre ISIS, gruparea va cuceri si mai multe teritorii. ISIS detine de anul trecut orasul Mosul si au existat planuri privind o ofensiva majora asupra acestuia. Ea nu a mai avut insa loc pentru ca si expertii militari au realizat ca ISIS are suficiente resurse, iar pierderile omenesti ar fi fost fost mari.

Estimarile privind capacitatea militara si financiara a ISIS nu sunt agreate intre expertii militari si politici.

Regimul Assad e foarte autoritar, a folosit mijloace extreme impotriva opozantilor chiar inainte de 2011. E o traditie mostenita de la tatal actualului presedinte. Iar faptul ca la Damasc exista experti militari nu numai din Rusia, ci si din Coreea de Nord cred ca spune foarte multe despre natura regimului.

ISIS e intr-o alta dimensiune decat cea cu care n-am obisnuit. Violenta cu care se opereaza e neobisnuita. Nici macar zona respectiva nu s-a mai confruntat cu asa ceva pana acum.

Ce cauta Rusia de fapt in Siria?

Rusia e prezenta de multa vreme in Siria, iar prezenta aceasta a devenit mai marcanta din momentul in care opozitia la Assad s-a radicalizat si a avut cuceriri teritoriale, orase mari, cu aeroporturi. Cand s-a pus in discutie existenta regimului, asadar, Rusia a intervenit prin baza sa militara de la Tartus, singura pe care Moscova o are la Mediterana.

A intervenit in ultimul moment pentru ca, probabil, si la Mosocova au fost estimari gresite privind echilibrul dintre regimul Assad si opozantii sai.

Nu este insa clar impotriva cui intervine Rusia, impotriva ISIS sau a opozitiei foarte eterogene.

Rusia isi apara doar baza de la Mediterana sau joaca sah cu SUA in Siria?

Problema este accesul la resurse naturale. In 2011, cand Qatarul a decis sa contruiasca un gazoduct catre Europa, care sa puna in inferioritate transporturile Gazprom, Rusia a devenit foarte interesata de regiune. Marea batalie este cine alimenteaza cu resurse tarile europene.

Rusia are un interes strategic pentru a mentine actuala situatie, nu neaparat pe presedintele Assad. Moscova a spus ca e deschisa la negocieri cu conditia ca viitorul presedinte al Siriei sa faca parte din aceeasi ramura siita. Deci Rusia vrea sa aiba un om de incredere. Assad e doar omul momentului.

Aici exista un spatiu de negociere si probabil ca va fi folosit.

Administratia Obama a jucat prost in Siria?

Administratia Obama a venit dupa ca interventia americana in Irak a provocat mari pierderi omenesti, ceea ce a generat pierderi politice administratiei anterioare si un curent de respingere a oricaror interventii terestre in lume. Cand a inceput Primavara Araba, Obama a declarat ca acesta este sfarsitul interventiilor militare, tarile se pot autodemocratiza. Aceasta teorie nu prea s-a confirmat in practica.

Dar si in SUA se contureaza o respingere a actualei politici fata de Orientul Mijlociu. Este cartea pe care o joaca actualul candidat republican Donald Trump. El vine cu un radicalism in discurs, care probabil ca in alt context istoric n-ar fi fost la fel de agreat. E si o reactie la refuzul interventionismului.

Administratia Obama nu pare slaba in fata unui jucator agresiv ca Putin?

Putin este un specialist al simbolisticii politice. Faptul ca va avea un discurs la ONU, chiar pe teritoriul american, la New York, cu privire la situatia din Siria arata ca este capabil sa fie un jucator de temut in relatiile internationale.

In discursul lui Putin nu se prea discuta insa despre ce va fi ulterior in Siria. Cuvantul democratizare nu apare. E o alta viziune asupra democratiei in care liderul, indiferent cum se numeste el, joaca un rol puternic.

Vedem o Europa in criza majora: lipsa de solutii comune, declaratii taioase, garduri, sarma ghimpata. Este UE apta sa o depaseasca?

UE a avansat cu pasi foarte marunti in ultimii peste 20 de ani. Doi pasi inainte, unul inapoi. Una peste alta, a existat totusi un progres in directia integrarii politicilor nationale. Politica migratiei nu este insa nici macar o politica comuna. Statele membre au niveluri foarte diferite de prestatii financiare pentru azilanti, dreptul de azil are proceduri diferite in fiecare stat. Ce se cere acum Europei este sa faca trei pasi inainte, sa ia decizii intr-un ritm cu care nu a fost obisnuita.

A avea o politica a migratiei comuna inseamna a renunta la anumite prerogative ale suveranitatii nationale, o renuntare brusca. In loc sa aiba loc in decenii, trebuie sa aiba loc in cateva saptamani. Ritmul evenimentelor impune mai multe politici comune, mai multe raspunsuri comune. Nu trebuie sa invinovatim prea mult liderii europeni pentru ca nici opinia publica din tarile UE nu e pregatita pentru a accelera atat de mult.

Si in aceste conditii?

Sunt totusi optimist pentru ca, daca ne uitam la ce s-a intamplat din mai in septembrie, vedem ca s-a avansat mult in privinta gestionarii chestiunii refugiatilor, chiar daca imaginile de zi cu zi par a ma contrazice.

Totusi acesti trei pasi necesari pot fi facuti inainte ca actuala criza sa genereze consecinte greu reparabile, daca nu chiar ireparabile? De exemplu, pusee majore de xenofobie si nationalism agresiv.

Da, e un pericol major pentru ca statele europene, inclusiv Germania, chiar daca au incercat sa promoveze aceasta politica de intelegere, de armonie intre natiuni, rezultatele sunt limitate. In multe tari s-au creat comunitati izolate care refuza dialogul cu restul populatiei. Sunt si probleme legate de piata muncii: se pune intrebarea ce meserie ar corespunde calificarilor persoanelor venite recent.

Pozitia Ungariei este foarte controversata. Sunt voci care acuza Budapesta ca a procedat inadmisibil, antieuropean, sunt voci care spun ca a actionat legal si a aparat granitele Schengen, ceea ce Grecia, de exemplu, nu a facut. CE, de altfel, nu a condamnat actiunile Ungariei. A gresit sau nu Viktor Orban?

Depinde cum privesti criza. Ungaria o priveste doar ca pe o criza de securitate, Grecia a tratat-o ca pe o chestiune umanitara. Adevarul este la mijloc. Daca se intelege acest lucru, e mult mai usor de gestionat orice actiune in privinta refugiatilor.

CE nu poate sa spuna ca spatiul Schengen nu trebuie consolidat, pentru ca el este esential, nu doar un apendice. De aceea, reactia a fost echilibrata fata de Ungaria. Dar sigur ca UE nu poate merge atat de departe incat sa recomande fiecarui stat cum sa apere granita Schengen, pentru ca este o chestiune sensibila de securitate nationala.

CE e interesata sa existe filtrul intre refugiati si cei care s-au alaturat pe drum fara a veni din zone de conflict si cauta doar un trai mai bun. Se stie de exemplu ca in acestui flux s-au adaugat si cetateni din Kosovo sau Albania.

In acest context, va asteptati ca summit-ul de azi sa aduca un pas decisiv spre o solutie comuna?

Eu cred ca vor exista suficiente concesii din partea tuturor partilor pentru a se ajunge la un compromis. Vorbim de o situatie urgenta care necesita rezolvare urgenta.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...
Comentarii
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
Nici Assad, nici ISIS, dar mai ales nici Putin!