Criza imigrantilor: Cine pleaca spre Europa si de ce. Ce se va intampla la iarna?

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 19:45
20451 citiri
Criza imigrantilor: Cine pleaca spre Europa si de ce. Ce se va intampla la iarna?
Foto: Hepta.ro

In verile ultimilor ani, cand drumurile sunt libere si marile calme, Siria a trimis in exod multi oameni, insa cea mai mare migratie s-a inregistrat in acest an.

Ultimele cifre ONU, nepublicate inca, dar obtinute de The Economist, arata ca populatia Siriei s-a redus la doar 16,6 milioane, de la un nivel de dinainte de razboi de circa 22 de milioane.

Exclusiv Dramele si chipurile refugiatilor - Fotoreportaj din mijlocul imigrantilor

Cu 4 milioane de refugiati aflati in afara tarii, cel putin inca un milion de refugiati care nu sunt inregistrati oficial si 7 milioane de persoane care au fost nevoite sa se mute in alte parti ale Siriei, mai mult de jumatate din populatia tarii a fost nevoita sa isi paraseasca locuintele. In plus, 250.000 de oameni si-au pierdut viata in razboi.

Marele exod din Orientul Mijlociu - de ce pleaca sirienii

Orientul Mijlociu a fost scena unor alte miscari in masa si inainte de conflictul din Siria - palestinieni, evrei, armeni, kurzi, irakieni, pentru a enumera doar o parte dintre cei ce si-au parasit casele. In timp ce multi dintre ei s-au stabilit in regiune - deseori in Siria, care pana in urma cu cativa ani a oferit refugiu pentru peste un milion de irakieni si 560.000 de palestinieni -, si mai multi aleg acum sa mearga si mai departe.

Cei care pleaca din Siria spun ca o fac din mai multe motive. Razboiul din aceasta tara se intensifica, iar numarul de incidente armate a crescut de la 4.000 in luna ianuarie la 6.000 in luna august, potrivit unei agentii care are observatori la fata locului. Unii fug de frica Statului Islamic, in timp ce multi altii pleaca din zonele controlate de rebeli, care sunt atacate de fortele guvernamentale.

Motivele pentru care criza refugiatilor din Europa se intampla acum

Sirienii parasesc insa in numar mare si zonele care nu sunt vizate de actiunile regimului Bashar al Assad. "Fiecare sirian vrea sa plece, mai mult decat oricand", spune Omar, un student care a ajuns recent in Olanda, venind dintr-o zona sigura a capitalei Damasc. Multi vin chiar si din zonele controlate de regim, precum Alep, aflat in vestul tarii.

Situatia a devenit catastrofala in tara, serviciile fiind afectate chiar si in cele mai bogate parti ale capitalei. O tara cu o populatie ce avea in mare parte un venit mediu s-a prabusit si a devenit una in care peste 80 la suta dintre oameni sunt nevoiasi, potrivit ONU.

De ce Europa?

Unii dintre refugiati spun ca tarile care ii gazduiesc acum ii incurajeaza sa plece, din cauza a ceea ce vad drept o povara pentru resursele acestor tari, precum Liban si Iordania, unde situatia continua sa se inrautateasca de asemenea. Spre exemplu, in Liban refugiatii reprezinta deja mai mult de un sfert din populatie.

In plus, niciuna dintre cele patru tari care gazduiesc refugiati sirieni inregistrati - cele doua mentionate, plus Turcia si Irak - nu ii recunoaste pe acestia ca atare. Acest lucru inseamna ca ei nu pot munci legal. De asemenea, ostilitatea localnicilor fata de sirieni este in crestere.

Assad, interviu rar despre refugiati: Sunt luati in vizor cu mitraliera de Occident. Nu mai sustineti terorismul!

Europa este de departe destinatia favorita a celor care pleaca din Siria. Lawrence Mala Ali, un inginer care a ajuns recent in Norvegia, rade cand este intrebat de ce nu a mers intr-o tara araba: "Care dintre ele? Golful Arab nu ne primeste. Iordania ne ofera tabara Zaatari. Liban este capitala umilintei. Aleg Europa pentru ca este singurul loc posibil care ma face sa ma simt ca sunt om din nou".

Nu exista statistici privind statutul economic al refugiatilor, inainte de a pleca din Siria. Insa multi, precum Ali si fratii sai din Tripoli, fac parte din clasa de mijloc sirienilor - in fond, au fost nevoiti sa faca rost 2.500 de dolari, cat au cerut traficantii. Potrivit cifrelor suedeze, 40 la suta din sirienii care ajung acolo au cel putin liceul, comparativ cu afganii, din randul carora doar 20 la suta au ajuns la acest nivel de educatie.

Marturiile refugiatilor despre viata sub teroarea Statului Islamic

Multi dintre sierienii care au plecat locuiau in apartamente si aveau locuri de munca. Si, chiar si daca erau in siguranta, dupa patru ani de razboi multi sirieni vor un nivel de trai mai bun si educatie pentru ei si copiii lor.

In plus, factorii care ii atrag pe oameni in Europa au devenit de asemenea mai puternici. Cand Angela Merkel a spus luna trecuta ca lasa deoparte regulile potrivit carora cei care cauta sa fie in siguranta trebuie sa aplice pentru azil in prima tara membra UE in care ajung, mesajul a fost interpretat drept o usa deschisa. In plus, imaginile difuzate de televiziuni, cu intampinari calduroase, au contribuit la aceasta impresie.

Se opreste exodul? Ce se va intampla in iarna si in primavara

Este probabil ca valul de imigranti sa se mai domoleasca odata cu sosirea iernii, insa multi sirieni apreciaza ca exodul va continua din primavara. Sirienii din Europa le transmit vestile prietenilor si rudelor din Orientul Mijlociu prin intermediul retelelor sociale.

O statistica arata ca 80 la suta dintre cei care au ajuns pe continentul nostru sunt barbati, astfel ca este de asteptat ca acestia sa isi aduca familiile mai tarziu si prin urmare vor ajunge in Europa si mai multi sirieni. O problema pentru acestia este numarul tot mai mare de oameni care pretind ca provin din aceasta tara, uneori avand pasapoarte false, alteori neavand deloc, care cer azil.

Principalele intrebari din spatele crizei imigrantilor

Pana acum, in 2015, ONU a transmis ca jumatate de milion de oameni au traversat Marea Mediterana, iar 40 la suta dintre acestia erau sirieni. In ciuda acestor numere, marea majoritate a sirienilor se afla inca in tara lor sau in tarile vecine. Printre ei se afla cei mai vulnerabili si cei mai saraci.

Criza imigrantilor: De ce sunt puse in pericol spatiul Schengen si Regulamentul de la Dublin

Conducatorii Siriei cauta sa isi pastreze populatia. Regimul Assad vrea oameni care pot sa lupte, iar kurzii sirieni vor ca refugiatii sa se intoarca, astfel incat pamanturile lor sa nu fie "arabizate". De asemenea, Statul Islamic difuzeaza inregistrari care arata cum este mai buna viata in califat decat in Europa. Insa daca luptele se intensifica in Alep sau Damasc, mult mai multi vor pleca. Ce este mai rau poate ca de-abia sta sa inceapa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#criza imigranti Europa, #criza refugiati Europa, #motive migratie sirieni, #sirieni Europa , #Siria