Putin, beneficiarul crizei refugiatilor

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 12:22
7256 citiri

Criza prin care trece Europa astazi nu reprezinta o noutate pentru nimeni. Subiectul a fost dezbatut atat de mult incat a devenit o preocupare nationala, o sursa de polemica, un motiv de ingrijorare sau un motiv de indignare pentru multi, in functie de modul de privire a subiectului.

Perspectivele sunt cu atat mai diversifcate, atat la nivel european, cat si la nivelul fiecarui stat, cu cat semnele de intrebare ridicate sunt mai multe.

Apare chestiunea traficantilor, a cooperarii europene, a repartizarii refugiatilor, a distinctiei intre refugiati si imigranti, a solidaritatii, a securitatii, a spatiului Schengen si mai nou a protejarii frontierelor externe.

Toate aceste subiecte au creat clivaje la nivelul societatii. Poate singurul punct comun a fost faptul ca aceasta criza a refugiatilor a activat vechea durere a Europei: diversitatea conflictuala.

Orice criza are, insa, si beneficiarii sai, mai mult sau mai putin premeditati. In mod inevitabil ne intrebam cine sufera de nostalgia Cortinei de fier, asa cum se instaleaza ea in jurul Ungariei, cine are o istorie in exploatarea clivajelor in randul societatilor europene si cine a fost primul care a adoptat politica aratarii cu degetul spre Occident? Raspunsul este, bineinteles, Rusia.

In timp ce europenii se ocupa fie cu inregistrarea, trierea si organizarea refugiatilor, fie cu dezbateri formale si informale despre gestionarea oportuna a afluxului de refugiati, Rusia isi continua nestingherita "pasii spre succes".

Dupa ce la ultimul summit al Parteneriatului Estic de la Riga, liderii europeni au discutat platonic cauza Rusiei, ocolind cu desavarsire pronuntarea concreta a subiectului pentru a nu starni sensibilitati, Rusia nu a menajat Europa in cazul crizei de astazi.

Inca de la inceput, Moscova pedagogica a inceput in a oferi sfaturi Europei in criza refugiatilor. Ministrul de Externe, Lavrov, a insistat sa sustina ca Europa poarta vina, generic discutand; vina privind situatia din Siria, vina durerii, vina mortilor, a traficantilor si a parintilor care isi inghesuie copiii in barci total nesigure. Putin ataca si el dur: Europa plateste acum in numele colaborarii cu America.

Ipocrizia lor probabil functioneaza pentru cei care au uitat ca anul trecut rusii au confundat un avion civil cu un avion cargo militar, doborandu-l si cauzand moartea a 298 de pasageri.

Tot rusii sunt cauza pentru razboiul din Ucraina care a adus pe teritoriul Romaniei in ultimii doi ani aproximativ 5.500 de romani originari din Ucraina.

Cu ochii pe politica dura a Ungariei cu privire la refugiati sau pe inconsecventa Germaniei, poate am uitat sa fim putin atenti la hobby-urile Rusiei din zilele acestea.

Sa incepem cu amenintarile. La vestea eventualei aderari a Suediei la NATO, Rusia nu a ezitat in a reaminti de tendintele sale protective atunci cand un stat nu isi gandeste bine politica externa. Astfel, participarea Suediei la blocuri militare ar antrena consecinte politice si chiar militare grave, conform purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe rus.

De sentimentele protective ale Rusiei se bucura si Ucraina. Rusia tocmai a inceput lucrarile si la o mare baza militara la granita cu Ucraina. Baza se va afla la numai 25 de kilometri de frontiera cu statul vecin Rusiei, nu departe de Soloti, oras legat de regiunea separatista Lugansk printr-o cale ferata. Sustinerea si inarmarea separatistilor se vor bucura, prin urmare, de circumstante mult mai favorabile gratie preocuparilor Rusiei pentru stabilitaea regionala.

Poate cel mai important este faptul ca Rusia ar fi deplasat cel putin sapte tancuri T 90 pe aerodromul din orasul sirian Latakia, una dintre bazele armatei presedintelui Bashar al Assad, contestatar activ al drepturilor omului si promotor al politicii autoritare ca mod de guvernare.

Dictatorul vinovat de crime impotriva propriilor cetateni este acum sustinut public de Rusia, care il considera cel mai oportun actor in lupta contra Statului Islamic.

De fapt, Rusia ocupa de aproape patru decenii o baza militara navala la Tartus, in Siria, dar si o unitate militara in portul Latakia. De asemenea, Siria a reprezentat de decenii unul dintre cei mai mari clienti pentru livrarile de armanent rusesc.

Acestea sunt doar motive evidente pentru care folosirea armelor chimice de catre dictatura siriana impotriva propriilor cetateni nu a reprezentat un element suficient ca Rusia sa nu isi mai sprijine aliatul traditional. Aceleasi motive au determinat Rusia sa blocheze in mod insistent toate rezolutiile din Consiliul de Securitate al ONU indreptate impotriva regimului sirian.

Rusia nu coordoneaza acum noi actiuni de dragul stabilitatii Siriei, ci pur si simplu are o cauza publica pentru o politica deja existenta de sustinere a liderului de la Damasc. Noi justificari pentru vechi politici.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#criza imigranti Europa , #Siria