Criza imigrantilor: Aspectul la care nu ne gandim, dar pe care ar trebui sa-l luam in calcul

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 07:25
9288 citiri
Criza imigrantilor: Aspectul la care nu ne gandim, dar pe care ar trebui sa-l luam in calcul
Foto: Arhiva Hepta.ro

Multi experti au avertizat asupra catastrofelor ce vor urma in cazul in care omenirea nu va actiona pentru a incetini incalzirea globala, unul dintre efectele luate in calcul de specialisti fiind migratia.

Iar in conditiile in care recenta criza a refugiatilor a avut ca punct de pornire violentele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, se pune intrebarea daca schimbarile climatice au avut sau nu un rol in toata povestea.

Joshua Keating de la Slate sustine ca imigrantii au plecat din locurile natale nu numai din cauza razboaielor, ci si ca urmare a secetelor si a lipsei hranei.

Efectele incalzirii globale, picatura care a umplut paharul?

Keating isi incepe argumentatia prin faptul ca schimbarile climatice reprezinta unul dintre motivele importante pentru care oamenii isi parasesc tara natala in numar mare, dar nu e niciodata factorul declansator.

Jurnalistul considera ca e vorba de conjunctura si de o suma a mai multor aspecte, dar incalzirea globala joaca aproape intotdeauna un rol vital.

Este si cazul sirienilor. Macinati de razboaie din 2011, ei reprezinta cel mai mare grup de imigranti din valul recent care strabate Europa.

Daca ii luam in calcul si pe cei care s-au mutat in interiorul tarii, atunci rezulta ca mai mult de jumatate din populatia tarii a migrat de la inceputul conflictului armat.

Numeroase studii au demonstrat ca efectele incalzirii globale, precum seceta prelungita, au determinat o mare parte din populatia rurala a Siriei sa se indrepte catre orase, in perioada 2006-2009.

Acest flux s-a adaugat celorlalte probleme sociale pe care le avea tara, care au condus in final la manifestarile impotriva guvernului lui Bashar al-Assad, urmate de razboiul izbucnit in 2011.

Sursa citata mentioneaza ca nu e nicio coincidenta ca gruparile teroriste din regiune, precum Statul Islamic, au facut o prioritate din controlul resurselor de apa.

Seceta duce la decizii extreme

Jurnalistul Slate este convins ca seceta a fost unul dintre factorii care a condus la izbucnirea razboiului din Siria.

Oamenii pot deveni violenti cand nu au ce manca si exista multe cazuri cand lipsa hranei a cauzat instabilitate politica.

"Daca reusim sa ne punem de acord ca acest lucru s-a intamplat, intr-o oarecare masura, in Siria, atunci putem sa spunem ca acesti imigranti sunt si refugiati din cauza schimbarilor climatice", se arata in articol.

Ideea e mai puternica atunci cand e vorba de cei care pleaca din Eritreea si Somalia. Oamenii de stiinta sustin ca e o legatura directa intre incalzirea Oceanului Indian si secetele care au devastat Africa de Nord in ultimii ani.

De exemplu, din cauza ca sezonul ploios s-a terminat mai repede, iar culturile au fost slabe, in acest an a crescut cu 17% numarul celor care nu au hrana zilnica suficienta, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite. Dpua treimi dintre ei au fost nevoiti sa se mute. Iar o situatie similara se intampla si in Eritreea.

Joshua Keating de la Slate reintareste ideea ca schimbarile climatice nu reprezinta singurul "motor" al migratiei, insa e unul dintre factorii care ii fac pe oameni sa plece din locurile natale.

Concluzie

Cei care migreaza doar in functie de schimbarile climatice raman in cea mai mare parte in interiorul granitelor tarii natale, arata un raport al Organizatiei Natiunilor Unite din 2012. Daca zona in care locuiesc e inundata, sa spunem, ei vor pleca spre locuri mai inalte, in niciun caz in alta tara.

Dar daca la acest factor se adauga si altele, cum ar fi razboiul, atunci situatia se schimba si oamenii prefera sa treaca granita decat sa se fereasca de gloante.

Ideea a fost adusa in discutie si de John Kerry, secretarul de stat al SUA, in cadrul unei vizite recente in statul Alaska.

"Aveti impresia ca migratia reprezinta acum o provocare pentru Europa din cauza extremismului, insa asteptati sa vedeti ce se intampla in lipsa apei, a mancarii sau atunci cand incep sa se lupte unii impotriva altora pentru a supravietui", a mentionat oficialul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#imigranti incalzire globala, #refugiati incalzire globala , #Siria