Criza refugiatilor, abia la inceput: Un milion de migranti vor debarca anul acesta in Grecia

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 22:12
4693 citiri
Criza refugiatilor, abia la inceput: Un milion de migranti vor debarca anul acesta in Grecia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Seful Agentiei europene pentru managementul cooperarii operationale la frontierele externe ale UE (Frontex), Fabrice Leggeri, estimeaza ca anul acesta vor ajunge in Europa, venind dinspre Turcia, inca aproximativ un milion de migranti si acuza guvernul de la Ankara ca nu depune suficiente eforturi pentru a stavili acest aflux, desi s-a angajat ca va proceda astfel in virtutea acordului convenit cu UE.

"In ciuda conditiilor meteo nefavorabile, in fiecare zi ajung in Grecia intre 2.000 si 3.000 de persoane. Sa nu ne facem iluzii. Refugiatii vor continua sa soseasca atat timp cat continua razboiul in Siria", a spus Leggeri intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel, citat de Agerpres.

UE si Turcia au convenit la sfarsitul anului trecut un plan de actiune prin care guvernul de la Ankara s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar cu o valoare initiala de trei miliarde de euro - destinat refugiatilor sirieni de pe teritoriul turc - si a reluarii procesului de aderare a Turciei la UE, precum si a celui de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci.

Insa, la fel cum au apreciat si alti responsabili europeni, seful Frontex considera ca Turcia inca nu depune suficiente eforturi pentru a se achita de obligatia pe care si-a asumat-o. Guvernul de la Ankara trebuie "sa faca viata imposibila" mafiilor formate de traficanti, a indicat Fabrice Leggeri, el subliniind ca autoritatile turce au "obligatia si posibilitatea" de a actiona impotriva acestor grupuri infractionale.

Pe de alta parte, seful Frontex a negat posibilitatea ca frontiera dintre Grecia si Macedonia sa fie inchisa pentru migranti si a precizat ca obiectivul sporirii efectivelor acestei agentii europene in respectiva zona este grabirea procesului de inregistrare a migrantilor, nicidecum inchiderea granitei.

Si Merkel someaza Turcia: Avem nevoie urgent de progrese!

Si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut, vineri, implementarea urgenta a acordurilor Uniunii Europene cu Turcia, argumentand ca sunt necesare masuri urgente pentru diminuarea afluxului de refugiati.

"Am discutat cu premierul Italiei despre criza refugiatilor; acordurile UE-Turcia trebuie implementate urgent pentru ca avem nevoie de progrese", a declarat Angela Merkel dupa intrevederea cu Matteo Renzi, potrivit Mediafax.

Italia a blocat un plan al Uniunii Europene care prevede alocarea a trei militarde de dolari Turciei in schimbul angajamentelor de diminuare a afluxului de refugiati extracomunitari.

"Noi nu avem nicio problema, nici cu Turcia, nici cu Germania privind oferirea a trei miliarde de euro autoritatilor turce. Italia manifesta disponibilitate. Dar asteptam ca institutiile europene sa ofere anumite raspunsuri despre modul in care vor fi folosite aceste contributii", a spus, la randul sau, Matteo Renzi, citat de ziarul La Repubblica.

Conform unui sondaj, 40 la suta dintre cetatenii germani considera ca Angela Merkel ar trebui sa demisioneze din cauza politicilor favorabile primirii refugiatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#criza refugiati Merkel Turcia acord, #val imigranti Europa Siria , #Siria