Oamenii vor ajunge sa atace sau sa fuga de orice musulman sub influenta Facebook - interviu cu un expert in lumea araba

Autor: Antonio Momoc - trainer comunicare
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 13:15
8395 citiri
Oamenii vor ajunge sa atace sau sa fuga de orice musulman sub influenta Facebook - interviu cu un expert in lumea araba
Foto: Arhiva personala / Emanuel Peterliceanu

Astazi ministrii UE de Interne ar putea decide introducerea de cote minime obligatorii de refugiaṭi.

Se discuta azi in Consiliul JAI si se va relua, probabil, maine in Summit-ul extraordinar consacrat migratiei cu participarea sefilor de state si guverne si despre posibilitatea unor sancṭiuni financiare pentru statele care refuza decizia UE de a primi cote obligatorii de refugiati.

Dar solidaritatea cu forta depaseste spiritul care a stat la baza Uniunii Europene si care a facut posibil ca pe acest continent sa fie pace de 70 de ani intre statele membre UE.

Criza refugiatilor din Uniunea Europeana nu-si va gasi rezolvarea cu reactii irationale, cu garduri, cu raspunsuri panicarde sau xenofobe. Nici lipsa totala de control la granitele externe UE nu reprezinta o solutie atunci cand vorbim despre oameni care fug din teatrul de razboi din Siria acolo unde opereaza astazi peste 30 de organizatii teroriste.

Peste 150.000 de oameni au fost ucisi de Statul Islamic in Siria de la inceputul razboiului civil, din care peste 10.000 erau copii. Motiv pentru care o solutie comuna, administrativa si de securitate, agreata de statele UE, mai ales de Germania si Franta, se va impune.

Atunci cand presedintele Romaniei, cat si premierul au vorbit despre numarul maxim de refugiati pe care il poate primi Romania pe teritoriul nostru (1.785 sau 1.500), s-au referit in primul rand la capacitatea noastra administrativa de a inregistra refugiati.

Un val de cateva mii de refugiati ar genera haos la granitele Romaniei si incapacitatea statului roman de a procesa date intr-un timp scurt pentru un numar urias de persoane.

Problema fundamentala este aceea de a procura, verifica si controla datele despre identitatea celor care intra in spatiul UE.

In acest context, surprinde prezenta firava in spatiul public (pe televiziuni sau in presa mainstrem) a specialistilor in lumea araba. In ultimele saptamani am incercat sa dau cuvantul expertilor din regiune. Pe blogul antoniomomoc.ro am publicat integral interviul cu Emanuel Peterliceanu (din care extrag aici cateva fragmente), absolvent al Facultatii de Istorie al Universitatii din Bagdad, coautor (impreuna cu Dumitru Chican) al cartii "Noul Orient Mijlociu. Intre Primavara araba si Haosul contructiv".

Si-a sustinut teza de licenta cu titlul "Expansiunea islamului in Balcani". A trait 5 ani in Irak (2000-2005) si 3 ani in Siria. Acum locuieste in Baia Mare si se ocupa de integrarea refugiatilor in Romania ca presedinte al Asociatiei Nord pentru Cooperare si Integrare, un ONG care actioneaza pe langa Centrul de Azilanti din Somcuta Mare.

Putem afirma ca actuala criza a imigrantilor din Orientul Mijlociu isi are originea si in invazia militara americana din 2003?

Bineinteles. Instabilitatea creata atunci a condus la haosul pe care-l vedem azi in Europa si in regiune. Arabii nu cunosc alta forma de organizare decat cele totalitare, tribale sau personale. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Saddam Hussein era un stavilar in calea expansiunii Iranului si a Arabiei Saudite si a celorlalte emirate din Golf.

Cel putin jumatate dintre romani au sustinut atunci, potrivit sondajelor, interventia militara americana in Irak din 2003. Dvs cum v-ati pozitionat atunci si acum?

Interventia militara din Irak a fost cea mai mare gafa pe care a facut-o administratia de la Casa Alba. Saddam Hussein era stalpul stabilitatii din tot Orientul Mijlociu si de altfel a intregii lumi arabe, iar inlaturarea lui a condus un haos general care are repercusiuni pana astazi.

Multi refugiati vin in Europa din Irak, unii irakieni pretind chiar ca sunt sirieni. De ce fug irakienii: de fundamentalistii sunniti din Statul Islamic, de noua guvernare siita, ori de ambele?

Fricile sunt individuale, de la fiecare persoana la alta. Cei mai multi fug insa de Statul Islamic. Noua guvernare din Irak este incapabila sa guverneze. In Irak fara o mana ferma nu poti asigura pacea.

Nimeni nu neaga in Europa sau in lume pericolul si nebunia organizatiei teroriste Statul Islamic

Statul Islamic este la origine o organizatie formata din non arabi. Si au deja membri in toata Europa.

Putem sa confundam cu Statul Islamic pe actualii refugiati sirieni sau irakieni care ajung in Uniunea Europeana?

Eu lucrez cu refugiati. Cei care vin acum fug din calea razboiului pentru ca Siria este practic nelocuibila. Sunt insa multi arabi care se declara sirieni doar pentru a primi statutul de refugiat.

Este nevoie de precautie maxima: se fac acte false de cetatenie siriana. Ce anume ne face pe noi sa credem ca o persoana care pretinde ca e sirian sa fie chiar sirian?

Este foarte usor de falsificat un act de identitate sirian. In Romania costa aproximativ 300 euro un astfel de certificat. Pe teritoriul Siriei opereaza azi 30 de organizatii teroriste. Valul de refugiati ofera o sansa unica pentru membri ai Statului Islamic sa se infiltreze. Cert este ca Guvernul de la Ankara i-a lasat pe acesti refugiati sa plece in ultimele saptamani.

Sunt retele intregi de asa-zise calauze care se ocupa de refugiati. Retele de calauze si fasificatori de acte opereaza si pe teritoriul Romaniei. Sunt persoane care pentru bani putini iti fac un act de identitate sirian. Cu acel act poti in doua luni, dupa obtinerea statutului de refugiat si implicit a pasaportului, sa calatoresti oriunde in spatiul comunitar. Si sunt persoane care sprijina retelele de calauze. Multi refugiati vin cu povesti false asupra identitatii lor si asupra tarii de provenienta..

Sunt arabi refugiati care odata ce primesc statutul de refugiat sprijina alti refugiati sa obtina acte de identitate siriene, iar dupa ce acestia au obtinut pasaportul romanesc sunt ajutati sa ajunga in diverse zone in Europa.

In cartea "Noul Orient Mijlociu. Intre Primavara araba si Haosul contructiv" vorbiti de o alta miza a conflictului din Siria... spuneti acolo ca resursele de gaz din Siria sunt miza reala a conflictului.

Conflictul din Siria are si baze economice, nu doar ideologice. Numai bazinul Levantului, adica zonele maritime din vecinatatea Libanului, Israelului si Siria dispune de 1,68 miliarde de barili de petrol si 3.450 miliarde mc de gaze naturale. Siria dispune in subsolul sau de importante rezerve de gaz. Siria dispune de rezerve de gaz natural care depasesc in volum toate rezervele din estul Mediteranei.

Puteti explica si de ce tarile din Golf nu vor refugiati sunniti sirieni? S-a vorbit mult despre asta pe retelele sociale...

Arabii din Golf sunt de alt gen, de o alta religie, wahabita. Primirea de refugiati acolo ar putea declansa un razboi si in acele zone. Sa nu uitam ca in Siria sunt toate retelele teroriste arabe care ar penetra zona si ar destabiliza-o. Sunt animozitati mari intre arabii din Golf si cei din Orientul Mijlociu.

Sprijina Arabia Saudita Califatul Islamic din Siria si Irak, ceea ce este cunoscut ca Statul Islamic in presa occidentala?

Da. Este in interesul tarilor din Golf sa creeze o zona de conflict, un conflict care pune stavila expansiunii siite iraniene.

E corect sa spunem ca "exportul de democratie al SUA" a intrat in conflict in Siria si Irak cu "exportul de revolutie islamica din Iran"? Nu cumva liderii acestor tari ca Iran sau Arabia Saudita se folosesc de religie doar pentru interesele lor economice si politice?

Iranul este interesat sa puna stapanire pe stramtoarea Hurmuz, o stramtoare prin care trece 60% din petrolul mondial. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, Iranul este interesat sa exporte secta siita a Islamului in Orientul Mijlociu. Arabia Saudita vrea si ea la randul ei sa exporte cultul wahabit in zona.

Revenind la situata refugiatilor care ajung din Europa... cazul jurnalistei maghiare care a pus piedica unui refugiat sirian reprezinta un exemplu de intelegere eronata a situatiei refugiatilor?

Da. Ce s-a intamplat in cazul jurnalistei este un exemplu clar asupra ceea ce se poate intampla de acum incolo in Europa. Jurnalista (care si-a cerut scuze ulterior - n.red.) a declarat dupa incident ca a fost panicata. Iar cand esti panicat ai doua posibilitati de raspuns. Ori fugi, ori ataci. Ea a atacat...

Aceasta panica este alimentata de retelele de socializare care publica mesaje negative despre arabi si Islam. Oamenii vor ajunge sa atace sau sa fuga de orice musulman sau persoana de culoare sub influenta Facebook. Acelasi scenariu s-a derulat si in cazul Primaverii arabe. Primavara araba s-a propagat prin Facebook ceea ce denota ca aceasta retea de socializare poate misca masele de oameni in sens democratic cat si nedemocratic.

In calitatea dvs de presedinte al Asociatiei Nord pentru Cooperare si Integrare care actioneaza pe langa Centrul de Azilanti din Somcuta Mare, cum vedeti venirea refugiatilor din Orientul Mijlociu in Romania urmare a cotelor UE?

Putini refugiati dintre cei de care ne-am ocupat noi (arabi, africani) in ultimii ani doresc sa ramana in Romania, majoritatea pleaca in Vest imediat ce primesc statutul de refugiat. Pentru cei care doresc sa ramana, sa munceasca, sa-si infiinteze o familie, incercam sa gasim ceva de lucru, le oferim consiliere psihlogica, un sprijin pentru cei care vor sa-si deschida un business aici.

Acelasi lucru se va intampla si cu cei care vor fi repartizati de UE aici?

Exact. In cateva luni pleaca toti. Daca Romania va primi refugiati, poate ca cel mult 1% dintre ei vor ramane aici.

************

Interviu realizat pentru Ziare.com de Antonio Momoc, conferentiar universitar doctor, trainer specializat in comunicare si managementul reputatiei. Antonio Momoc scrie la rubrica Invitatii Ziare.com. Mai multe detalii pe antoniomomoc.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#refugiati Siria Romania, #refugiati Statul Islamic, #cote refugiati Romania , #Siria
Comentarii
Poza Haan1
Haan1
rank 5
Poza Haan1
Haan1
rank 5
Ce noroc pe noi! Sa plece toti impreuna cu muftiul!