Amenintata de valul de imigranti, Slovenia ia o decizie radicala

Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 09:16
4184 citiri
Amenintata de valul de imigranti, Slovenia ia o decizie radicala

Autoritatile slovene au suspendat vineri legaturile feroviare cu Croatia vecina pentru a se pregati de sosirea previzibila a numerosi migranti pe care Zagrebul ii va trimite spre Slovenia, dupa decizia Ungariei de a inchide granita la miezul noptii, au anuntat caile ferate slovene.

"Din cauza circumstantelor exceptionale, traficul de pasageri dintre Croatia si Slovenia a fost suspendat", a informat compania cailor ferate slovene pe site-ul sau, citat de AFP.

Compania a precizat ca aceasta "reactie" la "migratia refugiatilor" a fost luata "in coordonare cu puterea publica".

Cotidianul croat Index a dezvaluit asa-zisul "plan C" al Zagrebului, care urma sa fie pus in aplicare dupa ce Ungaria isi inchide frontiera cu Croatia.

Potrivit publicatiei croate, acest plan a fost convenit cu Slovenia. "Premierul croat Zoran Milanovic se afla in contact permanent cu premierul Sloveniei, Miro Cerar. Dupa consultarile de joi de la Bruxelles, Milanovic si Cerar au discutat de mai multe ori la telefon despre actuala situatie a refugiatilor.

Guvernul croat a elaborat de la bun inceput un plan C, care a fost pus de acord cu Slovenia. In cazul in care Ungaria isi va inchide frontiera, Croatia va incepe sa puna in aplicare planul in acord si in totala coordonare cu Slovenia", a confirmat biroul de presa al guvernului croat, fara a preciza in ce anume consta acest plan.

Insa, potrivit cotidianului Index, Croatia nu va incepe sa-i intoarca pe refugiati in Serbia, ci ii va duce spre frontiera cu Slovenia.

Dupa cum a anuntat Ministerul de Interne al Croatiei, ministrul de Interne croat Ranko Ostojic urmeaza sa faca anumite precizari in legatura cu acest "plan C".

Potrivit MAI croat, in total teritoriul acestei tari a fost tranzitat deja de peste 185.000 de imigranti. Acestia vin din Serbia, iar pana acum erau dusi spre granita cu Ungaria.

Ungaria a inchis in cursul noptii de vineri spre sambata, dupa cum a anuntat, un important punct de trecere a migrantilor la frontiera sa cu Croatia, in apropiere de Zakany, in prezent blocat de un gard masiv de sarma ghimpata.

Imediat dupa trecerea unui ultim grup de sute de migranti, deschiderile din acest gard care se ridica in mijlocul campiei, in sudul Ungariei, un fost inchise ermetic cu putin inainte de ora 01:00 (vineri, 23.00 GMT) de catre politistii ungari, in aplicarea deciziei anuntate in cursul zilei de guvernul premierului Viktor Orban, au constatat corespondenti ai agentiei France Presse.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...