Marturiile refugiatilor despre viata sub teroarea Statului Islamic

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 23:33
7490 citiri
Marturiile refugiatilor despre viata sub teroarea Statului Islamic
Foto: Hepta.ro

Printre zecile de mii de refugiati care fug de razboiul si disperarea din Orientul Mijlociu, un grup aparte simte o mare usurare cand ajunge in Europa - este vorba despre cei care au fugit din zonele conduse de extremistii Statului Islamic si de controlul dur al politiei religioase.

Acesti refugiati povestesc cum o tunsoare in stil occidental, o pereche de blugi sau o simpla interactiune cu cineva de sex opus pot duce la pedepse din partea Hisba, ramura extremista care duce la indeplinire interpretarea brutala a legii islamice Saria, relateaza Fox News.

Motivele pentru care criza refugiatilor din Europa se intampla acum

Ahmed este unul dintre refugiati, care povesteste ca detinea un magazin de pantofi de dama in orasul sirian Rakka, fiind mustrat in fiecare zi de membrii Hisba pentru ca servea clienti femei. Astfel, potrivit extremistilor, sotia sau sora sa ar fi trebuit sa faca acest lucru. In plus, islamistii i-au interzis sa angajeze femei care nu ii erau rude.

Grea e viata de luptator al Statului Islamic - un jihadist se plange ca ceilalti ii fura pantofii si nu stau la rand

Daca vreuna dintre cliente isi ridica valul pentru a se uita la o pereche de pantofi, membrii Hisba o bateau pe femeie cu un bat de bambus. Asemenea altor refugiati care au trait in teritoriile controlate de Statul Islamic, Ahmed si-a dat doar prenumele, astfel incat sa nu fie recunoscut, de teama unor represalii ale Statului Islamic fata de rudele sale.

Statul Islamic, mai rau decat o armata de ocupatie, sirienii spioneaza pentru ei

Sotia si cei trei copii ai sai au ramas in Rakka, capitala de facto a autoproclamatului califat, precizand ca isi doreste sa ii aduca si pe acestia in Europa, odata ce se instaleaza si gaseste refugiu pe acest continent.

"Sunt mai rau decat o armata de ocupatie si actioneaza de parca nu vor pleca niciodata. Nu mai puteam suporta. Ceva trebuia sa fie facut si asta fac acum", a spus barbatul, care a sosit in aceasta luna in Lesbos, cu un nepot, cei doi urmarind sa ajunga la rudele din Belgia.

Assad, interviu rar despre refugiati: Sunt luati in vizor cu mitraliera de Occident. Nu mai sustineti terorismul!

Omul povesteste ca drumul a durat circa o saptamana, iar unii dintre locuitorii orasului din care a plecat, Rakka, ii spioneaza pe rezidenti pentru Statul Islamic. "Tinem televizorul dat foarte incet, iar atunci cand sotia mea iese pe balcon pentru a agata rufele, trebuie sa fie complet acoperita", mai relateaza Ahmed.

Riscurile tinerilor sub Statul Islamic

Abdullah, un tamplar in varsta de 36 de ani, a spus ca versiunea islamului impusa de extremisti este prea severa, chiar si pentru cineva care se roaga de cinci ori pe zi: "Sunt atat de stricti cu regulile si pedepsele, incat nu lasa loc pentru clementa prescrisa a islamului sau pentru pocainta".

Barbatul a ajuns in Serbia, la inceputul lunii septembrie, cu sotia si cei doi copii ai sai. Acesta recunoaste ca ceea ce l-a determinat cu adevarat sa-si paraseasca locuinta din Deir al Zour au fost situatia economica si sistemul de sanatate din orasul sau. Cei mai multi dintre doctori au plecat, iar cea mai mare parte a oamenilor nu aveau bani.

Principalele intrebari din spatele crizei imigrantilor

Tinerii povestesc ca vizitele la Internet cafe erau insotite de riscul ca cei din Hisba sa vrea sa le verifice continutul conturilor de retele sociale sau al telefoanelor mobile. Un tanar de 16 ani a scapat doar cu o avertizare din partea islamistilor, dupa ce a fost retinut din cauza tunsorii sale. Un alt tanar, Hassan, spune ca a fost retinut pentru scurt timp de extremisti pentru ca purta blugi.

Dezvaluirile unui jihadist: Mii de extremisti "sub acoperire", trimisi in Europa printre refugiati

Mai multi de 175.000 de sirieni si aproape 10.000 de irakieni au plecat in calatorii periculoase pe mare pana in Grecia, doar in acest an, facand parte din masivul val de refugiati alimentat de razboiul civil din Siria, aflat acum in al cincilea an. Multi dintre ei au trait in Turcia, chiar si cativa ani, inainte de a pleca inspre Europa occidentala.

In acest timp, s-au obisnuit cu o societate mai liberala - foarte diferita de conducerea exercitata de Statul Islamic, unde femeile trebuie sa se acopere din cap pana in picioare in public si nu isi pot parasi casele fara a fi in prezenta unei rude de sex masculin, unde fumatul este interzis, iar barbatii trebuie sa dea fuga la moschee la ora la care se spun rugaciunile.

Pedepsele pentru incalcarea acestor reguli variaza de la avertisment, inchisoare, biciuire in public sau, pentru cele mai grave acuzatii, pedeapsa cu moartea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#refugiati marturii Statul Islamic, #refugiati fuga Statul Islamic, #refugiati Siria Statul Islamic , #Statul Islamic
Comentarii
Poza Karenina
Karenina
rank 5
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Sa speram ca NICIODATA nu o sa avem....