De ce ar trebui ca Rusia sa dea o mana de ajutor in criza refugiatilor

Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 11:40
5190 citiri
De ce ar trebui ca Rusia sa dea o mana de ajutor in criza refugiatilor
Foto: Facebook/UNHCR

Europa se confrunta cu o criza fara precedent a refugiatilor, care au dat navala cu sutele de mii peste frontierele europene si care, in cele din urma, vor fi impartiti intre statele membre UE.

Exista insa voci care spun ca nu doar Uniunea Europeana este de vina ca nu a facut nimic pentru a preveni aceasta invazie, ci si altii. De exemplu, Rusia ar trebui sa se gandeasca foarte bine la ce rol a jucat in toata aceasta debandada, mai ales cand vine vorba despre Siria, este de parere Natalia Antonova, jurnalista preocupata de problema refugiatilor, nascuta la Moscova, dar care a trait in Statele Unite.

Rusia a declarat, in repetate randuri, ca are tot dreptul sa isi apere interesele strategice in Orientul Mijlociu, unde are inclusiv o baza navala in orasul Tartus, aflat pe coasta mediterana a Siriei, aminteste Antonova intr-un material publicat pe site-ul Moscow Times.

1.000.000 - atati refugiati vede ONU venind in Europa

Ea este de parere ca, daca o tara s-a implicat in conflictul sirian de partea presedintelui Bashar al Assad - acuzat de nenumarare atrocitati impotriva propriului popor -, atunci trebuie, de asemenea, sa isi asume responsabilitatea fata de oamenii care si-au parasit locuintele si au fugit din calea varsarii de sange.

"Statele Unite s-au amestecat primele in treburile Siriei! Sa le lasam pe ele sa se confrunte cu situatia", este ce ar spune cei mai multi dintre cetatenii rusi, subliniaza jurnalista.

Si SUA ar trebui sa puna umarul

Ea recunoaste ca si Statele Unite ar trebuie sa se implice mai mult in ajutorarea refugiatilor sirieni in particular si a imigrantilor in general. SUA sunt mai bogate si mai puternice decat Rusia (o realitate pe care rusii urasc sa o recunoasca, mai putin daca vine vorba de aspecte precum criza scapata de sub control a transfugilor).

Franta primeste doar refugiati crestini? Reactia ferma a premierului

Totusi, jurnalista aduce in discutie insistenta Rusiei asupra faptului ca lumea trebuie sa fie astazi multipolara, ca nu este in regula ca o singura putere, in cazul acesta Statele Unite, sa ia toate deciziile importante. Insa Antonova subliniaza ca nu poti construi o lume multipolara daca esti reactiv, are cum procedeaza Moscova, ci trebui sa fii proactiv.

Iata ca Rusia are oportunitatea de a fi proactiva in criza refugiatilor. Miscarea ar putea face minuni pentru imaginea Rusiei la nivel global, mai ales avand in vedere ca a investit milioane de dolari in ceea ce pare a fi o campanie internationala de propaganda esuata.

Chiar daca Rusia nu este pregatita sa contribuie la gazduirea refugiatilor (care nu vor sa ajunga numai in Germania, unii ar veni si in Rusia daca ar avea un trai decent), ar putea totusi oferi ajutoare umanitare menite sa atenueze povara de pe umerii Uniunii Europene, arata autoarea articolului.

Avertisment din Europa: Sa primim toti refugiatii ar fi o victorie a Statului Islamic

Unii sustin ca Moscovei nu-i pasa, de fapt, de lumea multipolara si ca nu are de gand sa ii ajute pe refugiatii sirieni din moment ce nu-i pasa deloc de pierderea vietilor omenesti in conflictul separatist din estul Ucrainei.

Totusi, cetatenii rusi stiu cum e sa fii un strain in Occident. In timp ce imaginea Rusiei devine mai proasta pe zi ce trece din cauza propriilor actiuni, prejudecatile la adresa rusilor se inmultesc. Ura si teama de refugiati ar trebui sa trezeasca in rusi un sentiment de solidaritate, considera Natalia Antonova.

Nu poti fi membru al comunitatii internationale doar atunci cand iti convine. Nici nu poti schimba ordinea globala daca faci declaratii nervoase prin intermediul diplomatilor sau daca interzici branza frantuzeasca.

In opinia jurnalistei, daca Rusia vrea sa fie din nou o putere globala, nu doar una regionala, trebuie sa se implice mai mult in rezolvarea crizelor, iar o mana de ajutor in criza imigrantilor ar fi un inceput excelent.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Rusia refugiati, #Rusia imigranti, #Rusia ajutor refugiati, #SUA refugiati , #stiri invazie imigranti