Criza imigrantilor: Marturia cutremuratoare a unui medic despre ororile dintr-o ambarcatiune cu zeci de morti

Joi, 27 August 2015, ora 19:55
5943 citiri
Criza imigrantilor: Marturia cutremuratoare a unui medic despre ororile dintr-o ambarcatiune cu zeci de morti

In cala ambarcatiunii unde 52 de imigranti au fost gasiti morti miercuri in largul Libiei, doctorul Simon Bryant a cautat cu disperare semne de viata, incetand sa mai tina evidenta victimelor in aceasta noua tragedie in Marea Mediterana.

Medic canadian in varsta de 56 de ani si in misiune cu organizatia Medici fara Frontiere (MSF) la bordul navei "Phoenix", "doctorul Simon" a fost chemat miercuri sa asiste paza de coasta suedeza la verificarea unei ambarcatiuni de pescuit cu peste 450 de imigranti la bord.

"M-am dus la fata locului, impreuna cu o infirmiera. Era multa agitatie, multi oameni care se agitau peste tot", a povestit el joi intr-un interviu telefonic pentru AFP.

"Apoi m-am urcat pe ambarcatiunea de lemn, in cala", a spus medicul, precizand ca era intuneric, fundul calei de doar cativa metri patrati era plin cu apa si nu exista decat un tub de aerisire instalat de echipele de interventie suedeze pentru a se putea respira.

Echipat cu o lanterna frontala, medicul a inceput sa examineze oamenii. "Am incetat sa mai numar mortii la 24, m-am concentrat pe cautarea de semne de viata. Unii erau morti de ceva timp, trupurile lor erau tepene", a povestit el.

Multi dintre ei erau intinsi pe fundul calei, cu capul in apa. Iar unii au fost gasiti apoi complet sub apa.

"Din nefericire, la final, cand am revenit sus, unde era ceva mai mult spatiu, existau trei cadavre, iar un alt barbat abia mai respira", a adaugat medicul.

Evacuat rapid si intubat, barbatul a fost transportat cu un elicopter al Marinei la Lampedusa, cea mai apropiata insula italiana de coastele africane.

Insa ziua nu se terminase pentru doctorul Bryant, chemat sa evalueze starea de sanatate a altor 430 de pasageri ai ambarcatiunii de pescuit, apoi a altor sute de imigranti salvati in aceeasi zona.

Potrivit garzii de coasta italiene, care coordoneaza operatiunile intre Libia si Italia, circa 3.000 de imigranti au fost salvati in total miercuri. Iar ziua de joi se anunta de asemenea incarcata.

Nava "Phoenix" a pornit spre Taranto, in sudul Italiei, pentru a transporta acolo peste 400 de imigranti. Pentru echipele MSF si ale organizatiei malteze Moas care inchiriaza aceasta nava de salvare privata, aceasta este ocazia unor contacte intense cu persoanele salvate.

"In prima zi, majoritatea sunt epuizati si dorm mult. Apoi, incep sa-si spuna povestile, iar acestea pot fi extrem de dure. Multi au indurat calatorii extrem de lungi pentru a ajunge in Libia, din Eritreea, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Ghana... Iar noi auzim acum povesti groaznice privind situatia din Libia in acest moment", a aplicat doctorul Bryant.

El nu a dormit deloc noaptea trecuta. "Nu este o experienta pe care vreau s-o repet. Nu este vorba de cifre, ci de oameni cu povesti pe care nu le ascultam niciodata", a mai spus medicul.

Criza refugiatilor: Belgradul ii primeste cu bratele deschise pe cei aflati in trecere prin oras

Insa "toate acestea pot fi evitate daca oferim un raspuns international si umanitar", ajutand la rezolvarea conflictelor care ii imping pe refugiati sa-si paraseasca tara si oferindu-le canale legale si sigure pentru obtinerea de azil, fara a fi nevoiti sa infrunte moartea pe o ambarcatiune veche si supraincarcata, a insistat el.

Atat timp cat nu va exista alternativa, "din pacate vor mai fi morti, numerosi alti morti", a mai atras atentia medicul canadian, a carui misiune, inceputa in aprilie, ar urma sa se incheie in noiembrie.

"Sper ca situatia se va schimba. Insa pana atunci, vom ramane aici si vom face ce vom putea pentru a impiedica moartea acestor oameni", a mai afirmat el.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: AGERPRES