Primind refugiatii, Europa "se sinucide", considera un fost presedinte

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 20:11
4997 citiri
Primind refugiatii, Europa "se sinucide", considera un fost presedinte
Foto: Twitter/Vaclav Klaus

Prin primirea imigrantilor ilegali, Europa se sinucide, a apreciat marti fostul presedinte ceh Vaclav Klaus, criticandu-l totodata pe seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, care a spus ca atitudinea tarilor din Europa de Est fata de acesti refugiati este "scandaloasa".

"Declaratiile ministrului francez de externe si ale multor alti politicieni mi-au atras atentia si m-au iritat", a declarat Vaclav Klaus pentru editia electronica a publicatiei locale Dnes, transmite AFP.

"Daca Europa vrea sa se sinucida prin primirea unui numar nelimitat de imigranti, nu are decat s-o faca, dar fara acordul nostru", a punctat fostul presedinte ceh dintre anii 2003 si 2013. In ceea ce ne priveste, "noi trebuie sa spunem un 'nu' hotarat", a subliniat el.

Laurent Fabius a calificat duminica drept "scandaloase" reticentele "unui anumit numar de tari din Europa" fata de ideea repartizarii imigrantilor ilegali, el precizand ca tarile despre care vorbeste sunt cele care se gasesc "in estul Europei".

Anunt de la Cotroceni: Iata cand vin imigrantii in tara noastra: "Romania e total nepregatita"

In replica, Vaclav Klaus a mentionat ca imigratia nu face parte din drepturile omului, iar actualul mod de gandire al europenilor favorabili primirii refugiatilor trebuie sa se schimbe. "In timp ce asteptam ca Europa sa indrazneasca sa spuna ca imigratia nu este un drept al omului, timpul trece si situatia devine tot mai amenintatoare", a avertizat fostul sef al statului ceh.

Republica Ceha este deocamdata doar o tara de tranzit a refugiatilor care doresc sa ajunga in Europa de Vest. In noaptea de luni spre marti, politia ceha a arestat 214 astfel de imigranti ilegali, majoritatea sirieni, care calatoreau in trenuri ce circulau intre Ungaria si Austria.

Premierii din cele patru tari ale Grupului de la Visegrad (Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si Polonia) se vor reuni vineri la Praga pentru a discuta in principal despre valul de refugiati. Conform presei, cei patru sefi de guvern urmeaza sa reafirme opozitia lor fata de propunerea repartizarii refugiatilor prin cote obligatorii intre statele membre ale UE, idee readusa in discutie de Germania si Franta, desi ea nu a intrunit suficient sprijin in cadrului Consiliului European din luna iunie.

Potrivit ultimelor date publicate de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), numarul refugiatilor veniti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia care au reusit de la inceputul acestui an sa ajunga in Europa traversand Marea Mediterana a trecut de 350.000.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Cehia pozitie imigranti, #Vaclav Klaus imigranti, #Europa sinucide imigranti, #state sud est Europa imigranti , #stiri invazie imigranti