Povestea trista si visul singurului cosmonaut al Siriei

Vineri, 11 Martie 2016, ora 17:29
3526 citiri
Povestea trista si visul singurului cosmonaut al Siriei
Foto: Facebook/NASA

Desi candva vedea Pamantul de la sute de kilometri departare, in costumul sau de cosmonaut, Muhammed Faris, acum in varsta de 64 de ani, traieste cea mai dureroasa perioada din viata sa. Primul si singurul sirian care a ajuns in spatiu este acum refugiat in Turcia.

Faris, originar din Alep, locuieste in prezent intr-o cladire dezafectata din Istanbul, alaturi de sotie si cei trei copii, relateaza The Guardian, citat de Huffington Post.

"Am vazut Pamantul din spatiu. Pamantul este ca o minge, nu are granite. Iar asta e minunat, pentru ca din spatiu nu exista porti intre tari. De acolo, Pamantul este o casa, o familie", a spus el intr-un interviu acordat Associated Press.

Faris era colonel la Fortele Aeriane Siriene cand a fost selectat, in 1987, sa participe la o misiunie condusa de sovietici pe statia spatiala Mir. Asta l-a facut primul si singurul sirian care a ajuns vreodata in spatiu.

La intoarcere, Faris a primit distinctiile de Eroul Uniunii Sovietice si Ordinul lui Lenin de la URSS. Dupa ce s-a intors in Siria, barbatul a lucrat ca instructor de aviatie si consilier militar in Guvernul sirian.

Cand au inceput revoltele, in 2011, Faris si sotia sa au luat parte la manifestatiile pasnice din Damasc impotriva lui Bashar al Assad.

Dupa ce a asistat la violentele armatei siriene, Faris a decis sa fuga in Turcia, unde el si familia sa inca traiesc ca refugiati.

Turcia ne minte? Gazduieste mult mai putini refugiati decat pretinde, dar vrea bani mai multi

"A fost o alegere. In loc sa traiesc acolo ca un 'erou', in timp ce oamenii mei sufereau, am preferat sa traiesc in conditii dure, in exil, cu onoare", a declarat el pentru publicatia turca Daily Sabah.

Acum, Faris incearca sa se foloseasca de realizarile sale din trecut pentru a-i convinge pe liderii europeni sa raspunda rapid crizei tot mai grave a refugiatilor, prin inlaturarea lui Assad de la putere.

Povestea impresionanta a unui orasel care i-a primit cu bratele deschise pe refugiatii sirieni

"Ii spun Europei ca, daca nu vrea refugiati, atunci ar trebui sa ne ajute sa scapam de acest regim", a subliniat el pentru Associated Press.

Refugiatii isi pierd speranta si incep sa plece singuri din Europa: Am gasit aici doar durere

"Visul meu este sa stau in tara mea, la mine in gradina, si sa-mi vad copiii la joaca, fara sa se teama de bombe. Vom vedea asta, stiu ca vom vedea", a continuat Faris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#astronaut sirian refugiat, #cosmonaut sirian refugiat, #sirian spatiu refugiat Turcia , #Turcia