Turcia respinge acuzatiile UE de ''santaj'' in criza imigrantilor: Capacitatea noastra de primire are o limita

Joi, 05 Martie 2020, ora 09:29
3764 citiri
Turcia respinge acuzatiile UE de ''santaj'' in criza imigrantilor: Capacitatea noastra de primire are o limita
Foto: Arhiva Pixabay

Turcia a respins acuzatiile de "santaj" formulate miercuri de mai multi lideri europeni care ii reproseaza ca si-a deschis frontierele pentru refugiatii care doresc sa ajunga in Europa.

"Nu am considerat niciodata problema refugiatilor ca un instrument de santaj politic", a dat asigurari purtatorul de cuvant al presedintiei turce, Ibrahim Kalin, in cadrul unei conferinte de presa la Ankara, relateaza AFP.

"Scopul nostru in deschiderea usilor nu a fost sa cream o criza artificiala, sa exercitam presiuni politice sau sa servim intereselor noastre", a spus el.

Ankara, a subliniat purtatorul de cuvant, nu vrea sa forteze pe nimeni sa ramana in Turcia, care gazduieste aproape patru milioane de refugiati, majoritatea fiind sirieni.

"Capacitatea de primire a Turciei are o limita", a adaugat el, cerand Bruxelles-ului sa isi respecte promisiunile in termenii acordului incheiat de UE si Ankara in 2016 de a tine sub control migratia din Orientul Mijlociu.

In cadrul unei reuniuni de urgenta a celor 27 care a avut loc miercuri la Bruxelles, europenii si-au manifestat solidaritatea cu Grecia si fermitatea lor privind protejarea frontierelor pentru a impiedica trecerea a mii de migranti.

Vezi si Criza imigrantilor: Marcel Vela anunta ca Romania va trimite ajutoare Greciei

Guvernul francez a denuntat in special decizia presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a permite migrantilor prezenti in tara sa sa treaca in Europa, pentru a obtine un sprijin european in Siria.

Europa nu va "ceda santajului" migratoriu exercitat de Turcia si granitele sale vor ramane "inchise" pentru migrantii trimisi de aceasta tara, a declarat miercuri seful diplomatiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Peste 10.000 de migranti au incercat sa treaca frontiera de vineri cand Turcia a declarat ca nu va mai respecta acordul din 2016 cu UE destinat sa limiteze afluxul de migranti in Europa, in schimbul unui ajutor de miliarde de euro.

Cele 27 de state membre ale UE s-au mobilizat pentru a contracara santajul Ankarei care a decis sa-i lase pe migranti sa treaca, reanimand spectrul crizei din 2015: de la inceputul saptamanii, responsabilii de la Bruxelles au efectuat vizite in Grecia si in Turcia, iar pentru miercuri a fost programata o reuniune de urgenta ministeriala la Bruxelles.

Astfel, la cinci ani de la afluxul masiv de refugiati, UE a consolidat controlul la frontiere, dar ramane in cautarea unei politici eficiente de azil, noteaza AFP.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Turcia criza imigranti , #Turcia