Austria si Ungaria nu se inteleg ce sa faca cu imigrantii

Vineri, 10 Iunie 2016, ora 07:55
2686 citiri
Austria si Ungaria nu se inteleg ce sa faca cu imigrantii
Foto: Facebook/Simicsko Istvan

Viena si Budapesta au angajat negocieri tensionate privind soarta a mii de migranti pe care Austria vrea sa-i trimita inapoi in Ungaria, care refuza sa ii primeasca.

"Este clar ca Ungaria nu trebuie sa-i ia inapoi pe acesti migranti", a declarat, joi, ministrul ungar al Apararii, Istvan Simicsko (foto), intr-o conferinta de presa la Budapesta, alaturi de omologul sau austriac, Hans Peter Doskozil.

"Pentru a-i lua inapoi, ar fi trebuit ca ei sa-si inceapa deplasarea aici. Dar... ei au traversat mai multe tari inainte de a ajunge in Ungaria", printre care Grecia, o alta tara a UE, a adaugat Simicsko, citat de AFP.

Potrivit Vienei, in medie 150 de migranti pe zi sosesc in Austria via Ungaria in prezent.

Afluxul de migranti in 2015 a facut ca sistemul european de cereri de azil, cunoscut sub numele de Regulamentul de la Dublin, sa devina ineficient. El stabileste ca responsabile cu procesarea cererilor de azil sunt tarile de intrare a migrantilor, de regula Grecia si Italia.

Multe tari, printre care Austria, au suspendat trimiterea inapoi a migrantilor in Grecia care denunta demult un sistem inechitabil.

Austria a suspendat de asemenea trimiterile inapoi in Ungaria, dupa o hotarare judecatoreasca in septembrie 2015 in favoarea unei familii afgane care a descris "conditiile inumane" din aceasta tara.

Dar Viena vrea sa revina la aceasta practica si estimeaza acum ca mii de solicitanti de azil prezenti pe teritoriul Austriei sunt susceptibili de a fi trimisi inapoi in Ungaria.

"Asteptarile noastre de la Ungaria sunt clare. Este o tara membra a UE, a spatiului Schengen si parte a sistemului de la Dublin. Avand in vedere acest cadru legal, noi estimam ca este posibila trimiterea inapoi in Ungaria" a migrantilor, a declarat pentru AFP Karl-Heinz Grundboeck, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne austriac.

O noua deplasare a responsabililor austrieci in Ungaria este prevazuta in curand, a adaugat el.

Guvernul lui Viktor Orban este ostil primirii refugiatilor si a ridicat garduri de sarma ghimpata la granitele Ungariei cu Serbia si Croatia.

Agentia Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) in Ungaria a denuntat in aceasta saptamana conditiile in care Budapesta trateaza solicitantii de azil.

Potrivit agentiei, doar 15 sunt admisi in fiecare zi de autoritatile ungare in "zonele de tranzit" de acces in tara, "lasand sa sufere, zi si noapte, sute de altii fara nicio asistenta la frontiera UE", aminteste AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Austria trimite imigranti inapoi Ungaria , #Ungaria