Criza imigrantilor: Merkel l-a sunat pe Orban: Premierul ungur a promis ca-si va respecta obligatiile europene

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 07:33
2855 citiri
Criza imigrantilor: Merkel l-a sunat pe Orban: Premierul ungur a promis ca-si va respecta obligatiile europene

Cancelarul german Angela Merkel si premierul ungur Viktor Orban au cazut de acord, intr-o conversatie telefonica, sa-si respecte obligatiile europene, inclusiv pe cele pe care si le-au asumat prin Acordurile de la Dublin, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Biroului cancelarului, relateaza MTI

Merkel si Orban au discutat la telefon despre criza imigrantilor, a anuntat sambata seara, la Berlin, adjunctul purtatorului de cuvant al Guvernului german, Georg Streiter.

Ei au convenit ca transferul imigrantilor din Ungaria in Austria si Germania a avut loc in urma unei "urgente" la frontiera ungara si ca a fost un caz exceptional, potrivit MTI.

Anterior acestei discutii, sambata, premierul Viktor Orban, care se opune imigratiei, a sustinut ca transportarea de urgenta a imigrantilor in Austria nu rezolva provocarea tot mai mare cu care se confrunta tara sa in gestionarea strainilor ce incearca sa-i traverseze teritoriul.

Orban, al carui guvern nationalist cauta sa inchida frontiera de sud, cu Serbia, pentru a bloca calea solicitantilor de azil, a declarat chiar ca mobilizarea masiva a unor autobuze in vederea transportarii unor imigranti arabi si asiatici in vest, catre Austria, a fost o masura exceptionala si ca nu se va repeta, relateaza AP.

El a apreciat ca blocaje create de catre imigranti in traficul rutier pe principalele autostrazi din Ungaria si decizia imigrantilor de a face tabere pe marginea autostrazilor, vineri noaptea, reprezinta riscuri grave atat pentru imigranti, cat si pentru participantii unguri la trafic.

"Este inacceptabil ca ei sa paralizeze traficul pe autostrada si sa-si puna vietile in pericol", a declarat Orban, referindu-se la miile de persoane care au plecat pe jos, vineri, de la Budapesta.

Autobuzele i-au adunat pe imigranti de pe drumuri, in noaptea de vineri spre sambata, si i-au transportat peste 150 de kilometri catre vest, la frontiera cu Austria, pana sambata in zori.

Orban a facut aceste declaratii la picnicul anual al partidului sau, langa Lacul Balaton, la sud-vest de Budapesta.

Anterior, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a salutat decizia Austriei si Germaniei de a deschide frontierele miilor de imigranti care parasesc Ungaria.

"Acesta este un (exemplu de) leadership politic bazat pe valori umanitare", a apreciat UNHCR intr-un comunicat, sambata.

Agentia ONU a salutat totodata societatea civila si cetatenii obisnuiti din Austria si Germania, care au contribuit la primirea acestor oameni aflati in dificultate.

"O reactie publica remarcabila" poate determina unele guverne sa-si schimbe pozitia cu privire la acceptarea imigrantilor, a subliniat UNHCR.

Insa "concentrarea refugiatilor si imigrantilor intr-un numar mic de tari care vor sa-i primeasca nu este o solutie durabila", a avertizat Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati.

Citeste si:
Liberalii, primele reuniuni importante după ce Nicolae Ciucă a preluat şefia formaţiunii. Conducerea, față în față cu primarii
Liberalii, primele reuniuni importante după ce Nicolae Ciucă a preluat şefia formaţiunii. Conducerea, față în față cu primarii
Liberalii se reunesc, joi şi vineri, în două reuniuni importante ale partidului, Liga Aleşilor Locali şi Consiliul Naţional, la Poiana Braşov. Sunt primele întâlniri ale conducerii...
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...