Merkel e furioasa pe Ungaria din cauza refugiatilor

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 19:43
6259 citiri
Merkel e furioasa pe Ungaria din cauza refugiatilor

Cancelarul german Angela Merkel sustine ca apartenenta Ungariei la Uniunea Europeana ar putea fi amenintata dupa ce Guvernul de la Budapesta a refuzat sa respecte o decizie a Curtii Europene de Justitiei (CEJ).

Concret, Ungaria nu va respecta decizia CEJ de a sustine schema Uniunii Europene de relocare a refugiatilor, iar Angela Merkel a catalogat aceasta decizie ca fiind una "inacceptabila", scrie Politico.

"Faptul ca un guvern spune ca o decizie a Curtii Europene de Justitiei nu il intereseaza, asta este inacceptabil", a declarat Merkel, citata de Berliner Zeitung.

Cand a fost intrebata daca refuzul Ungariei inseamna ca tara trebuie sa iasa din Uniunea Europeana, Merkel a raspuns ca aceasta chestiune "atinge una dintre intrebarile fundamentale ale Europei, pentru ca Europa este, pentru mine, o zona comuna de justitie. Va trebui sa vorbim despre asta la Consiliul European din octombrie".

Insa, in cele din urma, rezistenta unora dintre tarile est-europene nu va ameninta cursul politicii de migratie a UE, a subliniat liderul de la Berlin.

"Cand vine vorba de redistribuirea refugiatilor, doar trei sau patru dintre cele 28 de state UE au reufuzat direct sa coopereze. Restul au spus ca sunt pregatiti sa imparta povara, iar dupa decizia CEJ am vazut ceva miscare si in pozitia prim-ministrului slovac", a adaugat cancearul german.

Curtea Europeana de Justitie a respins, saptamana trecuta, contestarea de catre Polonia si Ungaria a legalitatii politicii privind refugiatii si a mentinut dreptul UE de a obliga tarile membre sa primeasca solicitanti de azil.

Potrivit planului din 2015, mai mult de 100.000 de solicitanti de azil din Italia si Grecia ar trebui relocati in Uniunea Europeana. Budapesta a respins insa acest verdict si a transmis ca nu va coopera, numind decizia una politica.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...