Refugiatii, noii rromi ai Europei: Cetatenii "terorizati de tigani" si musulmanii "imposibil de integrat"

Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 18:15
7680 citiri
Refugiatii, noii rromi ai Europei: Cetatenii "terorizati de tigani" si musulmanii "imposibil de integrat"
Foto: Arhiva Ziare.com

Ceva suna cunoscut in limbajul antirefugiati folosit de unii politicieni din Europa Centrala: este aproape la fel ca atacurile la ordinea zilei impotriva rromilor, cea mai dispretuita minoritate a regiunii de multa vreme.

Premierul ungar Viktor Orban si-a justificat refuzul de a accepta imigranti musulmani spunand ca tara sa este deja impovarata, in mod nejustificat, de propria populatie rroma, se arata intr-o analiza Politico.

Prim-ministrul Slovaciei Robert Fico a mizat pe un stereotip familiar despre rromi - ca sunt autoizolati si dependenti de ajutoare sociale - cand a insistat asupra faptului ca 90% dintre solicitantii de azil ajunsi in Europa in luna septembrie a anului trecut sunt "migranti economici".

Premierul slovac: Daca sunt repuse pe tapet cotele de repartizare a imigrantilor, le vom respinge din nou

In campania electorala dinaintea alegerilor parlamentare de luna aceasta, Fico a spus in repetate randuri ca musulmanii ar fi "imposibil de integrat" si a promis ca va preveni crearea unei "comunitati compacte" de migranti.

Folosirea unor astfel de cuvinte a alimentat un sentiment antimigranti in Europa Centrala, facand din regiune unul dintre principalele obstacole in calea eforturilor conduse de Germania de a ajunge la o politica unitara in UE privind criza refugiatilor.

Merkel avertizeaza: Schengen, sub semnul intrebarii din cauza crizei imigrantilor? (Video)

"Daca vrei sa fii politician aici, pur si simplu incepe sa vorbesti despre problemele cu rromi si vei fi politician", a spus Ivan Mako, victima primei violente catalogate drept rasiala de sistemul judiciar din Slovacia, care acum conduce un ONG.

"Vei avea bani, o tema de discutie, iar oamenii te vor urma. Este tot ce iti trebuie pentru a urca pe scara politica. Acum se intampla acelasi lucru cu migrantii", a continuat el.

O minoritate dispretuita

Rromii exista in Europa inca din Evul Mediu si au format comunitati considerabile ca numar in tari precum Slovacia, unde se estimeaza ca ar reprezenta 9% din populatie. In Ungaria, rromii reprezinta circa 7,5% din populatie, in Romania - 8,6%, iar in Cehia - circa 2%, potrivit Consiliului Europei.

Exista minoritati numeoase de rromi si in tari precum Franta si Italia, insa in Europa Centrala post-comunista - unde societatile tind sa fie mult mai monoetnice, iar rromii reprezinta o parte mai mare a populatiei - s-au remarcat in mod special.

Acum regiunea se confrunta cu refugiati. Prin Ungaria au trecut 300.000 anul trecut, inainte ca guvernul sa ridice un gard in luna octombrie. Alte tari precum Slovacia si Polonia nu prea au vazut picior de imigrant, insa problema tot este inflamatorie in politica locala.

Ungaria invadata de imigranti: Budapesta trage Franta la raspundere dupa ce i-a criticat gardul

"Daca exista o prejudecata puternica impotriva unui grup, cresc sansele ca acelasi lucru sa se intample si in cazul altui grup - sunt corelate. Sentimentele antirromi si antisemite de obicei se misca in paralel. In cazul acesta, exista si sentimentul antirefugiati. Este un fenomen periculos, ca o avalansa", sustine Peter Kreko, directorul Political Capital, un think tank din Budapesta.

Imigrantii sunt o tinta tentanta pentru nationalisti, de la partidul de extrema dreapta Jobbik din Ungaria la neonazistii Partidului Popular Slovacia Noastra (LSNS), care au intrat pentru prima data in Parlamentul de la Bratislava.

Multe astfel de partide au lansat numeroase atacuri impotriva imigrantilor musulmani veniti in UE in ultimele luni, folosind expresii care, timp de decenii, au facut referire la rromi.

Pe site-ul oficial al LSNS se arata ca partidul isi propune sa garanteze ca cetatenii nu vor fi "terorizati de tigani" si promite sa nu urmeze "politicile criminale ale NATO, SUA si Israel".

Partidul promoveaza "valorile crestine" in loc de "liberalismul occidental care incurajeaza ateismul, materialismul, consumerismul, sectele periculoase si deviatiile sexuale".

Marian Kotleba, liderul LSNS, care a fost timp de trei ani guvernatorul unei regiuni slab populate din Slovacia, a folosit teoria rromilor-tapi ispasitori pentru a alimenta frica generata de criza imigrantilor.

In trecut, Kotleba a vorbit despre rromii care "violeaza si ucid". In campania electorala, Hotleba a aparut pe afise cu sloganul "Opriti imigrantii!".

"Imigrantii au devenit, intr-un fel, noii rromi pentru extrema dreapta din Europa de Est", a subliniat Tomas Nociar, cercetator care studiaza extrema dreapta la Universitatea Comenius din Bratislava.

Cu toate ca activistii pentru drepturile omului s-au chinuit in ultimii ani sa atraga atentia asupra conditiilor proaste in care traiesc rromii, politicienii s-au ferit in mare parte de aceasta problema. In Europa, 90% dintre cei peste zece milioane de rromi traiesc sub limita saraciei si doar o treime dintre acestia sunt angajati si platiti, potrivit Programului de Dezvoltare al ONU.

Amnesty International: Statele UE nu-i protejeaza pe rromi suficient

Rromii din Europa - probleme, raspandire, prejudecati si schimbarea numelui

"La inceputul crizei migrationiste exista o dezbatere, insa cu cat poti lega mai mult aceasta problema de rromi - cel mai nesuferit grup din Ungaria - cu atat iti este mai usor ca politician. A fost o parte importanta a strategiei de comunicare", a punctat Peter Kreko.

Asta a incercat si Viktor Orban sa faca in timpul unui discurs din luna septembrie a anului trecut.

"Este un fapt istoric ca ne-a fost dat sa traim impreuna cu cateva sute de mii de rromi. Acest lucru a fost decis de cineva, undeva. Noi suntem cei care trebuie sa traim cu asta, dar noi nu cerem nimanui, cu atat mai putin Occidentului, sa traiasca alaturi de o minoritate rroma numeroasa", a spus prim-ministrul ungar.

Planul a functionat, iar sentimentul antirefugiati este acum larg raspandit. Luna aceasta, 80% dintre respondentii unguri s-au opus ca tara lor sa accepte imigranti, ca parte a sistemului de cote al Uniunii Europene, potrivit Institutului Nezopont.

Orban face apel si la teoriile conspirationiste ale extremistilor. Cand spune ca "cineva, undeva" este responsabil pentru rromii care traiesc astazi in Ungaria, incearca sa traseze o paralela cu directivele UE de relocare a musulmanilor, a punctat Kreko.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#refugiati rromi Europa, #criza refugiati, #rromi Europa, #musulmani Europa , #Ungaria