Sute de refugiati, in mars prin Serbia - se indreapta spre granita cu Ungaria

Sambata, 23 Iulie 2016, ora 12:28
24282 citiri
Sute de refugiati, in mars prin Serbia - se indreapta spre granita cu Ungaria

Sute de migranti si solicitanti de azil se indreapta, pe jos, catre frontiera dintre Serbia si Ungaria, in semn de protest fata de decizia Budapestei de a mentine frontierele inchise, pentru a-i impiedica sa intre pe teritoriul UE.

Migrantii poarta pancarte de carton pe care se pot citi mesaje precum "Ungaria deschide frontierele!" si "Nu frontierelor, nu gardului". Acestia au pornit in coloana, din Belgrad, catre frontiera ungara, situata la aproximativ 200 de kilometri nord de Capitala, relateaza The Associated Press.

Vehicule de politie escorteaza protestatarii, care cara saci si paturi. Cei mai multi dintre migranti sunt tineri, care au putine sanse sa poata intra pe teritoriul Ungariei sau altor state membre UE.

"Nu avem bani. Marsaluim", a strigat un barbat din coloana.

Marsul migrantilor a incetinit traficul pe acest drum, care asigura legatura intre Belgrad si orasul Novi Sad, situat in nordul tarii.

Ungaria si-a consolidat recent controalele impotriva migrantilor la frontiera de sud, cu Serbia, si permite trecerea unei medii de 30 persoane pe zi, in principal familii cu copii mici. Acest fapt a condus la blocarea a mii de persoane in Serbia, iar sute de oameni au instalat tabere de-a lungul frontierei.

Conditii "nepotrivite pentru fiintele umane"

Vineri, asociatia umanitara Medecins sans frontieres (MSF) a avertizat cu privire la o "crestere puternica" a violentelor asupra migrantilor si refugiatilor dupa inchiderea frontierelor in Balcani, in luna martie.

"Suntem extrem de ingrijorati de faptul ca noile masuri adoptate recent de autoritatile ungare vor conduce la o intensificare a violentelor asupra migrantilor, care sunt tratati tot mai mult ca niste infractori", a declarat Simon Burroughs, seful misiunii MSF in Serbia.

Conditiile in care traiesc migrantii la frontiera sarbo-ungara sunt "nepotrivite pentru fiintele umane", a mai spus el.

In fata unui numar tot mai mare de refugiati, autoritatile sarbe au anuntat controale mai stricte ale politiei si armatei la frontiele cu Bulgaria si Macedonia, pe unde intra cei mai multi migranti pe teritoriul sarb.

Cele mai multe dintre persoanele blocate in Serbia refuza sa ceara azil in aceasta fosta republica iugoslava, de teama ca nu vor mai avea sansa sa ajunga in vreun stat membru UE.

Zeci de persoane dorm pe paturi intr-un parc din Belgrad si nu stiu ce sa faca mai departe. Unele dintre ele au incercat deja sa intre in Ungaria, dar au fost respinse de autoritatile ungare.

"Am incercat de trei ori sa ma duc in Ungaria, dar este inchis", declara Ajmal Azizi, in varsta de 20 de ani, originar din Afganistan, care afirma ca vrea sa se alature unor membri ai familiei sale in Germania.

Multi dintre migranti, care se afla in capitala sarba de mai multe saptamani, ameninta cu greva foamei. Acestia au participat si vineri la o manifestatie la Belgrad. Majoritatea au vandut tot ce aveau, au cheltuit banii obtinuti si sunt blocati aici.

In Ungaria va avea loc in toamna un referendum cu privire la cotele de imigranti.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...