Ungaria s-a razgandit: Ne pregatim pentru gardul la frontiera cu Romania

Joi, 11 Februarie 2016, ora 19:47
5827 citiri
Ungaria s-a razgandit: Ne pregatim pentru gardul la frontiera cu Romania

Ungurii nu renunta la ideea construirii unui gard de sarma ghimpata la granita cu Romania, pentru a se apara de invazia imigrantilor, asteptata pentru urmatoarele luni.

Noul val de imigranti ar urma sa soseasca incepand din primavara, sustin autoritatile maghiare, incercandu-se astfel blocarea unei potentiale rute pentru imigranti din Orientul Mijlociu, scrie Wall Street Journal.

Ungaria se inconjoara de garduri, dar vrea mentinerea Schengen: Colapsul zonei ar declansa o criza economica

De asemenea, Ungaria si-a intarzit pozitia de opozitie fata de orice redistribuire automata a imigrantilor in statele membre ale Uniunii Europene, autoritatile maghiare precizand ca blocul european trebuie in schimb sa se concentreze pe intarirea granitelor sale externe si pe discutii cu vecinii sai despre cum sa opreasca valul de imigranti.

"Migratia va reincepe in primavara, existand posibilitatea de a pune presiune pe granitele noastre. Trebuie sa ne pregatim pentru asta si pentru construirea unui gard la granita cu Romania", a spus joi Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Ungaria a construit un gard cu sarma ghimpata la granitele cu Serbia si Croatia, anul trecut, punand astfel capat rolului sau de tara de tranzit major pentru cei ce vin din Irak, Siria si Afganistan, pe drumul catre Europa de Nord.

Sute de mii de imigranti au trecut prin Ungaria intr-o maniera haotica, pe drumul lor catre Austria, anul trecut, inainte ca tara sa-si inchida granita cu Serbia. Apoi, acesti imigranti au inceput sa treaca prin Croatia si prin Slovenia, cea din urma fiind una dintre cele mai mici tari UE.

Ministrul ungar de Externe: Nu construim gard la granita cu Romania. Speram ca va puteti apara frontierele (Video)

Comentarii recente ale liderilor turci indica faptul ca Europa ar putea fi nevoita sa se confrunte cu o crestere semnificativa a numarului de imigranti in acest an, iar Ungaria trebuie sa se pregateasca pentru a-si apara granitele in fata acestora, a spus Lazar. Ungaria se pregateste sa-si intareasca granitele actuale si sa adauge forte de politie si militare pentru a-si proteja granitele.

"Anul 2016 va fi unul dificil pentru migratia ilegala. Suntem sub presiune si tara este sub amenintare", a mai declarat Lazar. Respingerea de catre Budapesta a distributiei obligatorii a imigrantilor, un concept sustinut cu fermitate de Germania, va intra probabil in contradictie cu Bruxelles si cu multe alte guverne din UE.

Ministrul maghiar de Externe: Daca migrantii trec prin Romania, Ungaria va ridica de a doua zi un gard la granita

Oficialul maghiar a subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa continue negocierile cu Turcia despre cum poate fi rezolvata criza refugiatilor, din moment ce o crestere a numarului acestora "ar ameninta Europa".

Pe 19 ianuarie, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat ca, daca imigrantii vor trece prin Romania, in Ungaria, atunci va fi ridicat un gard la granita. Apoi, pe 29 ianuarie, Szijjarto a precizat ca nu va fi construit gard la granita cu Romania si ca oficialii maghiari spera ca tara noastra poate sa-si apere frontierele.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...