Viktor Orban: Majoritatea imigrantilor nu fug de razboaie. Vin in Europa doar pentru un trai mai bun

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 21:35
4671 citiri
Viktor Orban: Majoritatea imigrantilor nu fug de razboaie. Vin in Europa doar pentru un trai mai bun
Foto: Twitter/Viktor Orban

Cei mai multi dintre imigrantii sositi clandestin in Europa nu sunt refugiati, ci persoane care vin in Uniunea Europeana doar pentru un nivel de trai mai bun, a declarat joi la Bruxelles premierul ungar Viktor Orban.

Acesta a subliniat de asemenea ca tara sa nu doreste sa gazduiasca multi musulmani, iar o eventuala instituire a unui mecanism de redistribuire a refugiatilor prin cote obligatorii nu va face decat sa incurajeze si mai multi imigranti sa porneasca inspre Europa, transmit agentiile Reuters, DPA si MTI.

"Europa nu trece acum printr-o criza a refugiatilor, pentru ca cei mai multi dintre imigrantii ilegali nu sunt refugiati (...) Unii sunt intr-adevar refugiati, dar multi altii nu fug de razboi si persecutii, ci au pornit catre Europa in speranta ca vor gasi un trai mai bun", a apreciat Viktor Orban dupa intrevederea avuta cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cat despre ideea de redistribuire a refugiatilor prin cote obligatorii intre statele UE, inaintata oficial din nou de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele francez Francois Hollande, Orban considera ca este o solutie "iluzorie", iar instituirea unui asemenea sistem nu ar face decat sa incurajeze si mai multi imigranti sa vina in Europa.

Doua abordari in criza migrantilor: Germania vs. Marea Britanie

"Daca liderii europeni vor continua sa transmita mesajul ca tarile lor sunt pregatite sa primeasca pe toata lumea, va veni momentul cand zeci de milioane vor sosi la granitele Europei", lucru ce ar putea sa insemne "sfarsitul Europei", a avertizat seful executivului ungar. "Exista un numar tot mai mare de imigranti care nu provin din zone de razboi si sursa acestora este nelimitata", a subliniat el.

Presa britanica dezvaluie planul UE: Romania, cota de 7.000 de imigranti. Marea Britanie nu primeste niciunul (Infografic)

Drept urmare, Orban considera ca in acest moment prioritatea Uniunii Europene ar trebui sa fie restabilirea controlului asupra frontierelor sale externe, iar orice alte masuri - inclusiv redistribuirea refugiatilor prin cote obligatorii - ar trebui discutate intr-o etapa ulterioara.

In acest context, seful executivului de la Budapesta a estimat ca decizia sa de a ridica un gard de sarma ghimpata la granita cu Serbia a fost una corecta si in spiritul valorilor europene, fiind obligatia tarii sale sa asigure protectia frontierei externe a UE si a spatiului Schengen.

Ungaria a terminat de construit gardul de sarma ghimpata impotriva imigrantilor

Pe de alta parte, Viktor Orban a declarat ca tara sa nu doreste sa primeasca o comunitate numeroasa de musulmani, invocand amintirea celor 150 de ani de ocupatie otomana din secolele al XVI-lea si al XVII-lea. "Cred ca avem dreptul sa decidem ca nu vrem un mare numar de musulmani in tara noastra", pentru ca "nu ne plac consecintele" acestei prezente, a punctat premierul ungar.

Citește și:
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidul Forţa Dreptei este deschis colaborării cu "formaţiunile politice de centru-dreapta, democratice, euro-atlantice", este într-un "permanent dialog" cu USR şi PMP şi este posibilă o...
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Mai mulți vicepreședinți din PSD au transmis că partidul ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2023, deși liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a înclinat...