Care ar fi interesul ascuns al Statelor Unite în războiul din Ucraina. "Rusia e ca broasca în apa încălzită treptat fără să-și dea seama"

Joi, 18 August 2022, ora 13:29
21271 citiri
Care ar fi interesul ascuns al Statelor Unite în războiul din Ucraina. "Rusia e ca broasca în apa încălzită treptat fără să-și dea seama"
Lansator de rachete ucrainean FOTO Evgheni Maloletka

Expertul militar ucrainean Oleg Zdanov a făcut o analiză a situației actuale din războiul declanșat de Rusia lansând câteva teorii referitoare la strategia aliaților occidentali ai Kievului.

În opinia lui Zdanov, Statele Unite n-ar avea un interes major ca Ucraina să învingă imediat Rusia, ci ca acest lucru să se întâmple treptat. Washingtonul este interesat, în principal, pe schimbarea regimului politic de la Moscova, crede expertul ucrainean.

"De aceea, (SUA - n.r.) nu au nevoie de victoria noastră astăzi, ci mâine, relativ vorbind. În primul rând, au alegeri în noiembrie. Și Partidul Democrat din SUA, pentru a le câștiga și a nu pierde pozițiile pe care le au astăzi în congres, are nevoie de victoria noastră mâine. Democrații sunt pe poziții foarte șubrede în sondaje, au nevoie să arate societății americane că sunt capabili să rezolve probleme internaționale”, a spus Jdanov.

O dovadă în acest sens, consideră expertul ucrainean, este vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care administrația Joe Biden o va prezenta drept cea mai mare victorie a sa.

"În ceea ce privește Federația Rusă, este important pentru ei să rămână așa cum este. Pentru că prezența Rusiei asigură viabilitatea NATO. Fără Rusia - n-ar exista NATO. Fără NATO - ar dispărea dominația SUA în Europa. De aceea este foarte important pentru SUA, ca Federația Rusă să rămână o țară care poate reprezenta o amenințare militară, în special pentru Uniunea Europeană”, a mai spus Jdanov.

Expertul consideră că Occidentul încearcă să evite problemele grave care ar apărea în cazul prăbușirii Federației Ruse.

"Dacă suferă o înfrângere militară majoră, atunci procesele tectonice vor începe în Federația Rusă, iar Rusia se va prăbuși mâine. Nimeni nu știe cum să pună în siguranță armele nucleare și cine le va controla. Câte subiecte de drept internațional vor apărea - nimeni nu știe", a adăugat expertul.

„Dar Statele Unite vor avea nevoie de o victorie până în noiembrie, până în noiembrie este de dorit să existe o schimbare în elita politică din Federația Rusă, în consecință, o schimbare a cursului politic”, a explicat el.

Jdanov a concluzionat că „SUA nu se tem de Rusia, ci o fierb la foc mic precum o broască aflată într-o oală cu apă” care nu-și dă seama că apa e încălzită treptat, până ajunge la punctul de fierbere, arată expertul, citat de publicație Unian.

SUA au anunțat recent că oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând mai ales din rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie HIMARS, dar și 1.000 de sisteme Javelin.

Acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei de la venirea la putere a lui Joe Biden.

Citește și:
Caracterul mizerabil al rușilor care fug de război. Un potențial recrut înjură Ucraina fiindcă așteaptă la granița cu Georgia
Caracterul mizerabil al rușilor care fug de război. Un potențial recrut înjură Ucraina fiindcă așteaptă la granița cu Georgia
Mai multe mărturii ale cetățenilor ruși care îngroașă rândurile fugarilor le dezvăluie acestora caracterul îndoielnic. O conversație pe Telegram între un cetățean rus care...
Serbia nu va recunoaşte referendumurile organizate de Rusia în zonele invadate din Ucraina
Serbia nu va recunoaşte referendumurile organizate de Rusia în zonele invadate din Ucraina
Serbia nu va recunoaşte referendumurile de anexare organizate de Rusia în zonele ocupate ale Ucrainei, a anunţat ministrul sârb de Externe, Nikola Selakovic, potrivit Kyiv Independent....