Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge au reușit să dezvolte o invenție revoluționară, o baterie cu alge, care produce curent electric cu ajutorul unui sistem de colectare a energiei bio-fotovoltaice. Produsul realizat este de mărimea unei baterii tip AA și a alimentat un computer timp de șase luni.
Un tip de cianobacterie denumită Synechocystis sp. PCC 6803, cunoscută în mod obișnuit ca ”algele albastre-verzi”, care produce oxigen prin fotosinteză, atunci când este expusă la lumina soarelui, a fost sigilată într-un mic recipient de dimensiunea unei baterii tip AA, din aluminiu și plastic, potrivit Interesting Engineering.
Cercetarea oamenilor de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a fost publicată în revista Energy & Environmental Science pe 12 mai 2022.
Christopher Howe de la Cambridge și colegii săi susțin că generatoarele de energie fotosintetice ar putea fi o sursă importantă de energie verde pentru o serie de dispozitive în viitor, fără a fi nevoie de materiale rare și nesustenabile, utilizate în prezent în baterii.
Computerul a fost plasat pe pervazul uneia dintre casele cercetătorilor în perioada de izolare din cauza COVID-19 în 2021 și a stat acolo timp de șase luni, din februarie și până în august.
Astfel, bateria făcută din alge albastre-verzi a furnizat un curent continuu prin anodul și catodul său, care a mers la microprocesor. Experimentul s-a desfășurat fără nicio degradare semnificativă a anodului și, din această cauză, cercetătorii cred că bacteria produce cea mai mare parte a curentului electric.
Astronomii au făcut o descoperire unicat: Obiectul spațial ”de aur” din cosmos
Bacteriile își creează hrana în timpul fotosintezei, iar ele pot continua să producă energie în perioada de întuneric. Experții cred că acest lucru este posibil deoarece bacteriile procesează surplusul de hrană. Sunt mari șanse că oamenii vor putea folosi algele ca sursă de energie verde în curând.