Cum poți detecta pesticidele otrăvitoare din fructe în 5 minute: Metodă Inventată în Suedia VIDEO

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 01:19
6257 citiri
Cum poți detecta pesticidele otrăvitoare din fructe în 5 minute: Metodă Inventată în Suedia VIDEO
Dispozitiv ce detecteaza pesticidele din fructe FOTO: KI

Oamenii de știință de la Institutul Karolinska din Suedia, care au publicat un studiu în revista Advanced Science din 7 iunie 2022, au anunțat că au conceput o invenție specială, un dispozitiv care poate detecta pesticidele din fructe, în doar 5 minute.

Tehnica folosește nanoparticule pulverizate cu flacără făcute din argint pentru a crește semnalul substanțelor chimice. Cercetătorii suedezi speră că acești nano-senzori vor ajuta la descoperirea pesticidelor periculoase din alimente, înainte de a fi consumate, potrivit KI News.

”Rapoartele arată că până la jumătate din toate fructele vândute în Uniunea Europeană conțin reziduuri de pesticide în cantități mari, care sunt nocive pentru sănătatea oamenilor”, a spus Georgios Sotiriou, cercetător principal la Institutul Karolinska din Suedia și autorul principal al studiului.

”Cu toate astea, tehnicile actuale de detectare a pestricidelor sunt restricționate în practică de costul ridicat și de fabricarea greoaie a senzorilor. Pentru a depăși acest aspect, am dezvoltat nano-senzori ieftini și reproductibili, care ar putea fi utilizați pentru a monitoriza urmele de pesticid din fructe, de exemplu, la magazin”, a spus expertul.

Inversarea polilor magnetici a început: Când se poate produce și ce se întâmplă cu anomalia din Atlantic VIDEO

În studiul actual, cercetătorii au creat un nano-senzor SERS utilizând un spray cu flacără, o tehnică bine stabilită și rentabilă pentru depunerea acoperirii metalice, pentru a furniza mici picături de nanoparticule de argint pe o suprafață de sticlă.

Pentru a-și testa capacitatea de a detecta substanțele nocive, ei au aplicat un strat subțire de colorant trasor deasupra senzorilor și au folosit un spectrometru pentru a descoperi amprentele moleculare.

Senzorii au detectat în mod fiabil și uniform semnalele moleculare, iar performanța lor a rămas intactă atunci când au fost testați din nou, după 2 luni și jumătate.

NASA a făcut o descoperire ciudată: Două turnuri extraterestre găsite pe Marte VIDEO

Pentru a testa aplicația practică a senzorilor, cercetătorii i-au calibrat pentru a detecta concentrații scăzute de paration-etil, un insecticid agricol toxic, care este interzis sau restricționat în majoritatea țărilor.

”Senzorii noștri pot detecta reziduurile de pesticide de pe suprafața merelor într-un timp scurt de cinci minute, fără a distruge fructele”, a spus Haipeng Lie, cercetător la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, participant la studiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#inventii, #inventii noi tehnologii, #dispozitiv, #pesticide, #pesticide periculoase, #pesticide sanatate, #senzori , #inventii