Inversarea polilor magnetici ai Pământului a pornit: Fenomenul neobișnuit ce dă lumea peste cap VIDEO

Joi, 05 Septembrie 2024, ora 05:07
10041 citiri
Inversarea polilor magnetici ai Pământului a pornit: Fenomenul neobișnuit ce dă lumea peste cap VIDEO
Polii magnetici ai Pământului au început să se inverseze FOTO / captură NASA

Fizicianul american Ofer Cohen de la Universitatea Massachusetts din Statele Unite a anunțat faptul că în prezent se produce un fenomen neobișnuit: deplasarea polilor magnetici ai Pământului, cu sute de kilometri față de acum două sute de ani. Din punct de vedere istoric, Polul Nord s-a deplasat cu circa 15 kilometri pe an. Dar din anii 1990 procesul s-a accelerat, iar acum se deplasează cu aproximativ 55 de kilometri pe an spre Siberia.

Ciudatul fenomen ar putea prefigura o „inversare magnetică” în care Polii Nord și Sud magnetici ai Pământului își schimbă locația. Acest lucru s-a întâmplat de 171 de ori în ultimii 71 de milioane de ani - și în prezent avem o mare întârziere, potrivit BBC Science Focus.

De ce se mișcă polii magnetici ai plantei noastre? Deși câmpul magnetic al Pământului este foarte asemănător cu cel al unui magnet bar, cu un pol nord și sud, nu este la fel de stabil deoarece este generat de procese complexe din interiorul Pământului. Acestea fac ca polii magnetici să rătăcească.

Alertă privind ”ucigașul tăcut” din corp: Milioane de oameni suferă de asta neștiind, pericol de infarct și atac cerebral

Modele ale câmpului magnetic al Pământului bazate pe observații prin satelit au arătat că rătăcirea actuală este rezultatul unei bătălii între „anomalii” de câmpuri magnetice neobișnuit de intense din adâncul planetei. În ceea ce privește răsturnarea câmpului magnetic al Pământului, nimeni nu este 100% sigur de ce se întâmplă acest lucru.

Savanții au descoperit inversări magnetice prin măsurarea câmpului magnetic de pe ambele părți ale crestelor medii atlantice din care roca topită este extrudată ca pasta de dinți dintr-un tub. Pe măsură ce se solidifică, cristalele sale se aliniază de-a lungul direcției câmpului magnetic al Pământului la momentul respectiv, lăsând o „înregistrare pe bandă” a inversărilor.

Se crede că inversările au loc peste 1.000 până la 10.000 de ani, timp în care câmpul se micșorează la zero înainte de a crește din nou cu polaritatea opusă. Au fost așadar vremuri – poate chiar secole – când Pământul nu avea practic niciun câmp magnetic.

Acest lucru este periculos pentru viață, deoarece câmpul magnetic al planetei se extinde departe în spațiu și creează o bulă de protecție în jurul Terrei, ferind suprafața planetei de uraganul de particule ale „vântului solar” al Soarelui și de particule de „raze cosmice” de energie mai mare din spațiul adânc.

Descoperirea care te scapă de infarct: Renunțarea la un obicei reduce riscul cu 50%

Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol important în protejarea oamenilor împotriva radiațiilor periculoase și a activității geomagnetice care ar putea afecta comunicațiile prin satelit și funcționarea rețelelor electrice.

Polul Nord magnetic s-a mutat cu 965 de km

Cercetătorii au studiat și urmărit mișcarea polilor magnetici timp de secole. Mișcarea istorică a acestor poli indică o schimbare în geometria globală a câmpului magnetic al Pământului. Poate indica chiar începutul unei inversări de câmp – o schimbare între polii magnetici nord și sud.

Cunoscutul fizician Ofer Cohen explică modalitatea în care sunt generate câmpurile magnetice precum cel din jurul Pământului. Câmpurile magnetice sunt generate de sarcini electrice în mișcare. Un material care permite sarcinilor să se deplaseze cu ușurință în el se numește conductor.

Metalul este un exemplu de conductor – oamenii îl folosesc pentru a transfera curenți electrici dintr-un loc în altul. Curentul electric în sine este pur și simplu sarcini negative numite electroni care se deplasează prin metal. Acest curent generează un câmp magnetic.

România este ”leopardul” Europei: Creștere de 40% într-un domeniu cheie, în Top 5 mondial

Straturi de material conducător pot fi găsite în miezul de fier lichid al Pământului. Curenții de sarcini se mișcă în miez, iar fierul lichid se mișcă și circulă în miez. Aceste mișcări generează câmpul magnetic.

Locația Polului magnetic nordic s-a deplasat enorm cu aproximativ 600 de mile (965 de kilometri) de când a fost efectuată prima măsurătoare în 1831. Viteza de migrare a crescut de la 10 mile pe an la 34 de mile pe an (16 km până la 54 km) în anii recenți. Această accelerare ar putea indica începutul unei inversări de câmp, dar oamenii de știință chiar nu pot spune cu mai puțin de 200 de ani de date disponibile.

Câmpul magnetic al Pământului se inversează pe scări de timp care variază între 100.000 și 1.000.000 de ani. Oamenii de știință pot spune cât de des se inversează câmpul magnetic, uitându-se la rocile vulcanice din ocean. Ultima inversare a polilor magnetici ai Pământului s-a produs acum aproximativ 780.000 de ani, au calculat experții.

Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Istoria alegerilor prezidențiale din România este una bogată în momente- cheie și gafe care au modificat, într-un sens sau altul, soarta acestora. Dacă în 1990 era clar că Ion Iliescu are...
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Candidatul independent la preşedinţia României Mircea Geoană afirmă că nu se opune dreptului femeii de a face avort. „Sunt decreţel şi eu. Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei...
#inversarea polilor magnetici, #inversarea polilor magnetici pamant, #poli magnetici Pamant, #fenomen neobisnuit , #stiri externe
  1. Ministrul Energiei: „Echipele de intervenţie lucrează pentru a remedia avariile din zonele afectate de inundații”
  2. Cel puțin doi morți și zeci de răniți după ce două trenuri s-au ciocnit în Egipt VIDEO
  3. Jens Stoltenberg: NATO ar fi putut face mai mult pentru a preveni războiul din Ucraina
  4. Ciucă a survolat din elicopter zonele inundate din Galați. „Voi rămâne aici peste noapte” VIDEO
  5. Durerea oamenilor care au pierdut totul în urma inundațiilor: „Doamne, ce am mai muncit! A trebuit să plecăm afară ca să ne facem un cuibuşor!”
  6. Josep Borell, șeful diplomației europene, acuzat de antisemitism de ministrul de externe israelian
  7. „Fabrici de diplome“ cu „elevi fantomă”. Modalitatea de a absolvi fără să treci pe la școală
  8. Procurorii cer șase ani de închisoare pentru vicepremierul Matteo Salvini. Acuzațiile au legătură cu migranții
  9. Și-a agresat sexual fiica vitregă. Cum au fost descoperite faptele bărbatului ajuns în arest
  10. Cinci morți în Fâșia Gaza în urma unui atac israelian asupra unei școli. Locația bombardată era „centru de adăpost”