Inversarea polilor magnetici ai Pământului a început: Fenomenul neobișnuit ce dă lumea peste cap VIDEO

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 02:45
8516 citiri
Inversarea polilor magnetici ai Pământului a început: Fenomenul neobișnuit ce dă lumea peste cap VIDEO
Inversarea polilor magnetici ai Pământului a început FOTO: Science Focus

Cunoscutul fizician american Ofer Cohen de la Universitatea Massachusetts din Statele Unite, a dezvăluit faptul că în prezent se produce un fenomen neobișnuit: deplasarea polilor magnetici ai Pământului, cu sute de kilometri față de acum două sute de ani. Din punct de vedere istoric, Polul Nord s-a deplasat cu aproximativ 15 kilometri pe an. Dar din anii 1990 s-a accelerat, iar acum se deplasează cu aproximativ 55 de kilometri pe an spre Siberia.

Acest fenomen ar putea prefigura o „inversare magnetică” în care polii nord și sud magnetici ai Pământului își schimbă locația. Acest lucru s-a întâmplat de 171 de ori în ultimii 71 de milioane de ani - și în prezent avem o mare întârziere, potrivit BBC Science Focus.

De ce se mișcă polii magnetici ai Pământului? Deși câmpul magnetic al Pământului este foarte asemănător cu cel al unui magnet bar, cu un pol nord și sud, nu este la fel de stabil deoarece este generat de procese complexe din interiorul Pământului. Acestea fac ca polii magnetici să rătăcească.

De necrezut, o băutură alcoolică ”ucide” inflamațiile: Conține o substanță minune, ferindu-te de boli de inimă și cronice

Modele ale câmpului magnetic al Pământului bazate pe observații prin satelit au arătat că rătăcirea actuală este rezultatul unei bătălii între „anomalii” de câmpuri magnetice neobișnuit de intense din adâncul planetei. În ceea ce privește răsturnarea câmpului magnetic al Pământului, nimeni nu este 100% sigur de ce se întâmplă acest lucru.

Oamenii de știință au descoperit inversări magnetice prin măsurarea câmpului magnetic de pe ambele părți ale crestelor medii atlantice din care roca topită este extrudată ca pasta de dinți dintr-un tub. Pe măsură ce se solidifică, cristalele sale se aliniază de-a lungul direcției câmpului magnetic al Pământului la momentul respectiv, lăsând o „înregistrare pe bandă” a inversărilor.

Se crede că inversările au loc peste 1.000 până la 10.000 de ani, timp în care câmpul se micșorează la zero înainte de a crește din nou cu polaritatea opusă. Au fost așadar vremuri – poate chiar secole – când Pământul nu avea practic niciun câmp magnetic.

Acest lucru este periculos pentru viață, deoarece câmpul magnetic al planetei se extinde departe în spațiu și creează o bulă de protecție în jurul Pământului, ferind suprafața planetei de uraganul de particule ale „vântului solar” al Soarelui și de particule de „raze cosmică” de energie mai mare din spațiul adânc.

Atenție mare la dependența de un condiment pus în mâncare: Crește riscul de cancer cu 41%

Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol important în protejarea oamenilor împotriva radiațiilor periculoase și a activității geomagnetice care ar putea afecta comunicațiile prin satelit și funcționarea rețelelor electrice.

Polul Nord magnetic s-a deplasat cu 965 de km

Oamenii de știință au studiat și urmărit mișcarea polilor magnetici timp de secole. Mișcarea istorică a acestor poli indică o schimbare în geometria globală a câmpului magnetic al Pământului. Poate indica chiar începutul unei inversări de câmp – o „întorsătură” între polii magnetici nord și sud.

Fizicianul Ofer Cohen explică modalitatea în care sunt generate câmpurile magnetice precum cel din jurul Pământului. Câmpurile magnetice sunt generate de sarcini electrice în mișcare. Un material care permite sarcinilor să se deplaseze cu ușurință în el se numește conductor.

Metalul este un exemplu de conductor – oamenii îl folosesc pentru a transfera curenți electrici dintr-un loc în altul. Curentul electric în sine este pur și simplu sarcini negative numite electroni care se deplasează prin metal. Acest curent generează un câmp magnetic.

Avertismentul medicilor. Starea care te poate omorî: În 40 de minute poți face infarct sau atac cerebral VIDEO

Straturi de material conducător pot fi găsite în miezul de fier lichid al Pământului. Curenții de sarcini se mișcă în miez, iar fierul lichid se mișcă și circulă în miez. Aceste mișcări generează câmpul magnetic.

Locația polului magnetic nordic s-a deplasat enorm cu aproximativ 600 de mile (965 de kilometri) de când a fost efectuată prima măsurătoare în 1831. Viteza de migrare a crescut de la 10 mile pe an la 34 de mile pe an (16 km până la 54 km) în anii recenți. Această accelerare ar putea indica începutul unei inversări de câmp, dar oamenii de știință chiar nu pot spune cu mai puțin de 200 de ani de date disponibile.

Câmpul magnetic al Pământului se inversează pe scări de timp care variază între 100.000 și 1.000.000 de ani. Oamenii de știință pot spune cât de des se inversează câmpul magnetic, uitându-se la rocile vulcanice din ocean. Ultima inversare a polilor magnetici ai Pământului s-a produs acum aproximativ 780.000 de ani, au calculat experții.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#inversarea polilor magnetici, #inversarea polilor magnetici pamant, #poli magnetici Pamant, #fenomen neobisnuit , #stiri internationale