Proiect de anvergură gândit de două universități din România. Campus de 25 de milioane de euro, finanțat prin PNRR

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 18:54
6285 citiri
Proiect de anvergură gândit de două universități din România. Campus de 25 de milioane de euro, finanțat prin PNRR
Proiectul presupune construirea unui complex integrat FOTO apix.ro

Două universități ieșene, Universitatea de Științele Vieții și Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, vor depune spre finanțare un proiect complex de investiții, cu o valoare estimată la peste 25 milioane de euro.

Investiția presupune crearea unei infrastructuri pentru învățământul dual, iar principala componentă constă în construirea unui campus în zona Ezăreni (localitate de lângă orașul Iași) pe un teren de peste 110 hectare. Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul PNRR, iar termenul este în această lună, scrie apix.ro.

Terenul este în proprietatea statului român și este în administrarea USV Iași din anul 2004

Proiectul presupune construirea unui complex integrat pentru îmbinarea activităților teoretice cu cele practice. Astfel, campusul universitar va fi un spațiu integrat cu toate serviciile sociale necesare: cantină, cazare, sală de sport, cât și laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, pentru a se putea desfășura practica la diverse niveluri, în funcție de preferințele fiecărei universități.

„Vor fi organizate activități în regim dual, în colaborare cu companii din mediul economic, parteneri tradiționali ai USV și TUIASI, de la nivel liceal și postliceal, până la nivel de licență, masterat și doctorat desfășurat într-un astfel de cadru. Scopul este de a se asigura o rută profesională completă pentru învățământul tehnic superior pentru tinerii care vor să se pregătească în paralel cu standardele solicitate de piața muncii pe toată durata studiilor”, potrivit inițiatorilor.

Fiecare universitate va avea câte un cămin construit în complexul respectiv, unde vor putea fi cazați liceenii sau studenții care vin să facă practică specializată. La fel, vor fi amenajate opt laboratoare în cadrul complexului principal, câte patru gândite de fiecare instituție de învățământ superior, dar tipul de cercetare sau practică desfășurată va permite utilizarea lor de către fiecare dintre membrii consorțiului.

Spre exemplu, laboratoarele gândite de TUIASI vor viza zona de IT, inginerie electrică, domeniul mecanic, industria prelucrătoare, ingineria mediului, construcții, hidroameliorații etc.

În acest moment, proiectul presupune și construirea unei cantine, a unui teren de sport și a unei săli de sport, iar laboratoarele de cercetare vor fi gândite atât în spații interioare, cât și în exterior, în funcție de specificul fiecărei discipline în parte.

În cadrul PNRR, vor fi construite minimum 10 astfel de campusuri profesionale integrate în România, ce trebuie finalizate până în 2026.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#investitie, #PNRR, #campus universitar, #universitati, #Iasi , #PNRR
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Din păcate, PNRR-u' va fi la fel de accesibil ca și Schengen-u'!