Compania americană Lockheed Martin a anunțat marți, 13 septembrie, lansarea în țara noastră a unei investiții într-un proiect de dezvoltare-cercetare în domeniul inteligenţei artificiale.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, marţi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu delegaţia companiei condusă de vicepreşedintele pentru afaceri internaţionale, Ray Piselli.
Potrivit unui comunicat al guvernului, rezultatele cercetării, care va fi realizată în cadrul colaborării dintre Laboratorul de Cercetare şi Leadership în Ştiinţă, Tehnologie şi Inginerie al Lockheed Martin şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, vor fi aplicate în domeniul securităţii naţionale şi cel al ştiinţelor mediului.
Șeful guvernului a salutat decizia companiei globale din domeniul aerospaţial şi al securităţii de a demara activităţi de cercetare-dezvoltare în România.
”Este o nouă dovadă a consolidării Parteneriatului Strategic România-SUA. Guvernul sprijină investiţiile, iar componenta economică vine să consolideze parteneriatul nostru în domeniul militar. Mă bucur că România poate oferi un cadru de dezvoltare integrat, care să includă industria, înalta tehnologie, mediul universitar şi cercetarea, într-un domeniu de viitor, precum Inteligenţa Artificială. Cooperarea industrială va crea plus valoare şi poate genera transfer tehnologic necesar dezvoltării economiei noastre”, a transmis Nicolae Ciucă.
Cu aceeaşi ocazie, a fost analizat stadiul implementării programelor de înzestrare derulate prin intermediul Lockheed Martin, atât în privinţa avioanelor multirol, precum şi a sistemelor de apărare anti-rachetă.
”Avem nevoie de credibilitate pentru implementarea proiectelor noastre de înzestrare. Rolul nostru în regiunea Mării Negre este tot mai relevant şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi să ni-l asumăm. Continuăm, pe măsură ce rezultatele economice confirmă ritmul de dezvoltare, să acordăm atenţia necesară asigurării securităţii ţării noastre, alături de partenerii noştri strategici”, a mai transmis premierul.
Lockheed Martin este cea mai mare companie de produse și servicii militare la nivel mondial în funcție de venituri și cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al Pentagonului, urmat de Boeing. În prezent, compania este prezentă în 75 de țări din întreaga lume, potrivit rfi.ro
Romania nu are decat de castigat din... Vezi tot