Ministrul Finanțelor se laudă cu creșterea investițiilor străine: ”Mai multe locuri de muncă bine plătite”

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 17:35
1646 citiri
Ministrul Finanțelor se laudă cu creșterea investițiilor străine: ”Mai multe locuri de muncă bine plătite”
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu FOTO Facebook / Guvernul României

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat marți, 13 septembrie, că țara noastră rămâne o destinaţie importantă pentru investitorii străini, într-un context global marcat puternic de incertitudini şi volatilităţi.

”România rămâne o destinaţie importantă pentru investitorii străini! Avem de-a face cu un context global marcat puternic de incertitudini şi volatilităţi, de consecinţele escaladării preţurilor la energie, de presiuni inflaţioniste şi costuri crescute ale finanţării. Dar, chiar şi într-un astfel de context, datele ne arată că deciziile noastre ne menţin într-o direcţie bună şi primim semnale pozitive din economie. Investiţiile străine directe au crescut cu 43,7% în primele şapte luni ale acestui an, ajungând la 5,5 miliarde euro, faţă de 3,83 miliarde euro cât însumau în perioada similară a anului trecut. Elementele de stabilitate (politică, economică şi de securitate) precum şi angajamentele guvernamentale referitoare la reformele asumate prin PNRR şi de reducere a deficitelor, alături de măsurile concrete de susţinere a economiei primesc un răspuns pozitiv din partea investitorilor, răspuns reflectat şi în rezultatele privind creşterea economică de 5,8% înregistrată în primul semestru al acestui an”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.

Potrivit acestuia, măsurile de sprijin al investiţiilor private recent adoptate, în valoare de 4 miliarde euro, împreună cu celelalte scheme de susţinere din pachetul ”Sprijin pentru România” şi schemele de ajutor de stat individual aflate în lucru, reliefează continuitatea eforturilor de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri şi a-l ajuta să treacă peste această perioadă complicată.

”Mai simplu spus: mai multe investiţii înseamnă mai multe locuri de muncă şi mai ales locuri de muncă bine plătite! Sigur, suntem perfect conştienţi că până aceste rezultate pozitive nu se vor reflecta într-o creştere semnificativă a nivelului de trai al românilor misiunea noastră continuă. Tocmai de aceea planurile pentru perioada următoare se vor concentra pe realizarea acestui obiectiv şi pe contracararea puseului inflaţionist care se manifestă la nivelul întregii regiuni”, a mai scris ministrul Finanţelor.

Conform datelor publicate marţi de Banca Naţională a României, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat în primele şapte luni ale acestui an 5,505 miliarde euro, fiind mai mari cu 43,73% comparativ cu cele de 3,83 miliarde euro din perioada ianuarie - iulie 2021.

Din totalul investiţiilor, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 4,153 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,352 miliarde euro.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şapte luni din 2022, cu 33%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 4.129 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Citește și:
Zeci de mii de locuri de muncă vacante la nivel național. Domeniile cu cele mai multe posturi disponibile
Zeci de mii de locuri de muncă vacante la nivel național. Domeniile cu cele mai multe posturi disponibile
Agenţii economici din România au la dispoziţie 53.304 locuri de muncă, la nivel naţional, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European (SEE) oferă lucrătorilor români 222 de...
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat luni, 27 martie, în legătură cu creșterea euroscepticismului din țara noastră. ”Ne îngrijorează. Mă îngrijorează, pot să spun...
#investitii straine Romania, #adrian caciu, #ministrul finantelor, #locuri de munca Romania , #investitii