Nicolae Ciucă, mândru de creșterea interesului investitorilor străini pentru România: ”Am reuşit să compensăm efectele instabilităţii generate de război”

Duminica, 06 Noiembrie 2022, ora 21:07
2155 citiri
Nicolae Ciucă, mândru de creșterea interesului investitorilor străini pentru România: ”Am reuşit să compensăm efectele instabilităţii generate de război”
Nicolae Ciucă FOTO Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a transmis duminică, 6 noiembrie, că România rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii din afara graniţelor, iar economia noastră oferă noi oportunităţi pentru antreprenori.

”Creşterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în ţara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reuşit să compensăm efectele instabilităţii generate de războiul din apropierea graniţelor. Nivelul ridicat al încrederii în economia românească este dovedit şi de continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor Oficiului Naţional pentru Registrul Comerţului, cel mai mare număr de societăţi cu participare străină aparţine investitorilor italieni, iar cea mai mare valoare a capitalului, firmelor olandeze, state aflate în mod tradiţional în topul celor mai importanţi parteneri economici ai României”, a precizat premierul, duminică seară, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, dinamica investiţiilor cu capital străin relevă încă un aspect deosebit de important - orientarea către activităţi din sectoare profesionale, administrative, ştiinţifice, tehnice şi telecomunicaţii.

”Sunt domenii aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România se raliază prin proiecte, reforme şi investiţii asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Programul de guvernare. Guvernul României rămâne partener onest al mediului de afaceri, aşa cum a dovedit timp de aproape un an de la preluarea guvernării”, spune Nicolae Ciucă.

Ultimele date de la ONRC

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele nouă luni din 2022, cu 32,6%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 5.523 de unităţi.

Cele 5.523 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 31,027 milioane de dolari, cu 6,2% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-septembrie 2021, de 33,072 milioane de dolari.

În funcţie de domenii de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna septembrie în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (26,73% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (21,82%), şi transport, depozitare şi comunicaţii (18,35%).

La finele lunii septembrie 2022, în România existau 242.370 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 67,005 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 51.476 (capital subscris de 4,015 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,574 miliarde de dolari, în 5.833 de firme.

Creștere uriașă a numărului firmelor radiate în prima lună din 2024. Care a fost domeniul cel mai afectat
Creștere uriașă a numărului firmelor radiate în prima lună din 2024. Care a fost domeniul cel mai afectat
Un număr de 9.251 de firme au fost radiate la nivel naţional, în ianuarie 2024, cu 67,86% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#investitii straine Romania, #Nicolae ciuca premier, #ONRC, #firme capital strain Romania , #stiri Nicolae Ciuca