Oportunitate pentru comunitățile locale și investitorii din România. Vicepreședintele ASF a făcut anunțul oficial

Autor: Dan Stan
Sambata, 07 Septembrie 2024, ora 16:55
2154 citiri
Oportunitate pentru comunitățile locale și investitorii din România. Vicepreședintele ASF a făcut anunțul oficial
Vicepreședintele ASF, Maria Horga, Nicușor Dan, primarul Capitalei / FOTO: Facebook, Ziare.com

Anunț major pentru comunitățile locale din România și pentru investitori. Maria Gabriela Horga, vicepreședinte al ASF, a făcut anunțul.

Potrivit Mariei Horga, primăriile care au proiecte de dezvoltare vor putea emite obligațiuni cu prospect de emisiune adresat tuturor investitorilor. Această schimbare ar urma să ofere autorităților publice locale un instrument suplimentar pentru a atrage fonduri necesare realizării proiectelor comunitare.

Prin modificările făcute recent, pe platforma Tradeville, cel mai mare broker din România, acum se pot face prospecte pentru emisiune de obligațiuni ale autorităților locale, reușind să se adreseze și investitorilor de retail, nu doar plasament privat ca până acum.

„Într-un demers menit să sprijine atât dezvoltarea locală, precum și dezvoltarea pieței de capital și să diversifice sursele de finanțare pentru primării, am introdus o nouă modalitate de finanțare alternativă prin intermediul pieței de capital.

Astfel, primăriile care au proiecte de dezvoltare vor putea emite obligațiuni cu prospect de emisiune adresat tuturor investitorilor.

Această schimbare este prevăzută de ordonanța de urgență aprobată recent de Guvernul României. Am coordonat acest proiect în calitate de vicepreședinte al ASF pentru sectorul instrumente și investiții financiare. Am reușit, cu ajutorul echipei de la ASF, finalizarea proiectului în primele două luni de la preluarea mandatului, urmând apoi dezbaterea publică, procesul de avizare și adoptarea", a transmis Horga, pe pagina sa de Facebook.

Economistul a explicat în detaliu cum va funcționa tot procesul.

„Ordonanța conține prevederi esențiale pentru dezvoltarea pieței și pentru investitori, dar fusese blocat mult timp, și mă bucur că am reușit să schimb această situație anormală împreună cu Președintele ASF, Alexandru Petrescu.

Această schimbare importantă va oferi autorităților publice locale un instrument suplimentar pentru a atrage fonduri necesare realizării proiectelor comunitare.

Un aspect esențial al acestei noi modalități de finanțare este posibilitatea autorităților publice locale de a supune, voluntar, aprobării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a unui prospect de emisiune. Acest prospect este necesar atunci când primăriile intenționează să realizeze o ofertă publică de titluri de datorie sau să admită aceste titluri pe o piață reglementată. Aprobarea prospectului de către ASF va conferi un plus de credibilitate și transparență emisiunilor de obligațiuni, atrăgând astfel un număr mai mare de investitori.

ASF publică astăzi în consultare publică modificarea de regulament necesară pentru aplicarea acestei noi prevederi", a mai transmis oficialul ASF, cadru universitar la FABIZ, la ASE.

Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
Economistul Mircea Coșea crede că din cauza instabilității politice specifice României, a impredictibilității fiscale, a taxelor și impozitelor din ce în ce mai mari, în actualul context...
Criză în educație: Scădere uriașă a numărului de profesori din sistemul românesc de învățământ
Criză în educație: Scădere uriașă a numărului de profesori din sistemul românesc de învățământ
În primele opt luni ale anului, numărul angajaților din sistemul public a scăzut cu peste 23.500, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor. Cele mai mari pierderi de personal sunt la...
#investitii, #bani, #asf , #stiri financiare
  1. Criză în educație: Scădere uriașă a numărului de profesori din sistemul românesc de învățământ
  2. Metroul de la Cluj, scos din PNRR. De unde scot autoritățile 300 de milioane de euro pentru proiectul de infrastructură
  3. Cât a pierdut un distribuitor de energie din consumul fraudulos. Cazurile de furt de electricitate, în creștere. Ajung la „echivalentul consumului din Pașcani”
  4. Vestea așteptată de șoferii din Moldova. Stadiul lucrărilor pe o porțiune importantă de autostradă. „Până la finalul anului, vom circula pe toate loturile” VIDEO
  5. Producția de energie a României, în scădere. Ce sursă regenerabilă a crescut puternic
  6. Risc de recesiune în 2025. „Economia României va continua să decelereze anul viitor”, spun analiștii
  7. O platformă românească de livrat mâncare este achiziționată de o mare companie finlandeză, prezentă în aproape 30 de țări
  8. Cele mai sărace 26 de ţări se află în cea mai gravă situaţie financiară de după anul 2006, anunță Banca Mondială
  9. Cum s-a dublat economia României în 8 ani. Sectoarele care au turat motorul dezvoltării
  10. Ce ne ține pe loc de la aderarea la Schengen terestru dincolo de jocurile politice. „Autoritățile românești trebuie să vină cu răspuns”