Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital

Joi, 05 Decembrie 2024, ora 04:00
8056 citiri
Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
Investițiile străine au mers în comerț, imobiliare și industrie. FOTO: Dacia

Investițiile străine au fost constant printre subiectele importante pe agenda politicienilor, dar au căpătat o dimensiune nouă în această rundă de alegeri. În fața unui candidat la funcția de președinte care vorbește în generalități despre creșterea influenței statului și a capitalului autohton în mediul de afaceri din țară, Ziare.com prezintă o parte dintre cifrele care descriu situația investițiilor străine.

De la intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, România a primit anual investiții de miliarde de dolari, arată datele oficiale, citate de Europa Liberă. La finalul anului trecut, soldul investițiilor directe a ajuns la peste 118 miliarde de euro, majoritatea banilor fiind în capitaluri proprii, conform raportului Băncii Naționale a României.

Anul trecut, investițiile nete din străinătate au reprezentat 2,4% din întreaga producție din economie, iar, în 2021, se situau la peste 4% din PIB, conform unei platforme de specialitate. La nivel de bani investiți în firme, suma participațiilor la capitalul firmelor se ridică la aproape 216 miliarde de lei, până la finalul lunii octombrie 2024, arată un raport al Oficiului Național Registrul Comerțului.

Țările de unde vin cei mai mulți bani

În țară, sunt aproape 270.000 de firme în care investesc și străini. După rezidență, cei mai numeroși sunt italienii, cu 53.500 de firme. Pe locul al doilea sunt germanii, care investesc în peste 26.000 de companii, conform datelor ONRC. Pe al treilea loc sunt investitorii din Turcia, cu peste 19.000 de firme. În materie de capital subscris, clasamentul arată altfel.

Investitorii care stau în Olanda au investit de departe cei mai mulți bani, cu aproape 39,5 miliarde de lei în participații la capital. Cifra este de aproape două ori mai mare decât a germanilor, care au adus peste 20,9 miliarde de lei aport la firme. Împreună, cele două țări sunt responsabile pentru peste 30% din investiții - mai mult de 60 de miliarde de lei. La celălalt capăt al clasamentului se află investitorii care rezidă în Singapore, cu 49,3 milioane de lei investiți în 140 de firme, depășiți destul de consistent de afaceriștii din Arabia Saudită, care au investit puțin sub 100 de milioane de lei în 262 de companii.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

După rezidență, primele nouă mari țări de unde vin banii în capitalul firmelor de pe piața românească sunt membre ale UE, pe locul al zecelea aflându-se Elveția, o țară cu înțelegeri economice cu blocul comunitar.

Economia românească mai este legată de Germania și din alte punct de vedere, fiind principalul partener de export al companiilor care activează în România. Acest lucru se datorează mai ales faptului că multe companii germane activează în România, mai ales în industria auto și cele conexe.

În ciuda profilului industrial al exporturilor, investițiile străine sunt mai degrabă în zona de comerț, arată datele ONRC. Aproape 62% din capital a mers către firme care au ca obiect de activitate unul legat de comerțul cu amănuntul sau cu ridicata, respectiv reparația autovehiculelor și a motocicletelor. Cu peste 10%, tranzacțiile imobiliare ocupă locul al doilea. În schimb, în construcții au mers sub 9% din banii investiți, iar în industria extractivă și prelucrătoare au ajuns cam 6,4% din fonduri.

Evoluția din ultimul an

În primele zece luni ale anului, au fost înființate 4.943 de firme cu capital străin, cu un capital total de aproape 17,5 milioane de euro. Cifrele din acest an sunt mult mai mici decât cele din perioadele anterioare, conform datelor ONRC. În aceeași perioadă a lui 2023 au fost înființate 5.850 de firme noi, iar investițiile erau de aproape 7 ori mai mari, ajungând la peste 120,9 milioane de euro. Diferența se datorează unui influx puternic în august anul trecut.

Cifra de afaceri a firmelor cu investiții străine directe a crescut insesizabil anul trecut, față de 2022, până la 273,7 miliarde de euro. Între 2022 și 2021, saltul în cifra de afaceri fusese de peste 30 la sută. Anul trecut a crescut și numărul angajaților din aceste companii, care a ajuns la peste 1,3 milioane de salariați. Efectivul de angajați a înregistrat o creștere de 2,8%. Pentru prima oară, numărul angajaților din aceste întreprinderi a depășit nivelul din 2019, dinaintea pandemiei de coronavirus.

Ca poziție investițională, companiile din România care au făcut investiții străine au băgat cei mai mulți ani tot în România, cu un sold de 3,4 miliarde de euro anul trecut. Pe listă urmează Moldova, cu sub 500 de milioane de euro, Italia, cu 409 milioane de euro și Franța, cu 350 de milioane de euro. Situația aparent ciudată este explicată de BNR ca reflectând fenomenul de „călătorie dus-întors” (în engleză, round-tripping); astfel, capitalul este investit în primă fază într-o altă țară, inclusiv prin entități cu rol administrativ, după care se întoarce în România ca investiție propriu-zisă în companii productive.

Contextul alegerilor

Investițiile străine au intrat sub lupă după ce independentul Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale ajutat inclusiv de declarațiile în care spune că vrea mai puțină dependență de companiile străine, conform Politico. Miercuri, 4 decembrie, mai mulți afaceriști, care conduc sau reprezintă foruri ale patronilor, s-au poziționat de partea contracandidatei lui Georgescu, Elena Lasconi, șefa USR.

Obiectivele de mediu prezintă un interes tot mai redus: Investițiile private, în scădere
Obiectivele de mediu prezintă un interes tot mai redus: Investițiile private, în scădere
Investițiile private în măsurile de atenuare a schimbărilor climatice, raportate la PIB, au scăzut în 2023 și 2022 în Uniunea Europeană. Tendința s-a păstrat și în țara noastră,...
Șansele României în epoca Trump 2.0. Cum putem deveni o destinație pentru capitalul american. „Un moment de răscruce”
Șansele României în epoca Trump 2.0. Cum putem deveni o destinație pentru capitalul american. „Un moment de răscruce”
România ar trebui să înceapă rapid un proces de lobby pe lângă autoritățile americane pentru a profita de revenirea președintelui Donald Trump la Casa Albă, a declarat analistul economic...
#investitii, #investitii straine Romania, #investitori straini Romania, #alegeri 2024, #afaceri, #multinationale , #investitii
  1. Cu McLarenul la RAR. ”Un supercar rar întâlnit pe străzile din România” FOTO
  2. România, printre ţările cele mai expuse riscului de „oprire bruscă” a fluxurilor de capital. ”Fenomenul nu poate fi tratat superficial”
  3. Nothing pregătește lansarea Phone 3. Ce poate oferi unul dintre cele mai avantajoase smartphone-uri în raportul calitate-preț
  4. 5 funcții ale telefonului care îți pot salva viața în situații de urgență
  5. Google revoluționează inteligența artificială cu Gemini 2.0 Flash Thinking. Ce vor putea face utilizatorii cu noul AI
  6. Semnele furtunii economice globale se văd la Davos: Atacuri SUA-UE și mesaje pentru pace în Ucraina. Ce efecte se prefigurează pentru România
  7. Un aliat al lui Putin îi dă cu tifla. Liderul străin anunță o afacere colosală cu Trump, de 600 de miliarde dolari
  8. Samsung Galaxy S25 Ultra introduce sticla revoluționară Gorilla Armor 2: Ce promite noua tehnologie?
  9. Cât din energia electrică din România vine din regenerabile. Poziția favorabilă pe care o ocupăm la nivel global
  10. Google cumpără divizia XR de la HTC pentru 250 de milioane de dolari. Ce urmează pentru viitorul realității virtuale?