Rezultatele CNI în perioada 2022-2024: peste 200 de săli de sport, 49 de complexe sportive și 16 bazine de înot. Câte stadioane sunt în construcție

Vineri, 09 August 2024, ora 22:44
1291 citiri
Rezultatele CNI în perioada 2022-2024: peste 200 de săli de sport, 49 de complexe sportive și 16 bazine de înot. Câte stadioane sunt în construcție
Foto: Facebook / Compania Nationala de Investitii

Compania Naţională de Investiţii (CNI SA) a finalizat în perioada 2022 - 2024 210 săli de sport, 49 de complexuri sportive, precum şi 16 bazine de înot. De asemenea, în prezent, la nivelul CNI SA se află în derulare un număr de 386 de obiective de investiţii în infrastructura sportivă.

”Compania Naţională de Investiţii (CNI SA) a finalizat în perioada 2022 - 2024 un număr de 210 săli de sport cu o valoare totală de 1.800.990.148 lei, 49 de complexuri sportive a căror valoare se ridică la 454.490.821 lei precum şi 16 bazine de înot cu o valoare de 244.259.857 lei. De asemenea, în prezent, la nivelul CNI SA se află în derulare un număr de 386 de obiective de investiţii în infrastructura sportivă a căror valoare totală se ridică la 4.746.730.497 lei”, conform datelor transmise de PSD.

În ceea ce priveşte infrastructura destinată fotbalului, sunt în plan 7 arene moderne, care se adaugă altor 11 construite din 2011, dintre care 4 sunt în Bucureşti. Finanţarea totală depăşeşte 1,2 miliarde de euro, din care 615 milioane au costat cele deja date în folosinţă, în timp ce noile proiecte au o valoare estimată de 620 de milioane de euro, indică sursa citată.

Guvernul a aprobat deja proiectul noului stadion Dinamo, care va costa 172 de milioane de euro, şi va reprezenta cea mai mare investiţie de acest fel de la Arena Naţională, inaugurată în urmă cu mai bine de un deceniu. De asemenea, arenele de la Oradea, Constanţa şi Piteşti vor costa aproximativ 100 de milioane de euro fiecare, stadionul de la Timişoara ajunge la 122 de milioane de euro, iar la Hunedoara sau Târgovişte preţul se ridică la 65 de milioane de euro, rezultă din datele transmise de PSD.

Acestora li se adaugă investiţia pentru bazele din Izvorani şi complexul Lia Manoliu, anunţate deja de premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Tot joi, Executivul a aprobat completarea Legii nr.69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, reglementând includerea, în cadrul surselor de finanţare pentru cluburile sportive, a alocaţiilor de la bugetul de stat acordate cluburilor sportive de drept privat, exclusiv pentru sprijinirea şi dezvoltarea activităţii sportive a copiilor şi juniorilor.

Alocaţiile bugetare se vor acorda pe baza clasificării grupelor de copii şi juniori din cadrul secţiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat. Clasificările se vor realiza de federaţiile sportive naţionale, prin raportare la normele şi criteriile de selecţie specifice fiecărei ramuri de sport, în scopul promovării sportivilor la loturile naţionale, acestea urmând a fi adoptate prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonanţei.

De asemenea, modul de alocare a fondurilor publice pentru grupele de copii şi juniori din cadrul secţiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat se va stabili printr-un mecanism de sprijin financiar aprobat prin hotărâre de guvern.

Acordarea acestor alocaţii se va realiza cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate anual cu această destinaţie, în bugetul ordonatorilor de credite implicaţi.

”Guvernul, prin Agenţia Naţională pentru Sport, susţine activitatea grupelor de copii şi juniori din cadrul cluburilor sportive de drept privat, în vederea obţinerii de performanţe sportive pe plan naţional şi internaţional. Măsura contribuie la dezvoltarea fenomenului sportiv, descoperirea tinerelor talente şi obţinerea rezultatelor sportive semnificative”, precizează Executivul.

De asemenea, Executivul a aprobat, prin ordonanţă, modificarea Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, în vederea acordării de alocaţii de la bugetul de stat cluburilor sportive de drept privat de către organele administraţiei publice centrale, sumele fiind destinate exclusiv sprijinirii şi dezvoltării activităţii sportive la nivel de copii şi juniori. Până acum cluburile private erau finanţabile din bani publici numai de la organele administraţiei publice locale sau, prin contract, din fondurile Direcţiilor Judeţene de Tineret şi Sport.

Prin decizia Guvernului Ciolacu, mai mulţi copii pot face sport. Sportul este văzut ca o alternativă în problema drogurilor şi în prevenirea timpurie a combaterii flagelului consumului de la vârste fragede. Mai mult, creşte semnificativ baza de selecţiei şi implicit cresc oportunităţile pentru descoperirea tinerelor talente cu potenţial de campioni.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, se are în vedere: "identificarea cadrului legal aplicabil alocării de fonduri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea sportului la categoria copii şi juniori şi modificarea acestuia prin crearea unui mecanism de sprijin financiar care să permită direcţionarea de fonduri publice, potrivit unor criterii clare, predictibile şi transparente, care să ţină cont de normele şi criteriile de selecţie specifice fiecărei ramuri de sport, implementate de federaţiile sportive naţionale, prin care Guvernul să susţină activitatea grupelor de copii şi juniori din cadrul secţiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, în vederea obţinerii de performanţe sportive la nivel naţional şi internaţional".

Au promis că drumul va fi gata în martie 2023, dar nici în 2024 nu-l vor finaliza. Haos total pe unul dintre șantierele din România VIDEO
Au promis că drumul va fi gata în martie 2023, dar nici în 2024 nu-l vor finaliza. Haos total pe unul dintre șantierele din România VIDEO
Printre companiile de construcții care se ocupă de dezvoltarea infrastructurii rutiere mari a României se numără și firme din China. Synohidro, din statul lui Xi Jinping, nu reușește să se...
Oportunitate pentru comunitățile locale și investitorii din România. Vicepreședintele ASF a făcut anunțul oficial
Oportunitate pentru comunitățile locale și investitorii din România. Vicepreședintele ASF a făcut anunțul oficial
Anunț major pentru comunitățile locale din România și pentru investitori. Maria Gabriela Horga, vicepreședinte al ASF, a făcut anunțul. Potrivit Mariei Horga, primăriile care au...
#investitii, #compania nationala de investitii, #stadioane noi Romania , #stiri din sport
  1. Rezultat "bombă" în grupa României. Ce a făcut Kosovo, cu Rrahmani printre marcatori
  2. România - Lituania, în Liga Națiunilor: deschidere de scor încă din minutul 4 LIVETEXT
  3. Încă o mașină pentru medaliații olimpici ai României! Cine va oferi noile autoturisme
  4. Superliga: Jovo Lukic este noul atacant al Universităţii Craiova
  5. Unul dintre cei mai longevivi antrenori a anunțat că pleacă de la națională după 15 ani
  6. Rapid a prezentat primul jucător norvegian din istoria clubului. Șucu a scos 700.000 de euro pentru transfer
  7. Un gigant din Franța, gata să îl cumpere pe Dennis Man! Cât sunt dispuși să plătească în schimbul lui
  8. Fotbalistul francez care se plânge de numărul de meciuri dintr-un sezon: ”E complicat! Vor fi tot mai multe”
  9. Clasamentul WTA: Sorana Cîrstea "s-a prăbușit" în ierarhia feminină
  10. Câștigătorul Ligii Campionilor se consideră nedreptățit pentru că nu a fost nominalizat la Balonul de Aur