Care sunt diferențele dintre autostrăzi și drumuri expres. Varianta cea mai bună dintre cele două drumuri de mare viteză

Vineri, 24 Mai 2024, ora 03:00
18415 citiri
Care sunt diferențele dintre autostrăzi și drumuri expres. Varianta cea mai bună dintre cele două drumuri de mare viteză
Autostrada A7, secțiunea Focșani - Buzău, mai 2024 / Captură YouTube, Asociația Pro Infrastructura

Se lucrează în aproape toată țara la drumurile mult așteptate, cu ajutorul cărora distanțele vor fi parcurse în timpi mult mai rezonabili. O bună parte dintre proiecte sunt condiționate de PNRR.

De-a lungul timpului, la nivelul Guvernului s-a discutat despre oportunitatea construirii autostrăzilor, în detrimentul drumurilor expres (DEx) și viceversa. În anumite situații, au existat critici din societatea civilă în legătură cu drumurile expres. „De ce să nu facem autostrăzi?”, susțin unii. Important de menționat, există diferențe între cele două, precum:

Numărul și lățimea benzilor: o autostradă presupune minimum două benzi pe sens, câte o bandă de urgență pe sens, spre deosebire de drumurile expres - neprevăzute cu benzi de urgență, doar cu acostament; de asemenea, benzile autostrăzilor sunt mai late, spre deosebire de cele ale drumurilor expres.

Limitele de viteză: viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h, iar pe drum expres, de 120 km/h în câmpie - viteza maximă scade în funcție de zona de relief, până la 100 km/h, chiar 80 km/h în zonele montane. Pentru șoferii începători, care conduc de maximum 1 an de zile, limita maximă este cu 20 km/h mai mică, pe aceste drumuri de mare viteză.

Costurile de realizare: realizarea unui drum expres e mai ieftină cu 20-30% față de o autostradă.

De ce se construiesc drumuri expres, în detrimentul autostrăzilor

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect. El atrage atenția și asupra beneficiilor pe care investițiile în infrastructură le vor aduce în economia românească.

„Utilitatea drumurilor expres este similară autostrăzilor, deoarece ambele sunt drumuri de mare viteză. Economia din zonele tranzitate se dezvoltă exponențial inclusiv pentru că firmele mari sunt interesate să investească în zone cu infrastructură dezvoltată.

Singurele diferențe între autostradă și drum expres sunt date de lățimea benzii, care la autostradă este de 3,75 m, iar la DEx este de 3,5 m, și de lățimea benzii de urgență, care la autostradă este de 2,5 m, iar la DEx este de 1,5 m. Automat, viteza pe autostradă este mai mare (130 km/h), iar pe DEx este de 120 km/h. Dar asta nu afectează în niciun fel deplasarea autovehiculelor mari, care oricum au regim maxim de viteza de 90 km/h.

În general, drumurile expres sunt construite pe distanțe de maximum 150 km, acolo unde, deși este nevoie de infrastructură de mare viteză, valorile de trafic nu sunt atât de mari încât să poată fi obținută finanțare europeană pentru construcția unei autostrăzi. Dar avantajele drumurilor expres sunt că ulterior pot fi upgradate și transformate în autostrăzi, în cazul în care se constată creșteri ale valorilor de trafic”, a declarat oficialul CNAIR, pentru Ziare.com.

Autostradă vs. drum expres. Asemănări

 • Atât în cazul autostrăzilor, cât și al drumurilor expres, nu există intersecții directe cu nicio altă rută de transport, feroviară sau rutieră. Intersecțiile se realizează sub formă de poduri sau pasaje.
 • Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice şi mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere şi a maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h.
 • Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă sau acostament, cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar.
 • Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers.
 • Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO
  Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO
  Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a declarat marți, 18 iunie, că un lot de 10 kilometri din Autostrada A0 va putea fi...
  Rusia amenință „autostrada vieții“ din estul Ucrainei, potrivit informațiilor britanice
  Rusia amenință „autostrada vieții“ din estul Ucrainei, potrivit informațiilor britanice
  Forțele Moscovei sunt mai aproape de a pune în pericol una dintre principalele rute de aprovizionare ale Kievului pentru trupele sale din estul Ucrainei, potrivit unei noi evaluări, în timp ce...
  #investitii, #drum expres, #autostrada, #cnair , #investitii
  1. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  2. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia
  3. Turiștii pot să stea liniștiți: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. „Vreau să delimitez disconfortul de pericol”
  4. Un român arată ce poți cumpăra cu 5 lire dintr-un magazin din Marea Britanie. „La noi cu 28 de lei nici nu intri în supermarket” VIDEO
  5. „Mogulilor media” acuzați de Florian Coldea. ”Au pârghii de presiune care le permit influenţarea agendei publice”
  6. Bărbat salvat în ultimul moment de intervenția unui polițist local, după ce intrase în stop cardio-respirator
  7. Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO
  8. Peste 60 de incendii în Grecia în ultimele 24 de ore. Flăcările s-au extins foarte repede din cauza vântului puternic FOTO VIDEO
  9. „Putem trăi fără Matematică, dar ar fi păcat”. Povestea lui Dani, multiplu campion Brio Challenge
  10. Mormintele mai multor eroi ucraineni morți în războiul cu Rusia au fost profanate. Imaginile dezolante din cimitir VIDEO