Cum folosesc investitorii români inteligența artificială: Un sfert dintre aceștia cred că IA va lua decizii mai bune decât ei

Joi, 19 Octombrie 2023, ora 16:55
3914 citiri
Cum folosesc investitorii români inteligența artificială: Un sfert dintre aceștia cred că IA va lua decizii mai bune decât ei
Recenta revenire a pieţei bursiere din SUA a fost determinată de tehnologie FOTO Pixabahy

Investitorii români încep să folosească inteligenţa artificială ca instrument pentru a-şi alege activele şi a-şi gestiona investiţiile.

"Investitorii români sunt foarte încrezători în investiţiile lor şi se pregătesc să contribuie mai mult la portofoliile lor în acest trimestru. Aceştia sunt atraşi de tehnologie, investesc în inteligenţa artificială, dar o folosesc şi ca instrument pentru a-şi alege activele şi a-şi gestiona investiţiile", susţine analistul unei platforme de tranzacționare, Bogdan Maioreanu.

Potrivit unui sondaj, recenta revenire a pieţei bursiere din SUA a fost determinată de tehnologie şi în special de inteligenţa artificială. Acest lucru este evidenţiat şi de investitorii români, care au arătat un interes sporit pentru domenii de investiţii pe termen lung, conexe, cum ar fi transformarea digitală (IA, VR, cloud computing). Procentul acestora a crescut de la 34% în martie la 42% la sfârşitul trimestrului al treilea.

Ascensiunea IA începe să ajungă în portofoliile investitorilor, 19% declarând că folosesc IA în gestionarea investiţiilor lor şi 43% fiind gata să o încerce. De asemenea, 42% dintre investitorii pregătiţi să folosească IA consideră că acesta este viitorul investiţiilor, iar 37% o folosesc pentru a economisi timp în efectuarea analizelor de piaţă. Un sfert dintre investitori cred că IA va lua decizii investiţionale mai bune decât ei.

Între timp, în urma scandalurilor care au zguduit domeniul cripto, interesul investitorilor pentru domeniile de investiţii pe termen lung legate de acesta, cum ar fi activele cripto şi plăţile digitale, a scăzut de la 45% la 36% în ultimele şase luni, arată analistul. Până în prezent, 82% dintre investitorii români sunt foarte încrezători în alegerile lor investiţionale.

În timp ce procentul investitorilor care au în portofoliu active cripto a crescut de la 49% la 54% în ultimele 6 luni, importanţa acestor active în portofoliile investitorilor a scăzut. Doar 11% au mai mult de jumătate din portofolii formate din cripto, faţă de 18% în urmă cu 6 luni. De asemenea, doar 4% au mai mult de trei sferturi din portofoliu format din cripto, faţă de 8% la sfârşitul lunii martie a acestui an.

"Motivele pentru care românii investesc sunt diverse. Cei mai mulţi investitori (55%) caută să-şi suplimenteze venitul, alţii (49%) urmăresc securitatea financiară pe termen lung, 46% încearcă să obţină independenţa financiară, iar 37% au un obiectiv legat de pensie. Până în prezent, 39% dintre investitori au declarat că reuşesc să îşi atingă obiectivul, 9% dintre investitori au declarat că nu reuşesc, iar pentru 51% este prea devreme pentru a se pronunţa", arată sondajul realizat de platforma de tranzacționare.

Potrivit analistului Bogdan Maioreanu, investitorii încearcă să îşi atingă obiectivele de investiţii folosind diferite clase de active. Mai mult de jumătate dintre investitorii români (54%) au în portofoliu o formă de activ cripto, 49% investesc la BVB, iar 35% investesc pe pieţele de acţiuni internaţionale. În această perioadă de dobânzi ridicate, 43% dintre investitorii români au în portofolii obligaţiuni sau instrumente cu venit fix naţionale, iar 30% deţin mărfuri fungibile (petrol, aur, argint, cupru etc.). Forex este o altă categorie populară, 59% dintre investitori investind în ea, iar 72% au în portofolii şi numerar. Acest nivel ridicat al investitorilor care deţin numerar înseamnă că aceştia se pregătesc să investească mai mult în viitorul apropiat. În acest trimestru, 50% dintre investitorii români doresc să crească suma cu care contribuie la portofoliile lor, în timp ce 45% o vor păstra la fel.

De asemenea, când vine vorba de acţiuni, 65% dintre investitorii români au investit în instituţii ce oferă servicii financiare (bănci şi asigurări), 47% deţin companii din sectorul de tehnologie, 44% deţin proprietăţi imobiliare (REITS), 43% utilităţi şi 40% acţiuni din energie (petrol, gaze), mai arată sondajul.

Quarterly Report - Editia 4

Suno, AI-ul care generează muzică, obține o finanțare de 125 de milioane de dolari
Suno, AI-ul care generează muzică, obține o finanțare de 125 de milioane de dolari
Suno, un model de inteligență artificială capabil să creeze rapid muzică, inclusiv voci și linii melodice, a primit o finanțare în valoare de 125 de milioane de dolari. Practic, Suno le...
Microsoft lansează funcția Windows Recall, bazată pe inteligență artificială. Ce știe să facă
Microsoft lansează funcția Windows Recall, bazată pe inteligență artificială. Ce știe să facă
Microsoft a introdus funcția Windows Recall, destinată utilizatorilor de Windows 11. Aceasta utilizează inteligența artificială pentru a ajuta utilizatorii să regăsească activitățile...
#investitori romani, #inteligenta artificiala, #decizii, #investitii, #bursa , #investitii