Adrian Papahagi

Adrian Papahagi

filolog si eseist roman

3 articole

Adrian Papahagi este filolog si eseist, conferentiar dr. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. In 2015 a pus bazele partidului M10, alaturi de Monica Macovei.

Cum te strica la cap ideologia

E bine sa ai valori in viata. E rau sa le plasezi, totalitar, deasupra vietii insesi. Ideologia e dictatura ideilor sau a idealurilor asupra realitatii. Conservatorii incearca sa amenejeze realitatea, sa o faca suportabila - ideologii vor sa o schimbe ca sa fie perfecta. Fiindca ei au o idee in cap si stiu ca aceasta este mai buna decat...

Doctori fara arginti si doctori plagiatori

Romania este condusa de doctori plagiatori, de doctori infractori, de doctori securisti, de doctori afaceristi. Nu mai incapi de doctori. Dr. Ponta i-a avut presedinte de comisie pe dr. Oprea si conducator de doctorat pe dr. Nastase. Sute de vicleni copii de casa ai partidelor, generali din serviciile secrete, inalti functionari, diplomati,...

Sfantul Iulian cel primitor

Romanii se lauda cu ospitalitatea. Sigur, e placut sa fii primitor cu propriile rude, cu prietenii veniti cu cadouri din occident, cu turistul francez sau german plin de euro. Cati insa vor fi ospitalieri cu cei lipsiti de casa si speranta? Astazi va voi rezuma povestea Sfantului Iulian din "Legenda aurea" a lui Iacob din Varazze, episcop al...

Ultimele comentarii


e caracteristic romanului

sa se creada ospitalier, dar e doar o imagine falsa despre sine. Ospitalitatea adevarata inseamna sa ajuti spontan pe cineva care e cu adevarat in dificultate, nu toate ritualurile de gazda buna care cad bine cand primesti rude sau tristi in gazda.
Romanii nu sunt ospitalieri, si ar face bine sa accepte acest lucru, fara sa mai pretinda ca poseda aceasta calitate.


"Sfantul Iulian cel primitor"

- frumos ! dar catzi ca el !? :o(((


JUST!

Articol binevenit.
Multzam Adrian!


pentru mine nimic nou....

am trait pe propria piele...asa zisa caldura romaneasca, prietenie s.a.m.d. Cat exista un interes, da, dar dupa aceea....iti baga cutitul pe la spate....adevarata prietenie am intalnit in alta parte, in Germania......unde intradevar dureaza pana iti faci un prieten. In schimb fara interese si dureaza o viata...


Adrian Papahagi, incepe dumneata, da exemplu de milostenie si bun

crestin!
Initiaza un ONG, o asociatie de ajutorare a refugiatilor/imigrantilor arabi si africani, musulmani.
Cred ca ai o casa mare, primeste in casa dumitale o familie de sirieni, afgani, somalezi.
Puterea exemplului.
Ca de vorbe, pilde, e plina mass-media, toti plang de mila imigrantilor, saracilor, dar inca n-am auzit ca jurnalisti, tv-isti, bogatani, sa ia la ei in casa vreo familie de tigani, de saraci, vreun copil al strazii.
Ajutati-i mai intai pe romaniii saraci, pe copiii aia care mor de foame prin satele Moldovei si-apoi plangeti de mila refugiatilor musulmani.
Sa-i ajute seicii si miliardarii arabi.
Oare de ce vor toti in Germania?

https://www.youtube.com/watch?v=kNFiifMjD4Y&feature=share

http://www.cunoastelumea.ro/atentie-milioane-de-imigranti-arabi-si-africani-vor-intra-in-europa-si-e-doar-inceputul/


ai primim

si le oferim o indemnizatie lunară de 540 de lei ce primitori suntem...


Mi-a placut articolul

si sensul lui.


Vă mulțumesc

Vă mulțumesc pentru aprecieri; pe de o parte, imi pare rău că plec insă părinții mei sunt la randul lor in străinătate (tot din motive financiare), așa că nu prea am ce face... Pe de altă parte, in dreptul meu timpul de așteptare a trecut; pur și simplu nu mai am varsta necesară pentru a mă ocupa de asociații care, așa cum bine observați, ar putea face ceva in privința salariilor de nimic din unele universități. Din păcate, eu insă nu mai am timp... pur și simplu.traim in plina criza a valorilor

Nu pentru ca valorile n-ar mai exista, ci din cauza filtrelor care blocheaza/deturneaza valorizarea.
Incet, dar sigur, omul obisnuit este mai intai derutat iar finalmente deturnat de la o dreapta, obiectiva judecata a lucrurilor si oamenilor.
Spunea in celebrul sau manual Beria ca maselor sa li se dea ocupatii de nivel cat mai jos, iar elitele sa fie umilite, injosite incepand cu (ne)recunoasterea sociala si terminand cu partea materiala care-i asigura supravietuirea fizica. Mai spunea ideologul criminal ca un popor poate fi cu atat mai usor de tinut in stapanire cu cat invatamantul e mai slab si cu cat cei pusi vremelnic in posturi de conducere sunt mai vulneralbili, santajabili, finalmente mai usor de schimbat cu altii de aceeasi teapa. In sfarsit, acelas Beria vorbea despre distrugerea a tot ce ar putea lega intre ei pe oameni : sentimente identitare, de la apartenenta la o cultura pana la credinte ori familie.
ZIS SI FACUT !
Asa s-a intamplat in epoca stalinista, asta se intampla si astazi. Culmea e multi, foarte multi contribuie inconstient la desavarsirea operei, manati numai de oportunism si superficialitatea.
Cum altfel s-ar explica placiditatea vegetala a romanilor nostri ? Apetenta pentru emisiuni tv si publicatii de cel mai jos nivel, umilitor pentru incusi cel care-l "consuma" ?
Si ... ma opresc aici !

Va astept cu nerabdare, domnule Papahagi, cu alte si alte articole.