Dan Nechita

Dan Nechita

co-fondator si CEO al Fundatiei CAESAR

1 articol

Dan Nechita este co-fondator si CEO al Fundatiei CAESAR, absolvent George Washington University (MA) si Columbia University (BA) si fost Presedinte al Ligii Studentilor Romani din Strainatate. Interesat de relatii internationale, diplomatie si securitate nationala, a lucrat in cadrul Brookings Institution, World Security Institute, ABC News si Saltzman Institute of War and Peace Studies.

Atentie, clasa politica!

Miscarile stradale din 2012, 2013 si 2014 reprezinta un puternic semnal ca societatea civila din Romania a trecut de adolescenta - perioada de autodefinire si de tranzitie spre independenta, marcata deseori de conflict si, in acelasi timp, ultimul pas inainte de maturitate. Pentru noi, cetatenii de rand, acesta tranzitie catre maturitate a...

Ultimele comentarii


domnul Nichita m-a derutat cu acest articol

Socoteste miscarile din 2012, 2013, 2014 ca fiind tot atatea trepte spre maturizarea societatii civile romanesti. Atunci ce au fost miscarile din 1989-1990 si zecile de mii de romani, mai ales tineri, in strada, uneori cu riscul vietii ? Acea societate civica ar fi trebuit dupa rationamentul autorului sa nu se fi nascut sau sa fie in fasa.
Apoi, a alatura protestele pensionarilor de lux ai lui Dogaru (amicul lui Dughin) + cativa mercenari platiti 50 roni participarea cu miscarile din 2013 si 2014 la care au protestat spontan mai ales tineri, conduce la un amalgam cel putin ciudat.

Citesc : "societatea civila a invatat limbajul negocierii ... " si incerc sa gasesc exemple. Nu gasesc, din pacate, dar poate ma lumineaza domnul Nichita.

Societatea civila s-a maturizat probabil, dar atunci matura si responsabila cum a devenit de ce tace in timp ce se intampla atatea ineptii grave si multe in detrimentul interesului national ?
In fond cine, ce reprezinta pentru domnul Nichita "societatea civila" ? ONG-urile, in majoritate complezante, sau romanii de rand ?

E drept ca internetul freamata si nu o data FB-ul a dat in clocot, dar cu rezultate concrete extrem de timide, pentru moment. Cel mai notabil, incununat de succes, a fost curentul anti-ponta de la alegerile prezidentiale. Deci, se poate, cand se trece de la vorba la fapta.
Atunci, in 16 noiembrie, exista un cadru pentru actiune si o organizare : votul. Pentru alte actiuni lipseste organizarea si lipseste in buna masura civismul implicarii.

Sigur ca e nevoie de lideri. S-a vazut si-n '89 cand lipsa unor adevarati lsi autentici lideri ai oamenilor din strada a permis confiscarea miscarii cetatenilor de rand. In 90 au fost lideri dar n-a fost o adevarata organizare care sa permita ca protestatarii sa tina piept puterii uzurpatoare.


..........................Platit Bine poate,......

....Tokes,ca romanii inca asteapta, 'para malaiata in gura lui Natafleata!Chiar si cei 'alfabatizati', sint Resemnati! Este o Natiune Resemnata.Ca oricum cea s-a furat pina acum,nu se va recupera niciodata!Si asa vor sa Traiasca 'bine'!Ca in 'fundul' Europei Civilizate si dezvoltate!


si totusi....

Daca exista astfel de romani tineri, scoliti pe la renumite universitati din lume, capabili, care vad cum de atata amar de vreme fratii, parintii, neamul lor, traiesc la nesfarsit in minciunile si manipularile acelorasi politicieni care se tot rotesc in fruntea societatii, de ce nu-i pot mobiliza pe cei ajunsi la capatul rabdarii?
Sunt impresionat de actiunea tinerilor din Bulgaria, care timp de sase ore le-au aratat, prin sechestrarea celor o suta de parlamentari, ca sunt o forta si-i pot....pune cu botul pe labe pe cei vinovati de coruptie - motivul protestului!
....Varsta inaintata nu-mi este chezasie ca am sa vad ceva concret, prea curand, din partea multimii romanesti, adica organizata de cineva, care sa alunge ciurucurile mincinoase din palatele conducerii societatii!!!


adevar

Protestul colectiv spontan in Romania este in faza incipienta si deocamdata merge mina in mina cu cel organizat de diferiti lideri politici pe baniii partidului sau ai lor personali. Exista din nefericire inca comvingerea ca “degeaba protestam pentru ca si asa nu se schimba nimic" si trebuie sa recunoastem cu totiii ca exista o mare doza de adevar in afirmatia cu pricina.Cu tot respectul cuvenit pentru autorul articolului alti politicieni mai buni si mai drepti nu avem.
Tipul nou de lider politic nu prea exista in Romania la ora actuala.Ca sa faci politica trebuie sa ai bani iar cei care au bani in Romania sint, din nou, politicienii nostri « competenti » care au « fentat » systemul si in douazeci de ani au inceput sa-si mute milioanele dintr-o banca intr-alta si de la o ruda la alta. Gindire progresiva si initiativa ar exista insa spiritul prost inteles « de gasca » nu le da voe sa iasa din directivele sau interesele partidului ; cam ca pe vremea comunismului desi atunci nu prea incerca nimeni sa alerge inafara « turmei ». Solutia este timpul …El va duce incet dar sigur la disparitia celor care nu pot sau nu stiu sa gindeasca altfel. Experienta altor state asa zise democratice ma face insa sa cred ca ne dorim toti ceea ce nu exista…


Societatea civila va ajunge la maturitate abia cind va intelege ce..

... inseamna comunismul! Aud sau citesc in multe locuri despre comunism desi multi nu au inteles inca esenta acestui sistem... Pentru edificare iata cum definesc eu comunismul: comunismul este impactul planificat dintre VISUL neimplinirii si REALITATEA dura... Este vis pt. saracul- adica mijlocul- care spera mereu ca va ajunge bogat, dar nu mai ajunge niciodata; este realitate pt. bogatul, asadar, Omul Nou, care traieste din visul si speranta omului sarac!...


Butoiul de pulbere este pregatit !

Sunt cativa care pot aprinde fitilul cand va fi momentul proprice.Ghici la cine ma refer !


corect,populatia subalfabetizata nu are discernamantul

dezvoltat si se gandesc la "acum si aici",mai ales ca sunt politicieni care promit,propaga aceasta teorie fara rationamente!
Desigur intr-o viata scurta si plina de incercari,rabdarea si ...autoflagerarea pe credinta ca va fi mai bine,prind greu chiar si la cei mai rationali!
De aceea numai Dumnezeu stie ce va fi la si dupa scrutine,in vesnica batalie Dreapta-Stanga!!


...catre domnul Nichita si celor care mai gandesc la fel!

Stati linistiti!Atat timp cat socialistii sunt la butoane va fi liniste in strada...recte piete!
Singura explicatie...ei pot fura, plati si manipula, incomparabil mai mult decat Dreapta!
Deci relaxati-va pana la ...scadenta din noiembrie 2016!


Din pacate, problemele post-comuniste in Romania...

au fost foarte mari, grele si dificile, iar populatia a fost confuza si este in continuare confuza. Saracia post-comunista practic generalizata i-a facut pe oameni sa voteze pe promisiuni si pomeni, nu pe doctrine politice.
Absolut toate guvernarile au fost contestate si hulite de populatie care a suportat foarte greu costurile tranzitiei si ale reformelor. S-a votat aproape exclusiv negativ, electoratul preferand cand pe unii, cand pe altii, rotindu-i la putere, sperand ca asa vor mai stopa furturile.
Cel mai probabil, dupa alegerile generale din 2016 vom avea un guvern PNL (noul PNL, de dreapta, daca mai stim sau ne mai intereseaza ce ar trebui sa insemne dreapta). In mod sigur si acesta va fi contestat, pentru ca oamenii sunt nemultumiti si nu se pot satisface toate dorintele, decat daca se generalizeaza pensiile speciale si salariile de mai multe mii de lei. Ceea ce este imposibil. Se infrupta niste smecheri cand prind anumite momente prielnice si atat. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla in 2020 cand dreapta va iesi serios sifonata dupa 4 ani de guvernare.
In ceea ce priveste "alt tip" de lideri, nu am definit exact care ar fi acela. Gen Traian Basescu sau gen Klaus Iohannis (ca sa nu mai spun ca sunt destui care ii venereaza, inca, pe Ion Iliescu si Adrian Nastase). OK, sa fie oameni cinstiti, dar in rest, ce se intelege prin "alt tip de lideri"?