Florin Grecu

Florin Grecu

Lector univ. dr.

7 articole

Florin Grecu este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, ciclul licenta, master, doctorat. In anul 2011 a obtinut titlul de doctor in stiinte politice, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti. Din anul 2012 este lector univ. dr. al Universitatii Hyperion din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Sociale, Umaniste si ale Naturii, specializarea stiinte politice.

Consiliul profesional, viitoarea putere apolitica

Premierul apolitic, continuand sa aplice programul de guvernare, demarand procesele de depolitizare, profesionalizare si transparentizare a administratiei publice, mergand pe linia viziunii de dezvoltare economica stabilita pe termen lung la BNR, intervenind de la tribuna Camerei Deputatilor, propune ca reforma administratiei publice sa fie...

Alegeri locale austere si tacute

Alegerea lui Klaus Iohannis, in functia de presedinte al Romaniei, in 2014, a fost urmata de demisia lui Victor Ponta din functia de premier si depunerea mandatelor ministrilor Cabinetului, in toamna anului 2015, in urma tragediei de la clubul Colectiv. Demisia politica a premierului a creat premisele reformarii, resetarii clasei politice...

Alegeri parlamentare 2016 - Scrutinul de lista

Tranzitia de la guvernarea tehnocrata, apolitica, la guvernarea politica reprezinta miza alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, in urma carora va rezulta o guvernare politica, legitimata la urne si sustinuta in Parlament de o majoritate politica. Astfel, partidele politice vor reexercita puterea politica, in urma votului democratic al...

Alegeri parlamentare 2016: Transformarea voturilor in mandate parlamentare

Scrutinul electoral din 11 decembrie se va desfasura in baza Legii nr. 208/2015, care reglementeaza modalitatea de alegere a Senatului si Camerei Deputatilor, precum si modul de organizare si functionare a Autoritatii Electorale Permanente. Legea electorala a introdus scrutinul de lista si a fost votata de puterea legislativa in primavarea...

Alegeri parlamentare 2016: Voturi, mandate, guvernare

Partidele politice care au participat la alegerile parlamentare si au trecut de pragul electoral de 5% au fost legitimate la urne prin votul democratic al cetatenilor de pe 11 decembrie 2016 si vor reincepe sa guverneze. Astfel, trecerea de la guvernarea apolitica la cea politica s-a produs in urma scrutinului de lista organizat pentru...

Alegeri parlamentare 2016 - Finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale

Partidele politice parlamentare au ajuns la consens politic in anul 2015 si au votat Legea nr. 208/2015, reglemetand modalitatea de alegere a membrilor Senatului si Camerei Deputatilor si astfel s-a revenit la scrutinul de lista sau de lista inchisa de partid, dupa ce in 2008 a fost introdus scrutinul uninominal. Transparentizarea activitatii...

La ce e buna aceasta campanie electorala mai mult absenta

Campania electorala pentru alegerile parlamentare de pe 11 decembrie 2016 se desfasoara mai mult in mediul online si in platourile televiziunilor, pentru ca legea electorala interzice afisajul stradal de mari dimensiuni. Cetateanul, insa, tot nu cunoaste componenta listei propusa de birourile politice ale formatiunilor politice, adica tot nu...

Ultimele comentarii


Ar fi foarte interesant ar fi să se publice și lista voturilor anula

te pe partide și circumscripții electorale!


a venit marele wasp la casa-alba.....vine si doamna cu unirea.....

....in Basarabia.....si poate vin si io la vot in 2016....:):):):):)


Am o nelămurire,poate două...

Dacă votul ține cont de liste și un partid "se zbate" să intre prin niște nume in parlament,după regulile firești,se mai poate să intalnim "fluturi"ce zboară din floare-n floare?
Independenților,cand ar renunța sine die,cauze DNA,ori chemări la Sf.Petru,cine le ia locul,ori rămane vacant!
Mulțumesc și scuze,dar n-am aflat din alte surse.Alegeri parlamentare 2016 !

Mai imbarligat de atata se poate ? Dati spre lectura la 100 (una suta) de cetateni si vedeti cati au intreles ceva, dupa prima citire! Intrebati alta suta de votanti, daca au citit regulamentul inainte de votare! Chiar vreti sa fie omul zapacit de-abinelea in fata urnelor! (Mai rau ca americanii, cari una voteaza si alta iese!)


De redistribuit,e necesar și s-a făcut mereu!

De ce e necesar?Păi,dacă doar 75% au luat pragul,ar rămane parlamentul cu 3/4 parlamentari?
Mai departe,profită partidul cu cele mai multe voturi,unde au ieșit valizi să zicem,150 de candidați și un trup cu picioare dar fără cap.Acolo se duc o parte din resturi,apoi la următorul scăpat de canonul 5%.
Dar ce a fost in 2012,este rușinos pentru cele două- trei cu pretenții,respectiv,redistribuirea care a dus la depășirea numărului de locuri,din mandatul precedent.Foarte rușinos,la modul cum se ințeleg "politicienii"pentru a lungi osul de ros!Și incă,lucrurile nu sunt clarificate, chiar dincolo de un anume referendum pentru ce a gandit majoritatea populației.Totuși,300 e puțin ,căci oamenii ăștia din parlament,se zbat abitir pentru drepturile lor, uitand că VOTUL POPULAȚIEI,le-a inlesnit o așa posibilitate!


Nu stiu daca e asa? Eu am inteles ca voturile celor care nu

...trec pragul electoral de 5% se vor redistribui! Si eu cred ca ar fi mai corect ca fiecare sa raman cu cate voturi a primit si acela sa fie procentul.


Politician versus specialist, profesionist, competenta

Din acesta cauza nu a functionat corect nici o economie fosta comunista. Pentru ca s-a lucrat la varf si in posturi de conducere cu activisti politici, in timp ce oamenii instruiti, culti, competenti au fost prost platiti si permanent marginalizati si umiliti.
Lucrul care se intelege mai greu este faptul ca cine se apuca de politica, nu are cum sa nu se deprofesionalizeze in timp, pentru ca pierde legatura cu activitatea practica si cu problemele curente.
In mod normal, ar trebui separate sferele unde avem nevoie de politicieni si cele in care avem nevoie de specialisti. Parlamentul, de acord, trebuie sa fie politic si sa voteze (valideze) legile in functie de programele politice. Dar Guvernul, executivul, cel care pune in aplicare legile votate de Parlament si organizeaza activitatile concrete, ar trebui sa fie constituit din specialisti (tehnocrati).
Amestecand politicul cu profesiunea si competenta tehnica, economica, educationala, culturala etc. vom progresa foarte, foarte greu.


Am inteles ca numai listele conteaza pentru un candidat si nu ....

....mai exista redistribuirea voturilor celor ce nu au atind pragul electoral de 5% !

Daca e asa, e cel mai bun sistem de vot.
Nu sunt de acord cu redistribuirea voturiolor !


Statul acasa nu e o solutie, draga Darnic.

Ma mir ca dupa atatea alegeri n-ai invatat asta. Alege si matale pe unul care promite cel mai putin. Evita-i pe aia care promit marea cu sarea, ca mint de ingheata apele. Ala care promite putin, are sanse ca din 3-4 proiecte promise sa duca macar unul la capat. Nu uita ca politica nu e fecioara, vorba aia, mereu gasesti "umflaturi" si exagerari, oriunde te uiti. Conteaza sa fii matur si sa nu pleci urechea la basmele de adormit copiii ale unor candidati care ne iau de prosti, ca au vazut ca asa si suntem. Parerea mea e ca a venit momentul sa ne maturizam si sa eliminam mincinosii din politica. Sa fim realisti si sa nu ne bucuram cand ni se da pomana, cand ni se fac sau promit niste avantaje, cand ni se dau sau promit niste bani pe care nu-i meritam. In final tot noi achitam notele de plata. Ca nu vin politicienii cu bani de acasa sa ni-i dea noua.
Asadar, la vot! Cu ochii cat cepele...
Chiar daca nu cunoasteti candidatii, cunoasteti partidele, cu metehnele, rateurile si slabiciunile lor si sa va ganditi ca asa cum sunt partidele, asa sunt si candidatii. Partidele sunt sacii, iar candidatii sunt peticele. Evident, din acelasi material. Incercati partide noi sau independenti adevarati, nu travestiti. N-aveti nimic de pierdut!