George Daniel Ripa

George Daniel Ripa

consultant politic

5 articole

Presedintele Centrului de Analiza Strategica Aplicata (CASA)

De ce Romania trebuie sa spuna NU armatei europene. Miza lui Iohannis la Bratislava

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunta in martie 2015 ca UE trebuie sa dezvolte o armata comuna care ar demonstra Rusiei ca "Europa este pregatita sa-si apere valorile". Ideea este sustinuta vehement si de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. De la anuntul din martie 2015, ambii lideri politici s-au...

2016. Dupa cadere

Europa a intrat in noul an cu un sentiment de teama pe care nu il mai cunoscuse de la sfarsitul Razboiului Rece. Timp de aproape o jumatate de secol, occidentalii si-au construit buncare personale in care sa se ascunda in cazul unui eventual atac nuclear. Autoritatile au gandit statiile de metrou astfel incat sa primeasca un numar cat mai...

Lupta cu mafia e chiar ultimul test pentru presedintele absent

Nu reuseste sa fie mereu convingator. Dar printre stangacii, erori de comunicare si amabilitati nedorite cu sistemul, Dacian Ciolos pare ca a dat semnalul luptei cu mafiile ce jumulesc sistemul public. Dintre toate, mafia din Sanatate este cu siguranta astazi cea mai detestata, caci efectele coruptiei din aceasta zona se traduc intr-un sir de...

Eu si Iliescu suntem la fel? Sau de ce #votez

1.104 persoane si-au gasit sfarsitul, intr-un decembrie tarziu, in una dintre cele mai staliniste tari din lagarul sovietic. In acel decembrie ne-am luat ratia de libertate, de care astazi ne bucuram fara a realiza ca, in urma cu doar trei decenii, libertati simple erau surprimate de regimul comunist. Votul nu a fost mereu un drept pentru...

Lectia britanica pentru viitorul Europei

Ne comportam ca si cum votul britanicilor a venit de nicaieri, desi tot mai multe voci acuza birocratia si centralismul bruxelez iar unele au atras atentia asupra lui inca de acum trei decenii , cand "Maastrichtul" parea suficient inclusiv pentru euroentuziasti. Sunt destule voci care spun ca votul britanicilor subrezeste Uniunea Europeana....

Ultimele comentarii


De ce s votez?

Vroiam sa votez PNL cum am facut-o dupa revolutie, dar nu vreau s-o votez pe pe mama a lui chereches(cere cash) puscariasul. Sa votez psd lui bolsevicul de ilici nu pot ca mi-a distrus tineretea cu minciunile lui,sa votez udmr fiind etnic maghiar, nu am facut-o niciodata, si atunci de sa ma duc la vot daca nu pot sa-mi exprim dorinta daca nu pot?


Eu si Iliescu suntem la fel, un titlu de articol care deruteaza!

Hai sa venim cu picioarele pe pamant si sa vedem societatea romaneasca asa cum este ea in realitate.In Romania sunt 3 categorii de persoane:1)Persoane educate, 2)Mai putin educate,3)Analfabeti, care nu sunt de pe timpul regimului comunist.Aceasta ultima categorie de persoane a fost tolerata de politicienii nostri corupti, cu scopul de a putea fi manevrata la alegerile locale si parlamentare.Shalom


@prefesoru

Politica traditionala dusa de Bucuresti in UE pina acum era caracterizata de aliante de conjunctura. Europa e insa la rascruce, iar apele se vor alege pe axa Est - Vest, cu o mare probabilitate ca Estul recalcitrant, ultra-nationalist si euro-sceptic sa ramina in afara deciziilor majore. A venit timpul pentru Romania sa aleaga: merge pe mina grupului de la Visegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia) sau merge pe mina motorului franco-german?
Din punctul meu de vedere, alegerea era evidenta. Iohannis si Ciolos au ales si ei sa mearga alaturi de nucleul dur, adica Germania si Franta. Accentul a fost pus pe relatia cu Germania. Romania are insa interesul sa mentina o relatie excelenta si cu Polonia, care ii e partener strategic in NATO, pe securitate, dar si pe relatia cu Rusia. Nu e exclus ca Romania sa incerce pe viitor sa joace un rol de liant intre Franta si Germania pe de o parte, si Polonia pe de alta parte.
Romania a vazut pericolul izolarii politice alaturi de tarile in care prolifereaza discursul anti-european. Imaginea de groaza proiectata la Cotroceni ori Palatul Victoriei ii continea pe Viktor Orban, Milos Zeman ori Robert Fico, liderii nationalisti, anti-europeni si pro-rusi ai tarilor de la Visegrad. Sa nu uitam declaratia horror de ieri a lui Orban prin care semnaliza prietenia cu Polonia: "Potrivit unui proverb, daca ai incredere in cineva, puteti fura cai impreuna; cetatenii ungari vor fura cu bucurie cai impreuna cu polonezii". Groaza de a se intovarasi cu aceste personaje nefrecventabile l-a facut pe Iohannis sa foloseasca azi o expresie relevanta in scurta sa declaratie pentru Digi 24: "Cred că in ultimele luni partenerii noștri și-au dat seama că Romania doar geografic este intr-o margine a UE".
Germania a dat semnale ca isi doreste si ea o Romanie apropiata de pozitia sa. Un indiciu: Iohannis nu a participat la discutiile cu Merkel alaturi de liderii de la Visegrad, ci alaturi de premierii din Belgia si Luxemburg. Si Franta a dat semnale puternice ca vede in Romania un aliat real: presedintele Hollande a dat la Bucuresti semnalul ca e pregatit sa isi schimbe radical pozitia fata de intrarea Romaniei in Schengen.


Cand doi se bat al treilea castiga

Daca EUROPA este unita si prospera nimeni nu se atinge de ea.

Cum faceti cu UDMRul cand vreti sa vi-l apropiati sa ajungeti in frunte... A disparut cumva partidul maghiarilor romani din Romania? Nu.

Tot asa si Europa, de la Atlantic la Ural, va fi la ea ACASA fara sa ridice un deget: cum spunea Charles de Gaulles la Bucuresti pe 15mai 1968: militand pentru o Europa unita cat si independenta natiunilor europene, o astfel de constructie europeana ce asigura independenta suveranitatii fiecarei tari europene in parte este singura cale ce poate sa faca fata dislocarii continentului european, deci a EUROPEI, in doua blocuri usor manipulabile si usor cotropite de altii... fie de la Est fie de la Vest.

Vezi video din 15 mai 1968 aici : fresques.ina.fr
Ariana


Europa ancestrala su nu sinergie economica hotomana...

Europa ancestrala se intinde de la Oceanul Atlantic si pana la muntii Urali.

Cine nu vrea disparitia identitara a EUROPEI trebuie sa-si doreasca s-o apere de "aparatorii cotropitori" si asta se face numai printr-o ARMATA EUROPEANA care sa ne apere teritoriile europene, avutia cata a mai ramas de la economia de piata pe care un bun prieten o numea " talharie la drumul mare" (prieten ce-a murit in noiembrie 89 intr-un accident de masina la Montreal), care sa ne apere de samavolnicia unora care se cred jandarmii lumii, care sa ne apere cultura ancestrala oarecum "corcita" de tavalugul unic, care sa ne faca sa fim mandri ca aparam ceea ce este al nostru.

IDENTITATEA EUROPEANA poate fi aparata numai cu o armata europeana. Cui nu-i convine n-are decat sa faca "exodul migrantilor in sens invers" si atunci fiecare va trai propriile sale valori exact ca la mama acasa: in propria batatura/ograda/curte si nu ne mai scoatem ochii ca aia poarta " tuhalul" in cap sau ca unii fac cruce ori altii respecta metempsyhoza...

Cine nu vrea armata europeana nu este de cultura Europeana.

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpati


Jocul esentelor

Dincolo de "alegere strategica fundamentala pentru securitate", articolul ne face o poza , poate din prea multe pozitii, a unei "Uniuni incapabile".

Mie, unuia, mi se pare ca prosperitatea si securitatea e de bun simt sa stea in acelasi cuib.

Altfel spus, ori ne implinim prosperitatea si securitatea "alaturi de statele anglo-saxone", ori o facem alaturi de "sistemul european de securitate".

Prin urmare , eu as spune ca alegerea strategica fundamentala, trebuie sa ne implineasca securitatea si, in plus, prosperitatea.

Cu toate ca unii, prin lumea mare, se tot chinuie sa stabilizeze temelii folosind , adesea, proptele care se dovedesc betege la rindul lor, piatra pe piatra nu va ramine in vechile temelii.

Cind te uiti, astazi, spre viitor, trebuie sa-l vezi asezat pe temelii noi.

Asa si doar asa il poti vizualiza sanatos.

Exista, inca, o inertie foarte puternica a vechilor temelii.

Aceasta inertie, care se manifesta in toata lumea, are, inca, forta sa construiasca un viitor .

Totusi, vremurile pe care le traim sint vremurile in care vechile temelii sint spulberate si inlocuite cu temelii nou noute.

Prin urmare devine ilogica o constructie care se referea la viitor dar are o temelie care sta sa pice, daca nu azi atunci miine.

Viitorul trebuie imaginat , construit, pe noi temelii.

Noile temelii ar putea sau n-ar putea transforma un "incapabil" intr-un capabil, spre exemplu.

Jocul care se joaca, as zice ca se cheama "Jocul esentelor".

Acest joc poate fi jucat doar de catre Maestri

Impresia mea este ca ii avem


Brexitul,Trump - Noi va vrem chiar daca voi nu vreti, sau nu puteti!

Majoritatea statelor europene, cu mici exceptii, inca se afla in regim autopilot spre starea de irelevanta crescanda in materie de securitate. In 2015, deja dupa razboiul din Ucraina, 6 state NATO au continuat sa-si reduca cheltuielile de aparare, inclusiv Marea Britanie, SUA si Bulgaria. Tinand cont de acestea construirea unei politici commune de aparare europene nu mai este la fel de problematica pentru SUA ca anterior. Astazi, dominanta este teama ca bugetele de aparare inca in libera cadere, cuplate cu o opinie publica din ce in ce mai introvert-pacifista duc aproape inevitabil la pensionare autoimpusa a Europei ca jucator in tot ce tine de securitatea regionala, si evident globala.

Viitoarea evolutie a intereselor SUA nu ofera Europei niste garantii de securitate perpetue. Integrarea europeana in materie de aparare ar permite Europei sa fie ceva mai pregatita in fata unor scenarii in care SUA nu ar dori, sau nu ar putea sa joace un rol activ in securitatea europeana. Care este planul B al Europei daca un eventual presedinte ca Donald Trump nu ar dori sa respecte Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic in cazul in care statele baltice, bunaoara, s-ar trezi amenintate de Rusia? Peste doua luni, sau peste zece ani, SUA se pot trezi cu un astfel de presedinte, si Europa nu are un Plan B?

Si un presedinte cu veleitati de Trump nu este singurul pericol. Geopolitica globala impune si ea noi constrangeri asupra rolului potential al SUA in Europa. SUA nu mai percepe Rusia ca principala amenintare la adresa securitatii sale si nici Europa ca principalul camp de batalie pentru influenta globala. Acest loc revine Chinei si regiunii pacifice. Acolo sunt prioritatile de securitate pe termen mediu si lung ale SUA, iar problemele Europei, inclusiv cu Rusia, sunt percepute ca niste devieri si distractii de la adevaratele mize strategice pentru SUA. Imaginati-va urmatorul scenariu. In 10 sau 20 de ani SUA si China trebuie sa faca fata unor tensiuni militare majore in jurul Taiwanului sau al Marii Chinei de Sud. Iar, in timp ce toata atentia si energia de proiectie a fortei militare americane se concentreaza in Pacific, se declanseaza si tensiuni militare intre Rusia si un stat central european. In ce masura vor dori sau vor putea SUA sa se angajeze in plina forta in Europa avand simultan o situatie de tensiuni majore cu China? Pe cine vor putea miza statele central europene? Care este planul lor B pentru a contracara aceste riscuri in conditiile in care politica globala al SUA devine din ce in ce mai concentrata pe China, si Washingtonul cu siguranta nu-si va dori tensiuni pe poate fronturile geopolitice?


...

Daca Junker si Steinmeier sunt pro rusi, Donald Trump ce este ? Poate cititi si laudele acestuia si prietenia cu Putin (investitii in russia, seful capaniei Paul Manafort relatii cu oligarhii rusi etc)

https://www.washingtonpost.com/politics/heres-what-we-know-about-donald-trump-and-his-ties-to-russia/2016/07/29/1268b5ec-54e7-11e6-88eb-7dda4e2f2aec_story.html

In al doile rand ganditi lumea in termen de "cold war" , bipolara: comunism vs. capitalism ... pe cand lumea este demult multipolara: SUA Anglia Canada, australia(angl saxons world), UE (Germania Franta Italia), bric (china india brasil) ... economic de mult fiecare bloc vrea sa-si apere interesele, de multe ori si cu forta armelor. (vezi si amenintarea China - Taiwan - Japonia)

Nu am inteles de ce numai sua poate garanta securitatea Romaniei ? a facut-o vreodata ? exista vre-un precedent ? N-am inteles de ce NATO este cea mai eficienta ? (vezi bulibaselile din Irak, Afganistan, Libia, Syria, sa nu mai vorbim de Coreea, Vietnam, plus mai nou Coreea de Nord ) ... chiar a si admis ca nu au nici o sansa sa apere Tarile Baltice in fata unei eventuale agresiuni ruse.

In al patrulea rand relatiile economice dintre UE si SUA se deterioreaza (vezi semnarea tratatului sua - eu : ttip) cu opozitia majora a opiniei publice din Germania si Franta:

http://www.politics.co.uk/comment-analysis/2016/05/05/opposition-to-the-toxic-ttip-deal-is-reaching-a-tipping-poin

Afacerea Snowden in care USA si-a spionat "aliatii europeni" atat la nivel politic cat si pentru avantaje economice .... Confruntarea dintre marile multinationale americane: Apple, Starbucks, Dell pe de o parte si EU pe de alta, in privinta evaziunii fiscale si incalcarea taxelor europene ... etc

Pe de a cincea parte, imaginea Romaniei in tarile anglo-sxone este deplorabila: vezi Anglia:problema Brexit-ului si paranoia anti romaneasca in privinta accessului la piata muncii, Canada/SUA deferendul pe vize, tratamentul minoritatilor etnice,sexuale etc

Probleme europene sunt legate de lipsa unei integrari totale gen "Statele Unite ale Europei" ... si nu de integrare prea rapida ... (Banca Centrala comuna cu moneda unica, politici monetare, fiscale economice coordonate, Justitie, Securitate etc ) ... de aici pleaca problemele europenilor: de la o prea mica integrare si a politicilor diferite de la stat la stat. (vezi problema refugiatilor, controlul frontierelor, taxarii companiilor, investitii etc) ... Prin ce trece acum UE, americanii au trecut acum 200 de ani cand au integrat treptat toate statele, de la est la vest, de la New York, Virginia Pensylvania, pana la Texas, California si Hawaii..


Daca vine Trump

NATO va asigura protectie ...


se pare ca

dupa iesirea angliei din UE, romania a fost promovata la rang de gica-contra de americani de altfel singurul aliat neconditzionat al acestora. asta ar fi complet impotriva firii daca te uitzi la recordul de 'yes man' romaniei in UE.