Radu Magdin

Radu Magdin

analist si consultant transnational

4 articole

2015, anul calmarii in politica romaneasca

2015 a fost anul calmarii in politica romaneasca. Ritmul calmarii a fost impus de stilul prezidential al lui Klaus Iohannis, dar si, la final de an, de solutia tehnocrata gasita pentru a da incredere strazii ca, dupa trauma de la Colectiv, o parte din cerintele sale sunt ascultate. 2015 a fost totodata un an al confuziei si al paraliziei...

Riscuri si oportunitati pentru Romania in 2016 si mai departe

Romania se confrunta cu o serie de riscuri, dar va cunoaste si o serie de oportunitati in 2016 si mai departe, culminand cu doua aniversari cheie: 2018, 100 de ani de la Marea Unire, respectiv presedintia romaneasca a Uniunii Europene, in 2019. Daca Bucurestiul va sti sa le ocoleasca sau sa le minimizeze pe primele si sa le maximizeze pe...

Merg la vot. Ceea ce va urez si voua

Merg maine, la 8 dimineata, la vot. Ceea ce va urez si voua, nu neaparat tot la 8 dimineata, desigur. Merg la vot de fiecare data, de cand am acest drept: si cand am locuit in strainatate, am votat acasa, in duminicile cu pricina. De ce? Pentru ca e normal, e dreptul meu, ca cetatean, si ma bucur de el. Sunt un copil al anilor '80 si mai...

Cine va performa in 2016 - tehnocratii sau clasa politica?

Provocarile, dar si oportunitatile anului 2016 tin atat de performanta modelului tehnocrat, cat si de felul in care partidele au perceput nemultumirea populara cu privire la clasa politica. Avem mai multe situatii posibile: tehnocratii pot performa si clasa politica poate intelege si gestiona schimbarea; tehnocratii pot performa si clasa...

Ultimele comentarii


"Nu stiu ce fac, nu ma intereseaza."

Cei care nu merg la vot s-ar fi simtit bine chiar si sub Ceausescu.


Articol OK dar cu lipsuri

Lipsesc cateva elemente din analiza asta.

1. PSD este un partid clientelar, cu o mare parte din votanti formata din asistati sociali - din noimebrie 2015 este practic in opozitie cu un access mult mai limitat la pusculita cu miere/bani - Ca sa fie votat peste 35% trebuie sa cumprere masiv voturi, greu de crezut ca baronii psd o sa-si cheltuie banii lor pentru asa ceva, e incert is riscant, DNA-ul vegheza is te poate aresta.
2. Mass-media clientelara cere bani sa faca propaganda, nici PNL nici PSD nu mai au access total la butone, deci si asta cade. In plus nu e chiar atat de eficienta, vezi algerile din 2014.
3. DNA are mai mult aplomb dupa demisia pontacului palgiator si excroc, deci multi baroni pnl si psd in primul rand vor fi mai "stresati" fiind mai "atenti" cu ce fac si ce face DNA, decat sa cumpere voturi.
4. Pentru SUA Romania si partial Polonia au ramas ultimi aliati credibili din Europa Centrala, de Est si din Orienetul Mijlociu (Israelul este aici aliatul cheie al SUA). Deci presiunea externa o sa fie pentru reforma si sustineare DNA/DIICOT. Un caz minor , dar relvant: lunile astea sunt arestati cativa extremisti unguri si viktorasul putinist sau liderii UDMR tac malc?!! oare de ce?

Personal nu cred ca PSD v-a depasi 28% in 2016. Asta e inceputul sfarsitului pentru psd/pcr. Ori se reformeza ori dispare, nu prea mai are optiuni. Inca 4 ani de opizitie e greu de crezut ca o sa mai insemsne ceva. Partial asta este adevarat si pentru PNL+PDL, trebuie sa se reformeze ca sa ramana.


Daca Ciolos-cel mai onest,natural si experimentat roman

aflat pe cai mari,in materie de management ar sti(inca) sa profite de oportunitatea strazii,care s-a ridicat impotriva clasei politice,ar avea sanse mari nu numai de a transforma profund legislatia si institutiile,ci de a-si asigura continuitate la Victoria,si mai important,de a merge inainte cu reformele tocmai in interesul ...strazii!
Prin urmare,o viata linistita si decenta pentru omenire,poate fi asigurata linistit si fara politica...o fraza de dansii inventata...
Sa traiti bine!


"sacosele dolofane" vor aduce romanii din Romania la urne? IPOCRIZIA

Politicienii romani STIU!!! sa-i cumpere pe romanii din Romania!!! Votul pe liste e perfect pt achizitia de voturi, dar f. f. scump: bani de campanie, bani la liderii de partid, bani la organizatiile locale si centrale de partid, bani, bani, bani!! Macar pensii parlamentare GRASE!!!! daca alte smecherii nu mai merg din cauza DNA!!


Clasa politica intelege perfect ce solicita strada, dar nu vrea.

A vazut cineva caine sa plece singur de la macelarie?


Adevarul, Dreptatea si Justitia !

Crede cineva ?


Anul 2015 a inceput sa se calmeze doar dupa plecarea lui Ponta...

... cata vreme a fost la butoane si a avut la dispozitie TV-urile, Ponta a continuat cu dezbinarea romanilor, cu aroganta binecunoscuta,cu atacuri la noul Presedinte, cu manipularea mincinoasa chiar de la sediul Guvernului (la inceputul sedintelor de guvern si la declaratii de presa la sfarsit).

Pentru mine a devenit insuportabil sa-l mai vad si nu credeam ca mai scapam de el cel putin inca un an.Daca ramanea si in 2015, alegerile locale si parlamentare erau compromise, pomenile electorale ar fi continuat cu banii destinati investitiilor, fara discernamant.

Chiar daca Guvernul Ciolos este constrans de partide sa dea socoteala pentru actiunile lui, totusi risipa se v-a diminua, sansa unor alegeri corecte este mai mare. Chiar si pentru Diaspora. Apoi, pe masura ce ne apropiem de alegeri, Guvernul nu mai poate fi "trantit" si atunci poate sa impuna anumite masuri inconvenabile politicienilor, dar masuri bune pentru tara. Deocamdata PM Ciolos a incovoiat spinarea inadmisibil de mult, riscand dezechilibre mari in 2015. Pentru a evita acest lucru, este obligatorie o OUG prin care sa se suspende aplicarea legii pensiilor speciale pentru 2 ani!


Scuze pentru greselile de" key board"

Rog a se citi:
-creiat ,in loc de greiat
-10 ani in loc de 19
-"de sub controlul politic"in loc de "sub controlul sau"!
Multumesc si
Craciun fericit si sanatate,tuturor romanilor ,oriunde s-ar afla ei!Teo


Cadrul socio-politic actual care permite pres.Iohannis si lui Ciolos

sa desfasoare o activitate relativ degajata a fost greiat de lupta implacabila,dusa timp de 19 ani de ex.pres.Basescu pe drumul scoaterii justitiei de sub controlul sau,chiar simpla influienr=ta,a puterii politice,cum se intampla inaintea venirii sale la Cotroceni!
"Lideri si comunicatori,sunt urmariti penal,unii chiar condamnati"tocmai datorita curajului lui T.Basescu!
Nici Iohannis,nici Ciolos,nu au niciun merit!
Evident,beneficiarul principal al independentei justitiei,este societatea romaneasca in ansamblu!
Sa dam Caesar-ului ce-i apartine!Teo


2015! sa multumeasca pe toata lumea!

dupa "colectiv" parlamentarii romani au subliniat in talk-show-uri: 1)"citi au iesit in strada? 30,000? chiar 300,000 sa fi fost, tot nu sunt reprezentativi pt. milioanele noastre de pensionari=alegatori credinciosi, 2)pensionarii care ne-au adus in parlament, ne vor vota masicv in 2016!! indiferent ce pensii NE DAM! 3)le vom da si pensionarilor 5% la pensie plus sacose cu ceva alimente de baza, pensionarii se multumesc cu putin! Cine mizeaza pe pensionari in alegerile 2016, cistiga sigur!