Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a susținut un discurs-manifest în cadrul unui interviu pentru presa din Suceava. Potrivit istoricului, democrația tinde să devină mai degrabă relativă, decât o realitate certă, în societatea contemporană.
Profesorul universitar a declarat într-un interviu pentru Monitorul de Suceava că „astăzi se cultivă deciziile minorității și majoritatea va fi obligată să respecte deciziile minorității. Și asta înseamnă anarhie și haos și nu poate conduce la nimic bun”.
De asemenea, președintele Academiei a vorbit și despre „acești toboșari ai vremurilor noi, noii ideologi, care vor să ne oblige să rămânem fără cultură, cu tabula rasa, ca să poată face ce doresc, pentru că, se știe, un om care nu are cultură e un om manevrabil”.
În opinia istoricului, prea puțini au fost politicienii cu putere de decizie „care să țină cu poporul", din 1989 până în prezent. „Nu avem niciun ideal, nu ne gândim care este datoria noastră de oameni, ce trebuie să facem în jurul nostru", a „tunat" cunoscutul intelectual român.
În plus, Pop și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care istoria este studiată în școlile din țara noastră.
„Dacă luați niște manuale, pe niciun manual nu scrie 'Istoria românilor'. Așa ceva nu se poate. Adică încă există poporul român în Europa, încă există națiunea română și deocamdată încă există un stat numit România. Cum să nu învăț eu istoria locului meu?”.
În aprilie, Ioan Aurel Pop a explicat de ce refuză să candideze pentru alegerile prezidențiale - VEZI AICI.