Despre Ioan Aurel Rus

Ioan-Aurel Rus este nascut pe 1 ianuarie 1958, in Cristestii Cilaului, judetul Bistrita-Nasaud. Este casatorit si are 3 copii.

A fost preot din 1978 pana in 2000, senator din 2000 pana in 2004, deputat din 2004 pana in 2008 si consilier local in Bistrita-Nasaud din 1992 pana in 1996. In martie 2008 a fost trimis in judecata pentru constituire de grup infractional, racolare, indrumare sau calauzire a unor persoane pentru trecerea frauduloase a frontierei, complicitate la fals privind identitatea si fals material in inscrisuri.

Candideaza pentru un mandat de deputat in colegiul numarul 4 din Bistrita-Nasaud.

Studii

-Absolvent al Academiei de Teologie (2000);

-Doctorand;

Activitate profesionala

-Preot paroh (1978-2000);

-Senator (2000-2004);

-Deputat (2004-2008);

-Consilier local (1992-1996, 1996-2000).

Activitate politica

-Vicepresedinte PRM filiala Bistrita-Nasaud (2000);

-Primvicepresedinte PRM filiala Bistrita-Nasaud (2002);

-Presedinte PRM filiala Bistrita-Nasaud (2004);

-Membru in Comisia pentru agricultura, industrie alimentara si silvicultura (oct. 2002 - sep. 2004);

-Membru in Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati - Vicepresedinte (din sep. 2004);

-Delegatia Parlamentului Romaniei la Adunarea Uniunii Europei Occidentale din martie 2003, membru supleant;

-Membru in Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale;

-Membru in Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati (din feb. 2006) - Secretar (din sep. 2006);

-Membru in Comisia pentru regulament (din feb. 2008) - Secretar (din feb. 2008);

-Membru in Comisia Interparlamentara Bucuresti-Chisinau (partea romana, din mai 2006);

-Lider al Grupului Parlamentar al Partidului Romania Mare din octombrie 2007 pana in februarie 2008;

-Membru in grupul Parlamentar de prietenie cu Republica Libaneza;

-Membru in grupul Parlamentar de prietenie cu Albania;

-Membru in grupul Parlamentar de prietenie cu Republica Chile;

-Membru in grupul Parlamentar de prietenie cu Malta;

-Membru in grupul Parlamentar de prietenie cu Republica Slovacia;

-Membru in grupul Parlamentar de prietenie cu Chile.

Trimis in judecata pentru ca a ajutat un urmarit general sa treaca frontiera

Procurorii DIICOT l-au trimis in judecata in martie 2008 pe deputatul Ioan Aurel Rus, pentru constituire de grup infractional, racolare, indrumare sau calauzire a unor persoane pentru trecerea frauduloase a frontierei, complicitate la fals privind identitatea si fals material in inscrisuri.

Odata cu Ioan Aurel Rus au fost trimisi in judecata si Francinsc Forrai, Mircea Lucaciu si Viorel Sorin Lechintan, toti din judetul Bistrita Nasaud. Potrivit procurorilor, Ioan Aurel Rus s-a folosit de calitatea sa de demnitar pentru a transporta, calauzi si indruma ilegal prin frontiera de stat a Romaniei, in cursul anilor 2003 si 2004, doua persoane, in realizarea acestei activitati infractionale inculpatul falsificand si vizand o serie de documente.

In luna decembrie 2003, Viorel Sorin Lechintan care avea interdictie de iesire din Romania l-a contactat pe Francinsc Forrai, care, in schimbul sumei de 500 de euro, s-a oferit sa il scoata fraudulos din tara, pe baza unui pasaport falsificat.

In noaptea de 19 spre 20 decembrie 2003, toti cei patru au iesit din Romania prin Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac. Viorel Sorin Lechintan a fost transportat de ceilalti inculpati pana in apropiere de Budapesta, de unde a fost preluat de o alta persoana care l-a transportat in Austria, iar de aici in Italia.

La revenirea in tara, autoritatile de frontiera au constatat ca Viorel Sorin Lechintan nu poate justifica modalitatea de iesire din Romania in decembrie 2003, in conditiile in care acesta figura ca avand interdictie de a parasi tara pe o durata de 5 ani.

Rus este implicat in alt caz de scoatere ilegala din tara

La inceputul lunii mai 2004, pentru grupul infractional deja constituit de Ioan Aurel Rus, Francinsc Forrai si Mircea Lucaciu a aparut un nou "caz" de scoatere ilegala din tara a unui cetatean roman caruia ii era restrans dreptul de a parasi statul si care nu detinea pasaport.

Avand informatii ca Francinsc Forrai este dispus, contra sumei de 2000 euro, sa il ajute pentru a parasi ilegal Romania, individul a apelat la acesta pentru iesirea din tara, precizandu-i si faptul ca are pasaport falsificat. Cu toate acestea, Forrai s-a angajat sa faca toate demersurile pentru a-l trece frontiera, contactandu-i, in acest sens, pe ceilalti doi inculpati.

In noaptea de 13 spre 14 mai 2004, inculpatii Ioan Aurel Rus si Mircea Lucaciu (conducator al autoturismului de serviciu al inculpatului Ioan Aurel Rus), impreuna cu migrantul, s-au prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, pe banda de iesire pentru corp diplomatic, cu intentia de a intra in Ungaria.

Politistul de frontiera a remarcat ca pasaportul prezentat de migrant este falsificat si s-a dispus intreruperea calatoriei persoanei, ulterior fiindu-i intocmit dosar penal. De altfel, inculpatul a si fost condamnat la o pedeapsa de 8 luni inchisoare, cu suspendare.

Intrucat ceilalti doi inculpati au declarat verbal ca nu cunosc persoana in cauza si ca au luat-o cu ei "la ocazie" din apropierea punctului de frontiera, autoritatile le-au permis acestora sa-si continue traseul. Insa, pe parcursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti, migrantul a recunoscut imprejurarile in care a incercat sa paraseasca Romania, referindu-se in acest context la inculpatii Ioan Aurel Rus, Francinsc Forrai si Mircea Lucaciu. Astfel procurorii au dispus extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de acestia.

Cercetarile penale au stabilit ca Francinsc Forrai se ocupa de recrutarea migrantilor si negocierea pretului. Ioan Aurel Rus avea calitatea de persoana oficiala care induce o anumita inhibare a vigilentei politistilor de frontiera, iar Mircea Lucaciu se ocupa de transportarea si insotirea migrantilor.

Cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta lui Francinsc Forrai au fost gasite doua legitimatii, aparent eliberate de Parlamentul Romaniei, dar care, in fapt, erau emise de catre Ioan Aurel Rus, fara a avea acest drept. Procesul a fost tergiversat pana in 2008, avocatii care il aparau pe Ioan Aurel Rus invocand exceptii pe motiv ca exista nereguli cu privire la demersul de urmarire penala.

Apararea a cerut magistratilor ICCJ (Inalta Curte de Casatie si Justitie) retrimiterea dosarului la Parchetul General, pe motiv ca cererea de urmarire penala trebuia votata in Camera legislativa din care face parte, asa cum s-a procedat, de exemplu, in cazurile social-democratilor Miron Mitrea si Adrian Nastase, suspecti in cazuri de coruptie.

Magistratii ICCJ au respins exceptiile si au decis ca procesul va continua. Ioan Rus a atacat si de data aceasta decizia instantei, magistratii Tribunalului Bucuresti urmand sa decida daca dosarul trebuie retrimis Parchetului General. In cazul in care dosarul va fi retrimis la Parchet, procurorii vor fi nevoiti sa ia de la zero investigatiile pentru a cere urmarirea penala.

Ioan Aurel Rus
Ioan Aurel Rus

Data nasterii: 1 ianuarie 1958, Bistrita-Nasaud

Cariera:  teolog, politician

Evenimente importante:  trimis in judecata pentru constituire de grup infractional, racolare, indrumare sau calauzire a unor persoane pentru trecerea frauduloase a frontierei, complicitate la fals privind identitatea si fals material in inscrisuri

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Ioan Aurel Rus, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.