Chelaru: Ministrul Justitiei - un tehnocrat, poate profesor universitar Interviu

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 07:31
4633 citiri
Chelaru: Ministrul Justitiei - un tehnocrat, poate profesor universitar Interviu

Vicepresedintele PSD, Ioan Chelaru, este de parere ca viitorul ministru al Justitiei va fi cel mai probabil un tehnocrat, putand fi un profesor universitar sau un judecator, recunoscand totodata ca nu s-a pus in discutie o eventuala numire a sa in fruntea acestui minister.

Ioan Chelaru, membru in comisia juridica a Senatului, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com de ce si-a asumat PSD Justitia si de ce au fost discutiile si scandalul referitor la propunerile procurorilor sefi.

Nu in ultimul rand, senatorul social-democrat a explicat ca linistea dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu este una aparenta, dar ca era necesara o intelegere pentru ca Romania sa nu mai stea inca un an "intr-un scandal continuu". In plus, a afirmat senatorul PSD, daca seful statului va respinge propunerile de procurori, va trebui sa-si asume international raspunderea pentru acest lucru.

Va invitam sa cititi interviul pe care vicepresedintele PSD Ioan Chelaru l-a acordat Ziare.com.

Cine va fi viitorul ministru: un politician, cel mai probabil al PSD, sau un tehnocrat?

Propunerea pentru ministrul Justitiei apartine prim-ministrului. Eu banuiesc ca, joi, in sedinta Comitetului Executiv, domnul prim-ministru ne va face o informare, la PSD, cu privire la propunerea pe care doreste sa o faca.

Noi am mai experimentat o optiune pe care dumnealui o are, in sensul ca nu neaparat un om politic sa fie de preferat intr-o asemenea demnitate, ci sa fie un specialist cunoscut de toata clasa politica si de cei care lucreaza efectiv in Justitie.

Deci prim-ministrul tinde mai mult catre un specialist, nu catre un politician?

Da, catre un specialist recunoscut si de catre clasa politica, dar in primul rand de cei care lucreaza in Justitie. Pentru ca ar avea si autoritate profesionala.

(...) La acest moment eu nu pot sa exclud absolut nimic, insa eu cred ca e posibil sa fie un profesor universitar, un judecator, nu stiu. Nu s-a discutat absolut nimic, in niciun fel de structuri ale USL acest lucru, pana in acest moment. In 45 de zile, domnul prim-ministru trebuie sa-si manifeste aceasta optiune. Nu cred ca va astepta sa treaca 45 de zile, dar deocamdata ne apropiem de Congresul PSD, ne concentram un pic mai mult pe chestiunea cu Congresul.

Antonescu: Nu ne asumam Justitia, este responsabilitatea cuplului Ponta - Basescu

Parlamentarii din comisiile juridice vor fi consultati?

Nu, in momentul in care se face propunerea, se pune in discutia comisiilor juridice pentru un eventual aviz, care este consultativ.

Dar Victor Ponta, in calitate de presedinte al PSD, s-ar putea consulta cu parlamentarii din comisiile juridice?

Este posibil sa o faca, insa propunerea nu o face in calitate de presedinte al PSD, o face in calitate de prim-ministru.

V-ati gandit vreodata la functia de ministru al Justitiei, dupa ce a fost ea vacantata?

Sa fiu sincer, nu. Desi numele meu a fost vehiculat de mai multe ori, nu, nu s-a pus problema niciodata. Nici eu nu-mi aduc aminte vreodata sa fi fost vreo discutie legata de numele meu pentru functia de ministru al Justitiei.

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

De ce si-a asumat, pana la urma, PSD Justitia? De ce nu a mai "lasat-o" la PNL?

Cred ca era momentul in care perioada aceasta de tranzitie pe justitie - sector extrem de important si pentru Romania in sine, dar si pentru modul in care este privita Romania din afara - trebuia finalizata. Deja suntem de aproape un an de zile intr-o situatie relativ tranzitorie si cred ca a fost momentul in care prim-ministrul a avut puterea sa ia decizia sa spuna "Gata, gasim o solutie, e posibil sa nu placa unora, importanta este sa solutionam problema de la Justitie" si aici ma refer nu neaparat la ministru, ci si la numirea celor doi lideri de parchete, sa o finalizam in consonanta cu criteriile din MCV.

Si atunci cred ca prim-ministrul a procedat corect, din acest punct de vedere, si-a asumat raspunderea pana la urma in calitate de ministru al Justitiei, sa faca propuneri. Sigur ca, intotdeauna, cand e vorba de nume, vor exista argumente pro si contra, mai ales la anumite nume, dar in politica daca esti cu adevarat puternic si ai sustinere trebuie sa iti asumi si niste lucruri.

PNL renunta la Justitie, dar si-ar asuma-o din nou

Si aceste lucruri nu puteau fi facute de catre PNL sau de catre propunerea PNL?

Nu stiu. Eu nu-mi permit sa discut despre partide prietene si colege de USL.

(...) Intotdeauna, cand se formeaza o asemenea coalitie, cum este aceasta, mai ales care doreste sa existe nu numai pe perioada de guvernare, care si-a propus si obiective pe termen lung, intotdeauna se fac negocieri la fiecare etapa.

Noi am preluat pe 7 mai guvernarea, in conditii extraordinar de grele, si atunci probabil s-a purtat o negociere. Dupa alegerile parlamentare, cand 70 la suta din electorat ti-a dat atata incredere, negocierile s-au reluat si, probabil, in contextul negocierilor, Ministerul Justitiei a fost asumat de PNL.

Acum, fiind o situatie speciala si o situatie de relativa criza, cei doi lideri si USL au decis ca PSD sa-si asume raspunderea si pentru Ministerul Jusititiei.

Antonescu a luat foc: Numirea procurorilor - troc politic, nu are nimic de a face cu Romania

In ce ii priveste pe procurorii sefi, de ce au fost aceste tergiversari, discutii, chiar un scandal?

Discutiile au degenerat intr-un scandal, pentru ca dupa ani de zile a fost o presiune extraordinar de mare pe ideea ca sefii de parchete sunt numiti politic, ca sunt in subordinea si executa ordinele presedintelui si ca foarte multe dintre dosarele pe care le instrumenteaza cei din subordine - si aici nu ma refer numai la Parchetul General, ma refer in principal la DNA - sunt dosare instrumentate politic. Unele s-au dovedit da, altele s-au dovedit nu, in timp, si aici vorbesc de solutiile date de instante, de judecata la finalizarea unor dosare.

Si atunci cred ca perioada aceasta in care numai un singur procuror este recunoscut ca specialist - ma refer la domnul Morar - trebuie sa se incheie.

Eu vin din sistem si stiu foarte bine ca exista un numar mare si de procurori, si de judecatori care au si o pregatire profesionala, si o tinuta morala, si o integritate indubitabila si ca exista un numar de persoane care ar putea sa indeplineasca conditiile sa-si asume o asemenea functie.

Pentru ca nu este deloc simplu, specialist pe domeniu fiind, cu anumita vechime, cu multe dosare solutionate, cu o anumita speranta, sa preiei si in calitate de manager o asemenea institutie importanta a statului.

S-a constatat o aparenta liniste intre prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, pe aceasta tema...

Eu cred ca este o aparenta liniste, in sensul in care si unul si altul s-au gandit institutional, in primul rand, ca Romania trebuie sa functioneze. Prim-ministrul este cel care raspunde de buna functionare a statului roman. Cand ai un presedinte, insa care cand e jucator, cand e arbitru, cand e mediator, cand e nici el nu stie cine, atunci tu, ca prim-ministru, trebuie sa-ti asumi mai multe raspunderi decat in mod normal, sa stii - chiar daca uneori trebuie sa treci peste orgoliile proprii sau peste lucruri peste care n-ai trece in mod obisnuit, pentru a asigura o dezvoltare normala si, ceea ce ne intereseaza pe noi, o crestere economica - sa mai lasi deoparte anumite lucruri care nu-ti convin sau gasesti un compromis cum s-ar parea ca pe anumite lucruri s-a gasit si mergi mai departe.

Nu poti sa mai stai cu Romania inca un an de zile intr-un scandal continuu, cum cred ca i-ar conveni presedintelui.

Eu am spus ca e o liniste aparenta. (...) Cred ca nu va trece foarte mult timp si presedintele va gasi un subiect cu care sa dea din nou motive sa ma intrebati dvs.

Traian Basescu: Cine face desemnarile si numirile sa-si asume raspunderea

Ce se intampla totusi daca procurorii nu primesc avizul CSM?

Avizul CSM este consultativ. Va aduc aminte ca CSM a dat aviz negativ si la fostii procurori generali si DNA si presedintele, totusi, daca i-a placut de figura lor, i-a numit.

Ce se intampla, din punct de vedere al imaginii pe plan european, daca presedintele va respinge de data aceasta propunerile?

Asta intrebati-l pe domnul presedinte. Imi pare rau, dar daca presedintele va respinge propunerile facute de prim-ministru, atunci trebuie sa-si asume raspunderea public si international pe aceste refuzuri.

Va asteptati sa o faca?

Nu stiu, nu sunt in pielea presedintelui, nici n-as vrea. Mai ales in pielea unui asemenea presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Ioan Chelaru ministrul Justitiei, #Chelaru ministru Justitie tehnocrat, #Chelaru PSD Ministerul Justitiei, #Chelaru procurori sefi, #Chelaru intelegere Ponta Basescu , #stiri Ioan Chelaru