Ziare.com

Invitatii Ziare.com Ioan Chelaru: Basescu si sesizarea CCR - doua lucruri grave

de Lucian Lumezeanu
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 19:07

   

Invitatii Ziare.com Ioan Chelaru: Basescu si sesizarea CCR - doua lucruri grave
Sambata, 21 septembrie a.c, practic in ultima zi in care avea obligatia constitutionala de a promulga o lege, presedintele Traian Basescu a ales sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu pretinsa neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Citeste toate textele scrise de Lucian Lumezeanu pentru Ziare.com

Aparent, acest ultim demers la Curtea Constitutionala si implicit motivele de neconstitutionalitate, exprima preocuparea presedintelui Romaniei pentru necesitatea respectarii vointei suverane a poporului cu ocazia referendumului.

Aceasta este insa o falsa problema, intrucat Curtea Constitutionala, inca de acum o luna, a statuat ca stabilirea unui cvorum si a unui numar minim de voturi valabil exprimate la referendum, inferior pragului pe care il prevede in prezent Legea nr.3/2000 este unul constitutional.

In realitate insa, aceasta sesizare de neconstitutionalitate pune in evidenta, odata in plus, modul abuziv si discretionar al comportamentului institutional al presedintelui Traian Basescu. In primul rand, sesizarea de neconstitutionalitate formulata cu privire la legea mentionata este complet nejustificata - si, cel mai probabil, va fi respinsa de Curtea Constitutionala - intrucat nu cuprinde niciun capat de cerere suplimentar sau vreun argument diferit fata de cele formulate in vara acestui an de cei care au depus sesizarea pe baza careia Curtea a adoptat Decizia nr.334/2013.

Din acest punct de vedere, presedintele Traian Basescu da o noua dovada de incalcare a Constitutiei intrucat este de notorietate jurisprudenta Curtii - care, unui fin si aplicat cunoscator al acesteia, care nu se sfieste sa ofere lectii la televizor pe aceasta tema ar trebui sa ii fie cunoscuta - conform careia o actiune ce contine aceleasi argumente primeste aceleasi solutii din partea unei instante, fie ea si de contencios constitutional.

Din aceasta perspectiva, presedintele nu se sfieste sa utilizeze institutiile constitutionale in propriul interes, abuzand in exercitarea acestora cu scopul de a intarzia intrarea in vigoare a unei legi care nu prezinta niciun viciu de constitutionalitate.

Daca primul motiv nu ne mira si, in plus nu face decat sa legitimeze, o data in plus, actiunea de demitere din vara anului trecut cand, pe fond, tocmai acest comportament abuziv il reprosam, cel de-al doilea motiv al deciziei presedintelui Traian Basescu de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la Legea de modificare a Legii nr. 3/2000 dezvaluie un aspect mai interesant si, prin natura lui, chiar mai grav decat primul.

Practic prin aceasta sesizare de neconstitutionalitate, presedintele cere socoteala Curtii Constitutionale cu privire la solutia cuprinsa in Decizia nr. 334/2013 cerandu-i intr-un cadru cvasipublic sa o justifice. Credem ca este interesant, pentru ca USL, in mai multe randuri, fara a critica, si-a manifestat rezerva fata de temeinicia unora dintre deciziile Curtii Constitutionale careia, intre altele fie spus, i-a luat 3 ani sa accepte ca pragul si numarul de voturi valabil exprimate in cadrul unui referendum nu trebuie reglementate astfel incat sa anuleze vointa celor care s-au prezentat la vot.

Credem insa ca este grav, pentru ca aceasta solicitare de justificare, facuta deocamdata cu jumatate de ton, ar putea prefigura un atac fara precedent si autentic, de aceasta data asupra Curtii Constitutionale, care se pare ca numai atata vreme cat a dat decizii favorabile presedintelui a reprezentat un "stalp" al statului de drept.

Tocmai pentru ca stim care pot fi modalitatile de actiune ale Presedintelui Traian Basescu, credem ca acest demers al sau la Curtea Constitutionala, dincolo de latura sa vadit abuziva, trebuie sanctionat si politic mult mai ferm.

Despre ce vrei sa scriem?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4940 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Ioan Chelaru

Un comunist.
"ticalosia" Baselului este la fel ca "ticalosia" lui Ponta cand a trimis legi in parlament in locul deciziilor, la fel ca "ticalosia" lui Oprescu cu maidanezii de ne cerea la referendum in loc de decizie, ca de aia l-au pus bucurestenii primar, nu sa intrebe, ci sa faca, La fel ca "ticalosia" lui Antonescu cand s-a vazut presedinte interimar a doua zi a incalcat grav constitutia la mitingul de la Timisoara, ca si milte alte "ticalosii" pe care le numim joc politic murdar. Unii stiu jocul mai bine, altii ... ca in demonstratia cu whisky.
Personal nu am nevoie de astfel de invitati ce prin ceea ce spun incearca eternul fraierit pe fraieri. Sigur ca si tine, de aceea avem conducatorii USL pe care ii vedem. Din cauza activismului de tip comunist, care pentru mintile in vacanta este, iata, foarte eficient.

 

Adica ,nicolaeda ,

a avocatului lui Sorin Ovidiu Vantu ,care a ajuns chestor in parlament venind dintr-o zona plina de politicieni verosi.

 

domnu' lumezeanu ,

- banuiesc ca tot continutu' articolului e opera lu' o'chelaru !

 

Ce ai tovarase Niciolae cu Chelaru?!?!??!

Doar ii tovaras de al tau!!!!!
Sau poate nu iti place articolul lui Lumezeanu?!?!?!

Sesizarea CCR de catre presedinte, nu are nimic in comun cu ce a

....sesizat partidele.
El nu face politica, el serveste poporul si este in obligatia sa sa sesizeze CCR in caz de abatere dela legile in vigoare.

Basescu NU GRESESTE prin aceasta sesizare ci isi face datoria constitutionala.l

Din acest moment, orice greseala strecurata v in lege, cu vfoie saqu faqra voie dee cdaqtre3 inhitiator, nu8-lo va greva pe presedeinhte.l

USL este obisnuita sa nu-si asume raspunderea pe ce face , ci arunca raspunderea ori pe parlament, ori pe CSM, ori pe presedinte, ori pe CCR.
Il intreb pe Lumezeanu, noi, poporul, ce putem face cu cei ce fac legi strambe din care suferim ?
Cine raspundee pentru greselile lor, ce pedeapsa a primit vre-o persoana ?

O modificare la o lege sau la un contract, presupune o greseala initiaqorului sau/
A fost sanctionat cineva pe sacest motiv ?
Constitutia are gresweli, de acfeia swe fac modificari acum de catre USL. Tot ei au facut constitutia, si ei sunt vinovati ca nu a facut-o bine.
Pe cine pedepsim pentru asta si cine-i organul care sa-i implice in raspundere ?

Deci Basescu a procedat corect facand sesizare la CCR pe legea referendumului, fiindca exonereaza de orice fel de raspundere institutia prezideentiala.

..........................MA,. PROSTALAU COMUNIST!..................

...Termina cu obsesiile si ia-ti pastilele la timp! Obsev ca ori de cite ori Nicolaeda zice ceva, tu 'UN NIMENI' reactionezi de parca cineva ti-ar baga UN AC IN CU'R!...tu, 'un nimeni' mergi tot pe placa uzata a anticomunismului, cind tu 'un nimen'i esti un cumunist uslamist de tot plinsul! Am ocazia sa trag din nou apa! Dar ce duhoare!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

Bravo tovarasu Chelaru..Bravo gagauta...

Bravo tovarasu Chelaru..Bravo gagauta...nu te-a pus nimeni sa raspunzi in locul CCR sau al altor organe de Justitie..Dar pt voi USLAsii lasii nu exista justitie si nici CCR pt ca la voi este dictatura proletariatului..cum a afirmat si caCarau antonEscu.
sa stii un lucru ca d-l presedinte basescu stie ce face si ce spune. si are datoria de a verifica orice lege pe care o semneaza!!!Nu poate da drumul unei legi care este scoasa de poNta sau Iliescu!!!

Ziare.com ! Nu faceti invitatie la interviuri cu activisti de partid

Orientati-va spre oameni de cultura,apolitici.
Aceia sesaizaeaza corect greselile de guvernare care intereseaza societatea civila.

Lasati la o parte pardidele cu papagalii lor !

iarasi ne jucam cu vorbe

Cica demersul presedintelui este "abuziv" si "anti constitutional", spune ziaristul(sau invitatul Chelaru, articolul fiind confuz in legatura cu autorul) doctor in drept(constitutional sau nu).

Sa ma lamureasca pe mine doua lucruri specialistul:

1. Are presedintele Romaniei dreptul de a contesta o propunere de lege la CCR sau nu?

1. Exista vreun paragraf in constitutie care spune ca odata o contestatie respinsa o a doua, care in mod cert nu poate fi cuvint cu cuvint la fel cu prima, n-ar putea fi facuta?

Daca raspunsul la prima intrebare este da atunci unde o fi "anti-constitutionalitatea"?

Daca raspunsul la a doua este nu, atunci unde este abuzul?

A veni cu verdicte de anti-constitutionalitate si abuz scoase din burta, asemeni "motivelor" care au stat la baza declansarii ddemiterii presedintelui de anul trecut, reprezinta adevaratele devieri de la statul de drept iar nu exercitarea atributiilor prezidentiale stabilite prin lege si... constitutie.

Desteapta-te romane!

 

Omule!

O avea dreptul dar se face ca nu pricepe omul tau! CCR s-a pronuntat in ceea ce priveste acest aspect! Deci guvernatorul incearca acum sa inflouenteze...eventual ca CCR sa-i asculte ordinul. Deci interventia sa o privim de fapt ca un ordin dat ....nu=i convine si pace! El stie ca anul trecut a fost demis si pus in scaun la masa verde! mai mare risul!

Apollole

Problema care am pus-o eu a fost ce este anticonstitutional si abuziv in acest demers? Poti sa-i spui altcumva, sau sa-l acuzi pe presedinte de senilitate ca a uitat de prima contestatie, dar abuz si anti-constitutionalitate? Sa fim seriosi!

Iar acuma vin cu o alta intrebarea:

Tu Apollo, esti de acord cu acest prag scos din burta? Daca da, de ce?

Desteapta-te romane!

Apouica, esti rau inregimentat, adica bagat pana la gat...

De fapt Chelaru, in prostia lui, da singur raspunsl:
"presedintele cere socoteala Curtii Constitutionale cu privire la solutia cuprinsa in Decizia nr. 334/2013 cerandu-i intr-un cadru cvasipublic sa o justifice."
Si ce e rau daca presedintele cere Curtii Constitutionale sa-si justifice propria decizie?
Adica ce, poporul trebuie sa inghita pe nemestecate si pe neexplicate orice decizie de sus, ca si cum ar veni de la Dumnezeu insusi?

Marele jurist Ion Chelaru da cu bata-n balta...

Argumentele au fost aduse de @Nonsferatu, asa incat nu mai necesita argumentatie suplimentara.

Dar, argumentatia din cererea Presedintelui este excelenta, spre deosebire de argumenntele folosite de USL in cazul suspendarii.

Pe de alta parte, CC poate gresi si ea. Daca analizeaza mai atent cererea actuala a Presedintelui, ultradocumentata, CC poate reveni cu o alta Decizie. S-a mai intamplat.Acolo se mai judeca si politic!
Daca am vorbit de erori a le CC, una poate fi chiar aceea ca Legea sa intre in vigoare peste un an. De unde pana unde au adaugat o asemenea prevedere???
Indiferent de Decizia CC, cererea Presedintelui este legala si obligatorie, asi spune, pentru ca altfel, candva vor spune unii: nu este in ordine ce a hotarat CC dar Presedintele a promulgat-o!!!

 

Intre obiectivul fixat de domnul Basescu in actiunea sa...

...si intelegerea lui Chelaru asupra intentiilor ce justifica acest demers al Presedintelui, distanta este masurata de barajul speciilor.
O pisica nu asculta violonistul si nici nu vede degetele artistului pe grif, alergarea arcusului pe coarde.
Doar le pandeste, le vaneaza.

Sant din Roman ca si Chelaru.

Este unul dintre cei mai mari escroci care i-a dat orasul Roman.Poate da bunul Dumnezeu si scapam de ei.

 

@ sevastian / ptr. concitadinul täu..excrocu sobolan rosu..!!?

Mey Chelir-ai azi !!?..un lucru grav e sa-l lasi pe ..
Amiralul RO cu catargu plin de sare de pe mari si oceane
treci imediat si "albeste-i"/usureaza-i mindretea de catarg..azi..numai cu bokka ta..cu mult sentiment..!!?

mosule spune ca le zici bine...

mosule spune ca le zici bine...Si cu soare si paie..tot ochelarist in paie..Chelaru o..Chelaru unul si acelasi Zero taiat in patru!!!

Sevastian, o sa-l doboare cholesterolul!

Ochelaristul este deja pierdut...
Va doresc o seara fara ploaie! Cu soare :-)))
Scuzati-ma... m-a umflat rasul un pic... poza este extraordinara, dar peruca este un pic rasucita ._)=))))

Dar daca CCR se pronunta atfel?

Adica la insistentele dlui Basescu cedeaza! Pentru ca intre timp, unuia din componentii Curtii i s-a gasit o vulnerabilitate pentru a fi santajat. Cum s-a intamplat la referendumul de demitere, cand dna Aspazia a trecut brusc si inexplicabil cu arme si bagaje in alta tabara... Ceea ce banuieste dl Lumezeanu ca ar fi o presiune, eu chiar cred ca e altceva. Hai sa asteptam un pic... sa vedem cum se face politica de dl Basescu.
PS Eu credeam ca a ramas pragul de 30% de prezenta in acelasi timp cu pragul de 25% voturi da exprimate din populatia cu drept de vot. Adica mai mult de jumatate din jumatate din cei care au drept de vot ar vota s-ar valida indiferent daca participa mai mult de 30%. Aud ca actuala lege ar valida un referendum cu 15% voturi da din populatie, ceea ce nu e in regula. Pe fond, deci dl Basescu are dreptate....

 

@Albescu

Daca dna Aspazia se afla "cu arme si bagaje"intr'o zona de interese politice,nu avea ce cauta in CCR!
Ce a facut dansa a fost sa se comporte ca un adevaratreprezentant al legii,in consecinta a votat contra incercarii de puci parlamentar si a aparatstatul de drept,fapt pentru care merita felicitari!Teo

Ioan Chelaru ,

habar nu are ce a contestat Presedintele in legatura cu costitualitatea legii referendumului. Asa ca latra la luna.

 

@ cristoiu / Sobolanu rosu..Chel..aru..!!?

Grav e ca incä nu esti chel..(aru) usor de rezolvat..
inainte de "flotantu" la Jilava/Rahova..te fac ei..zero.
Grav e cä te-ai näscut si esti sobolan rosu..usor de...
de rezolvat ..te "tratäm" la bar cu un Furadan..!!?

Adevăru-i c' are un consilier procedurist/constitutionalist imbata

bil! Ăsta face toti bani' si-ar trebui folosit si de următorul Presedinte!

 

Propun sa sesizam avocatu uslului, sa sesizeze staffu gastii sa faca

ceva bani si pentru o statuie a basescului: ca daca nu era presedintele activ se umplea psdu uselizat de tot riddicolu dat de democratia orriginala; nu-l mai spala decat Gangele
Cu asa opozitie institutionala se gasesc permanent voci cinstite care sa vocalizeze politic; adevaru nenorocit este ca daca nu era Basescu departe eram acuma: pasteam coceni prin taigaua siberiana, sau beam sampanie pe plaja la Monte Carlo - SIC!!!!

 

deci nuuu 'l-am' suspendat pe Basescu legal......

.....perfect legal,dar ii contestam ilegal dreptul de a contesta....ma rog,la o Ccr ....ma rog asa cum este ea.....!!!!!!.......

 

suspendarea...

ce mai stati...

 

Bine Chelarule ca faci ideologie si..

nicio analiza.
Afirmatiile tale au iz puternic a la Lukashenko, vezi. Tara e ingenuncheata de la atatia hoti si tu predici de zor pentru prag de 30% si faci atac la persoana.
Nu e de ajuns ca oameni ca tine ne-au gonit din tara? Ca va bateti joc de noi inclusiv la ambasade? Ca noi cetateni ai Romaniei nu avem drept sa intram in ambasada tarii "noastre" nici la Bruxelles, nici la Madrid. Nu ne mai prosti ca avem toti net si timp sa te criticam!

 

Frumoasa peruca are domnu' Chel...aru! Si discreta!

As spune ca mesteca bomboane albastre Viagra!

 

CCR a dovedit lipsa de profesionalism

De responsabilitate si mai ales de aritmetica. Sase insi din CCR habar nu au de ceea ce inseamna referendum, habar nu au ce inseamna referendum.
Cu regret, dar imi sugereaza ca ar fi descendenti directi ai comisarilor poporului, luati din birturile satesti si facuti judecatori peste noapte. Rusine Romania!

 

.............................ALO, CIND AI CRAMPE....................

.............NU VOMITA PE INTERNET!........Mercy in numele tuturor!...ma sacrific acum!...Nu-i prima data...
viorel ratiu cincinnati oh usa


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor