Premiera in Parlament, dupa decizia CCR in cazul Sova: Singura situatie in care poate fi reluat votul

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 15:53
5002 citiri
Premiera in Parlament, dupa decizia CCR in cazul Sova: Singura situatie in care poate fi reluat votul

Senatorul PSD Ioan Chelaru a vorbit, miercuri, despre decizia Curtii Constitutionale care obliga Senatul sa redacteze o hotarare privind rezultatul votului pe solicitarea Justitiei in cazul lui Dan Sova.

Ioan Chelaru, vicepresedintele Senatului, a declarat, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca este pentru prima oara cand Parlamentul trebuie sa publice o hotarare pe o decizie de respingere, pentru ca senatorii nu au incuviintat cerere DNA de retinere si arestare a lui Sova. Pana acum, astfel de hotarari se redactau doar in cazul deciziilor care admiteau solicitatile Justitiei.

Intrebat cum va arata textul hotararii, senatorul PSD a spus ca nu stie cu exactitate, intrucat este o premiera pentru Parlament.

"Senatul o va trimite ministrului Justitiei, insa nu pot sa va spun (cum va arata textul - n.red.), pentru ca e prima data in istoria Parlamentului cand se solicita sa dam o hotarare pe o decizie negativa.

Probabil va fi un proiect de hotarare care va spune 'Senatul a respins cu atatea voturi si asa mai departe'...Curtea spune sa redactam o hotarare in baza votului, o sa ne vedem saptamana viitoare", a precizat Chelaru.

Senatorul PSD a mai mentionat ca votul in cazul lui Dan Sova nu poate fi reluat decat intr-o singura situatie.

Tariceanu: Un nou vot in cazul Sova nu e posibil, indiferent ce decide CCR

"In conditiile in care DNA va cere ministrului Justitiei o noua sesizare pe probe noi sau fapte noi", a spus acesta, explicand ca "CCR nu a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala, ca atare, legea era in vigoare in momentul aplicarii ei".

De asemenea, parlamentarul a subliniat ca i se pare oportuna modificarea Regulamentului Parlamentului, acesta fiind pus in concordanta cu prevederile Constitutiei.

"Trebuia facuta in urma cu multi ani, cand CCR a sesizat de doua ori acest lucru. Pana nu au fost acest incident, nu s-a pus problema in acesr sens (...). Si opt ani de zile nu s-a pus problema, s-a pus acum", a conchis social-democratul.

CCR: Senatul a blocat activitatea Justitiei

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarile inaintate de PNL si de presedintele Klaus Iohannis in cazul votului din Senat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, insa a admis sesizarea facuta de CSM.

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

CCR a stabilit, astfel, ca senatorii au blocat activitatea Justitiei si exista astfel un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA in cazul Sova.

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a explicat ca Senatul este obligat acum sa redacteze hotararea adoptata in 25 martie, cand senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova. Hotararea ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Cazul Sova, pe masa CCR. Judecatorii au de rezolvat azi trei sesizari

Dupa publicarea hotararii Senatului in Monitorul Oficial, urmeaza o alta dezbatere pe tema constitutionalitatii. Daca CCR va decide ca hotararea din M.O. este neconstitutionala, abia atunci se va pune din nou problema arestarii lui Dan Sova.

Votul controversat din Senat

Pe 25 martie, Senatul a dat un vot pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de senatori au votat "pentru", depasindu-se jumatate plus 1 din numarul senatorilor prezenti, asa cum este prevazut in Constitutie.

Totusi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca solicitarea DNA nu a fost aprobata pentru ca nu a fost depasit pragul de 85 de senatori, cat reprezinta jumatate plus 1 din numarul lor total, asa cum prevede regulamentul si statutul Senatului.

Intre timp, senatorii si-au schimbat regulamentul pentru a-l pune in acord cu Constitutia, insa acesta nu se aplica si retroactiv, adica in cazului unui vot deja dat cum este cel pentru arestarea lui Sova.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Chelaru CCR Sova, #Chelaru vot Sova, #decizie CCR Sova , #stiri Ioan Chelaru