Despre Ioan Codrut Seres

Codrut Seres este nascut pe 2 august 1969, in Zalau. Este casatorit cu Lorina, fiica fostului sau consilier personal, Ionel Pop, si are un copil. Este absolvent al Academiei Tehnice Militare si a lucrat in cadrul Ministerului Apararii Nationale intre 1993 si 1999. A fost director la mai multe societati comerciale si ministru al Economiei in Guvernul Tariceanu in 2005.

S-a casatorit cu Lorina Pop, fiica fostului sau consilier personal, Ioan Pop. In decembrie 2006, fostul ministru Seres a fost pus sub invinuire de comiterea infractiunilor de tradare prin transmitere de secrete si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational. El a devenit astfel primul ministru sau demnitar de rang inalt acuzat oficial dupa 1989 de comiterea unor infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale.

Studii

-Academia Tehnica Militara Inginer Mecanic (sef de promotie, 1993);

-Programul MBA Romano-Canadian, absolvent Magna Cum Laudae (1999);

-The Graduate School of Management and Foundation for International Training, Canada - Comunicare Strategica (2001);

-Consultant Profesionist in Afaceri(PBC)-Academia de Studii Economice(CBE), afiliat la Washington Small Business Development Center, impreuna cu Washington State University (2001-2002);

-Master in Business Consultancy (MBC, 2002).

Activitate profesionala

-Ministerul Apararii Nationale (1993-1996);

-Ministerul Apararii Nationale (Departamentul Inzestrarii Armatei, 1996-1999);

-Reprezentant Militar SC Electromagnetica SA, Bucuresti (1996-1999);

-Director Adjunct Teritoriu la CCA Intact-Antena1 SA, Bucuresti (1999-2000);

-Director Dezvoltare Afaceri Strategice, Grupul Grivco, Bucuresti (2001-2003);

-Director Comercial, SC Electric SRL (2004);

-Ministru al Economiei si Comertului (2005).

Activitate politica

-Membru al PC;

-Senator in legislatura 2004-2008 ales in judetul Maramures pe listele partidului PC;

-Ministru al Economiei si Comertului in cadrul Guvernului Tariceanu;

-Membru in Partidul Umanist din Romania, Filiala Municipiului din Bucuresti (2001);

-Seful Departamentului Profesional de Dezvoltare Proiecte - finantarea proiectelor de infrastructura pentru alesii locali PUR (10 proiecte finantate, 2002);

-Secretar General al Partidului Umanist din Romania (2003);

-Vicepresedinte Biroul Permanent (2004);

-Membru in Biroul Permanent al Partidului Conservator (2005);

-Secretar al Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital;

-Membru in Grupul Parlamentar al Partidului Conservator.

Dosarul privatizarilor strategice

Numele lui Codrut Seres se regaseste in dosarul legat de divulgarea unor informatii confidentiale referitoare la diverse privatizari. El este acuzat de infractiuni de spionaj, iar actul prin care a fost pus sub acuzare de procurorii romani contine mai multe referiri la intalniri ale lui Codrut Seres cu cetateanul bulgar Stamen Stancev.

In cursul lunii iunie 2006, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stancev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania. Din reteaua lui Stancev fac parte mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii.

Potrivit lui George Maior, SRI nu a interceptat convorbirile lui Codrut Seres, insa acesta a intrat in vizorul SRI colateral, prin intermediul altor persoane care il contactau.

"Nu au fost exercitate activitati de supraveghere sau monitorizare a ministrului Seres de catre Serviciu in perioada ianuarie-iunie 2006", a precizat Maior pentru „Gandul” in decembrie 2006.

In decembrie 2006, Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functie a lui Codrut Seres, in locul sau fiind investit liberalul Varujan Vosganian.

El a fost pus sub invinuie la 20 decembrie 2006, sub acuzatia de tradare prin divulgare de informatii secrete si de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational, adica a retelei de spionaj organizate de Stamen Stancev. El a fost audiat pentru prima data in 26 ianuarie 2007.

Stamen Stancev s-a intalnit de mai multe ori in afara cadrului oficial cu Dorinel Mucea si cu Ioan Codrut Seres, iar „scopul intalnirii era de a obtine unele informatii despre eventuale demersuri neoficiale derulate de reprezentantii firmelor concurente in procesul de privatizare al SC Electrica Muntenia SUD”, potrivit documentelor Parchetului General.

Procurorii DIICOT au cerut in aprilie 2008 avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Economiei, senatorul PC Codrut Seres, pentru sprijinirea unui grup infractional organizat cu caracter transfontalier si tradare prin transmitere de secrete.

Avizul este obligatoriu in urma hotararii Curtii Contitutionale care a decis in urma cu o luna ca ministrii care au si calitate de parlamentar nu pot fi urmariti penal fara acordul camerei din care fac parte.

Seres a declarat ca acuzatiile care ii sunt aduse in aceste dosare sunt "foarte grave, dar stiintifico-fantastice", subliniind ca ii este greu sa creada ca mai poate fi acuzat de spionaj "in secolul XXI, in Romania anului 2007".

Dosarul vanzarii actiunilor Petrom

Bulgarul Stamen Stancev ar fi cerut informatii si despre actiunile Petrom. Potrivit procurorilor, Seres ar fi avut statut de subordonat in grupul infractional costituit de Stamen Stancev. Seres a sustinut in Sedinta de Guvern un proiect de ordonanta care prevedea vanzarea unui a 8% din actiunile Petrom catre salariati.

In februarie 2007, Seres s-a prezentat la Parchet pentru a fi audiat in calitate de invinuit in dosarul scurgerilor de informatii din domeniul energetic. El a ascultat inregistrarea unei convorbiri pe care a avut-o cu Stamen Stancev, in care se plangea ca a fost facut de ras in guvern, cand a incercat sa promoveze proiectul de ordonanta privind vinderea catre salarialtii Petrom a 8% din actiunile companiei. Seres a declarat ca nu isi aminteste daca a avut o asemenea convorbire.

"Nu-mi amintesc daca am avut o asemenea convorbire. Oricum, era posterioara promovării acestui act normativ", a declarat Codrut Seres, pentru Adevarul.

Decizia de incepere a urmaririi penale, „un gest electoral”

Codrut Seres a calificat drept "un gest electoral" decizia lui Traian Basescu de a declansa urmarirea penala in cazul a opt ministri si a declarat ca asteapta o decizie a justitiei, pentru a elimina posibilitatea ca dosarul sau sa fie folosit ca instrument de santaj politic.

"Gestul presedintelui este unul electoral inainte de camapania pentru locale de anul acesta", a declarat pentru NewsIn fostul ministru al Economiei, conservatorul Codrut Seres. Potrivit senatorului PC, campania locala din acest an va fi, "asa cum s-a anuntat", una murdara, in care "se vor scoate si agita dosare".

"In ceea ce ma priveste, astept ca justitia sa se pronunte pe acest caz care dureaza de un an si aceste dosare fabricate sa nu mai fie folosite ca instrument de santaj politic de cine ar avea nevoie", a incheiat Seres.

Basescu a trimis in ianuarie 2008 ministrului interimar al Justitiei cererile de declansare a urmaririi penale a opt fosti si actuali ministri.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, demnitarii trimisi in judecata sunt: Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei, Miron Tudor Mitrea, fost ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al Justitiei, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Victor Babiuc, fost ministru al Apararii Nationale, Nicolae Paul Anton Pacuraru, fost ministru al Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Ioan Codrut Seres, fost ministru al Economiei si Comertului, Decebal Traian Remes, fost ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cadouri de nunta si invitati speciali

Codrut Seres s-a casatorit in septembrie 2006 cu fiica fostului sau consilier personal, Lorina Pop. Potrivit procurorilor, la nunta lui Seres era invitat sa participe si Stamen Stancev, care urma sa ii faca un cadou consistent. Seres a declarat ulterior ca acesta nu fusese invitat.

Potrivit procurorilor, "Stamen Stancev a fost invitat la nunta ministrului, desfasurata in anul 2006, in contextul in care cei doi au avut in intervalul 2005-2006 mai multe intilniri in afara cadrului oficial atit in Romania, cit si in strainatate".

Seres a primit ca dar de nunta 55.400 de euro, 10.700 de dolari si 21.700 de lei, si a dobandit prin casatorie doua terenuri cu o suprafata totala de 3.900 metri patrati, bijuterii si actiuni la companii listate la bursa, scria „Ziarul de Iasi” pe 30 decembrie 2006.

Codrut Seres, candidat la primaria Baia Mare

Codrut Seres a declarat in ianuarie 2008 ca va candida din partea PC la Primaria Baia Mare. Seres isi prezentase anterior demisia din functia de lider al organizatiei judetene in urma esecului partidului de la alegerile europarlamentare, cand conservatorii maramureseni au obtinut un procent de doar 2,83 %.

"Voi candida la Primaria Baia Mare. Sunt convins ca nu voi fi un candidat comod pentru actualul primar al municipiului, Cristian Anghel", a declarat Seres.

Competitia pentru functia de lider al conservatorilor maramureseni s-a dat intre cel care a asigurat interimatul la nivelul conducerii dupa europarlamentare, Dorel Iacob si liderul organizatiei municipale PC Baia Mare, Pop Rus Marius.

In urma votului, presedinte a fost ales Dorel Iacob cu 203 voturi din cele 244 valabil exprimate, iar functia de prim vicepresedinte a fost castigata de Razvan Birisan cu 240 de voturi.

Ioan Codrut Seres
Ioan Codrut Seres

Data nasterii: 2 august 1969

Cariera:  economist, om politic

Evenimente importante:  ministru al Economiei in cadrul Guvernului Tariceanu, pus sub acuzare pentru tradare si spionaj

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Ioan Codrut Seres, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.