Codrut Seres, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare, in dosarul Hidroelectrica

Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:25
16889 citiri
Codrut Seres, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare, in dosarul Hidroelectrica

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost condamnat, luni, la 4 ani de inchisoare cu executare, in dosarul Hidroelectrica.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

In acest caz, fostul ministru al Economiei fusese condamnat initial pe 31 martie 2014, pentru complot si subminarea economiei nationale. Prejudiciul in dosarul Hidroelectrica se ridica la 165 de milioane de dolari.

Codrut Seres se afla deja in spatele gratiilor, fiind condamnat pe 27 ianuarie 2015 la 4 ani si 8 luni de inchisoare in doarul "Privatizarile strategice". In acest caz, Seres a fost condamnat pentru aderare la un grup infractional si tradare prin transmitere de secrete.

Dosarul privatizarilor strategice: Fostii ministri Seres si Nagy, condamnati definitiv la inchisoare cu executare

In varsta de 45 de ani, Codrut Seres este fost ministru al Economiei in Guvernul Tariceanu si fost senator PC.

Dosarul Hidroelectrica

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National - ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

Dosarul Hidroelectrica: Fost ministru al Economiei, condamnat la inchisoare cu executare

In sarcina lui Codrut Seres se retine ca, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica S.A. sa se deruleze in mod legal.

Procurorii sustin ca activitatea gruparii a pus in pericol Sistemul Energetic National si a cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane de dolari.

In acest dosar au mai primit condamnari, in 2014, alte sase persoane, dar decizia de atunci nu era definitiva.

F.N.

Citeste si:
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, solicită PNL şi PSD să propună "rapid" un program de guvernare şi o echipă cu care să vină în Parlament, precizând că nu s-a cerut sprijinul partidului...
Sursa: Ziare.com