DIICOT cere condamnarea la inchisoare a lui Codrut Seres, in dosarul Hidroelectrica

Luni, 03 Martie 2014, ora 14:15
2950 citiri
DIICOT cere condamnarea la inchisoare a lui Codrut Seres, in dosarul Hidroelectrica
Foto: romanialibera.ro

Un procuror al DIICOT a solicitat luni judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condamnarea la inchisoare a fostului ministru al Economiei Codrut Seres, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu in dosarul "Hidroelectrica".

La ultimul proces al termenului, procurorul de sedinta a solicitat si condamnarea celorlalti inculpati in dosar, fosti membri in conducerea SC Hidroelectrica SA, trimisi in judecata in 2011 alaturi de Codrut Seres, respectiv Eugen Pena - director general, Victoria Geormaneanu - director economic, George Asan - director furnizare, Nicolae Opris - sef serviciu Marketing, Traian Oprea - director general si Iosif Georgeta - director economic, acestia fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat.

Noul Cod penal: Seres ar putea primi o pedeapsa mult mai mica

Reprezentantul Parchetului a mai cerut magistratilor sa-i oblige pe inculpati la plata a peste 540 de milioane de lei, dintre care 399 de milioane de lei reprezinta prejudiciul adus Hidroelectrica si 144 de milioane de lei prejudiciul adus ANAF.

De asemenea, procurorul a solicitat ca Seres si ceilalti inculpati sa mai plateasca 3,7 milioane de lei reprezentand contravaloarea unor expertize efectuate in dosar.

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National - ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

In sarcina lui Codrut Seres se retine ca, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica S.A. sa se deruleze in mod legal.

Procurorii sustin ca activitatea gruparii a pus in pericol Sistemul Energetic National si a cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Politicianul ieșit din închisoare care vrea al patrulea mandat de primar. Piedone îl susține: ”Sistemul e putred”
Politicianul ieșit din închisoare care vrea al patrulea mandat de primar. Piedone îl susține: ”Sistemul e putred”
Un fost baron local, Romeo Stavarache, primar al Bacăului ales de trei ori, este hotărât să candideze pentru un nou mandat. Cristian Popescu Piedone a fost în Bacău pentru a susține...
Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga, politicianul PDL care a trecut în PNL și, după ce l-a susținut pe Traian Băsescu, și-a exprimat sprijinul pentru Klaus Iohannis în vederea propulsării fostului primar la...
#Codrut Seres DIICOT condamnare, #Seres dosar Hidroelectrica DIICOT, #Seres DIICOT condamnare grup infractional , #stiri Ioan Codrut Seres