Primul dosar de tradare, pe masa Inaltei Curti: Seres si Nagy asteapta sentinta

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 10:00
3917 citiri
Primul dosar de tradare, pe masa Inaltei Curti: Seres si Nagy asteapta sentinta
Foto: Arhiva

Inalta Curte trebuia sa judece miercuri ultimul termen in dosarul privatizarilor strategice, in care fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy sunt acuzati de tradare, o premiera dupa 1989.

Procesul s-a amanat pana la data de 8 decembrie, pe motiv de procedura, Gabor Kerekes, unul dintre cei judecati, fiind plecat din tara.

La termenul anterior, din 15 octombrie, cei doi au fost pusi sub control judiciar, impreuna cu alti doi acuzati din acest dosar, Mihai Radu Donciu si Mihai Dorinel Mucea.

Presedintele completului de judecata, Ionut Matei, a luat aceasta masura dupa ce Gabor Kerekes, judecat si el in acest dosar, a plecat in Germania, desi avea interdictia de a parasi teritoriul Romaniei, anuntand instanta prin email. Ulterior, el a primit mandat de arestare in lipsa.

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, sub control judiciar

In martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Codrut Seres, fost ministru al Economiei, si pe Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor, sub acuzatia de aderare la un grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete.

Acuzatiile vizeaza mai multe operatiuni, printre care privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom si procesele de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucuresti si SC Avioane SA Craiova aflate in portofoliul Ministerului Economiei.

In plus, cei doi mai sunt acuzati si in legatura cu adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana.

Dupa patru ani, in decembrie 2013, cei doi au fost condamnati in prima instanta de Inalta Curte la pedepse cu inchisoare. Astfel, Codrut Seres a primit cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional si sase ani inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, urmand ca el sa execute pedeapsa cea mai mare, de sase ani.

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, condamnati la inchisoare cu executare

Zsolt Nagy a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru aderare la un grup infractional.

Codrut Seres se pregateste de inchisoare: Ce masuri a luat in cazul in care va ajunge dupa gratii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Seres tradare judecata, #Seres Nagy privatizari strategice, #verdict privatizari strategice , #stiri Ioan Codrut Seres