Ministrul de Interne: Doi jandarmi sunt cercetati dupa marsul Unirii. Devierea de la traseu a fost premeditata

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 16:24
6982 citiri
Ministrul de Interne: Doi jandarmi sunt cercetati dupa marsul Unirii. Devierea de la traseu a fost premeditata

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a declarat luni ca dispozitivul Jandarmeriei de la Marsul Unirii, organizat sambata in Capitala, a avut o misiune defensiva si a fost bine organizat. Totusi, doi jandarmi vor fi cercetati disciplinar pentru modul in care au actionat cand au fost retinuti organizatorii marsului, despre acestia din urma ministrul sustinand ca au premeditat devierea de la traseul stabilit.

Intr-o conferinta de presa, Dragos Tudorache a precizat ca traseul manifestatiei a fost discutat si stabilit in sedintele comisiei de Avizare a adunarilor publice din 10 si 12 octombrie, la care a participat si un viceprimar al Capitalei.

"In ambele cazuri a fost foarte clar indicat organizatorilor, fara niciun echivoc, ca nu li se permite intoarcerea si uitilizarea Pietei Universitatii", a mai spus ministrul, punctand faptul ca traseul aprobat pentru mars a fost Bulevardul Magheru, Piata Romana, Piata Victoriei, punct terminus unde a fost amenajat spatiu pentru alocutiuni de 30 de minute.

Dragos Tudorache a subliniat faptul ca nu s-a permis plecarea in mars pe Calea Victoriei, catre Piata Universitatii, pentru ca acolo traficul rutier nu fusese restrictionat, iar "intrarea pe carosabil ar fi pus in pericol siguranta celor prezenti".

"Mai mult, in Piata George Enescu era aprobat un festival de muzica, iar legea interzice clar intersectarea a doua manifestari publice", a adaugat ministrul.

In ceea ce priveste interventia jandarmilor, Dragos Tudorache a subliniat faptul ca "dispozitivul Jandarmeriei nu a fost unul ofensiv, ci unul pur defensiv, el viza doar blocarea accesului manifestantilor pe alte trasee decat cele aprobate".

"Chiar si cand s-a inceput fortarea dispozitivului nu s-au folosit bastoane, scuturi, gaze lacrimogene asa cum s-a speculat sambata si duminica. Nu s-au folosit nici catuse cand au fost condusi la sectie cei 4 organizatori", a mai afirmat ministrul.

Totusi, doi dintre organizatori au fost imobilizati fizic. "Abia aici putem discuta de o folosire a fortei din partea unora dintre jandarmii implicati. Aceste incidente, punctual, sunt elementele pentru care am cerut deja jandarmeriei o comisie de cercetare disciplinara asa cum prevede legea", a anuntat ministrul de Interne.

Afla mai multe dintr-un fotoreportaj Ziare.com de la marsul pentru Basarabia.

Pe de alta parte, acesta a subliniat faptul ca s-a incercat medierea cu organizatorii, dar din dialogul purtat "a reiesit clar care erau intentiile acestora, macar ale unora, de a devia de la scopul initial".

"Au spus foarte clar mediatorilor ca intentioneaza sa ajunga in Piata Universitatii, unde intentioneaza sa campeze", a declarat ministrul, adaugand ca sunt inregistrari video care dovedesc cele afirmate de el.

Dragos Tudorache a mai explicat ca cei doi jandarmi vor fi cercetati pentru "acea interventie punctuala, individuala, de la momentul retinerii, unde a fost folosita forta", pentru a se stabili daca exista vreo responsabilitate.

"Au fost poate erori individuale in acea interventie punctuala asupra celor doua persoane, dar nu vom ezita sa facem cercetarea fara partinire", a subliniat acesta.

In plus, ministrul a anuntat ca a cerut acordul in scris Autoritatii Nationale pentru protectia datelor, pentru ca imaginile inregistrate sa fie puse la dispozitie tuturor celor interesati si mass-mediei.

In concluzie, Dragos Tudorache a afirmat ca in acest weekend a fost vorba, pe de o parte, de o "manifestatie pasnica, pentru o cauza frumoasa, care a inceput si s-a desfasurat fara incidente", dupa care s-a ajuns la punctul culminant, cand s-a deviat de la intentia initiala, "pentru motive care nu au avut de-a face cu jandarmeria, pe care nu vreau sa le speculez".

"Suntem un guvern apolitic si nu vreau sa comentez atitudinea politicienilor", a punctat ministrul.

Intrebat de jurnalistii prezenti la conferinta de presa, ministrul de Interne a precizat ca din imagini reiese clar ca organizatorii manifestatiei care au fost dusi la sectie s-au culcat singuri la pamant si au refuzat sa fie ridicati, din acel moment fiind luati pe sus.

Intrebat de jurnalisti, Dragos Tudorache a refuzat sa speculeze asupra posibilelor intentii ascunse urmarite de organizatori sau asupra "grabei" cu care anumiti oameni politici au sarit sa discrediteze Jandarmeria, graba care i s-a parut insa "cel putin curioasa", mai ales ca tema era una "sensibila" - relatia cu Republica Moldova.

De asemenea, ministrul a comentat faptul ca organizatorii manifestatiei "au avut revendicari politice", dovada ca duminica au discutat cu partidele.

"Am ales in partea a doua sa nu mai intervenim, sa nu cream tensiuni in plus. S-a inteles ca sunt revendicari politice, au fost aduse la cunostinta partidelor politice, dupa care tot momentul a fost inchis aseara (duminica, n.red.) ceea ce a dovedit ca modul in care jandarmeria a ales sa se comporte a fost unul intelept", a mai declarat ministrul de Interne, referindu-se la faptul ca manifestantii nu au fost impiedicati sa petreaca weekendul in corturi, la Piata Universitatii.

Citeste si:
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, 15 august, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Marinei Române, că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru...