Ce explicatii a vrut Comisia de la Venetia de la Antonescu

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 08:56
4726 citiri
Ce explicatii a vrut Comisia de la Venetia de la Antonescu

Senatorul PNL Ioan Ghise a declarat, luni, dupa intalnirea Comisiei de la Venetia cu presedintele Senatului, ca printre temele discutate au fost afirmatiile privind schimbarea unor membri ai Curtii Constitutionale si impunerea termenului pentru avizul CCR in cazul suspendarii.

Potrivit lui Ghise, membrii Comisiei de la Venetia au discutat pe doua tipuri de teme, printre care motivul pentru care s-a dat un termen atat de scurt de catre Parlament, de o zi, pentru avizul Curtii Constitutionale.

"Domnul presedinte a explicat faptul ca in Constitutie este vorba despre un aviz consultativ, si nu unul conform, si ca Parlamentul oricum ar fi fost decis sa declanseze procedura de suspendare a presedintelui Basescu", a mentionat Ghise.

El a adaugat ca si membrii Comisiei de la Venetia au admis, prin vocea liderului delegatiei, ca au existat, in trecut, decizii contradictorii la nivelul CC.

"A confirmat (liderul delegatiei Comisiei de la Venetia - n. red.) ca au cunostinta despre faptul ca decizii de-a lungul timpului, luate de Curtea Constitutionala, sunt contradictorii pe fond", a mai explicat Ghise.

"Aceste doua teme i-au interesat in mod deosebit si intrebarile si comentariile domniile lor s-au circumscris acestor teme", a mai spus Ghise.

El a mai spus ca, din opinia sa, membrii Comisiei au fost interesati de "aspectele declarative" si mai putin interesati de cele "pur procedurale".

Ioan Ghise a aratat ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei de la Venetia a exprimat "opinii personale", nu ale partidului din care face parte si a precizat ca le-a inmanat oficialilor straini dosare cu punctele de vedere pe care le exprima de cateva saptamani.

Presedintele Basescu a declarat, la intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia, ca principala concluzie in urma evenimentelor politice din ultimele doua luni este ca institutiile statului -CC, Parchetul General sau DNA - au rezistat presiunii politice, confirmand ca Romania este un stat de drept.

"Concluzia principala este ca intr-un fel sau altul institutiile romanesti rezista presiunii politice. Ele au reusit sa ramana in interiorul misiunii fiecareia, daca discutam despre Curtea Constitutionala, Procurorul General sau DNA. Acesta este un motiv de satisfactie pentru mine (...)

Aceste evenimente ne-au dat ocazia sa constatam aceasta realitate, chiar daca este surprinzatoare pentru multi oameni, este o confirmare ca Romania este un stat de drept, in care institutiile pot actiona atunci cand se intampla abuzuri politice", a declarat presedintele Basescu, adaugand ca el nu este surprins de faptul ca institutiile romanesti sunt capabile sa reziste presiunilor politice, deoarece le cunoaste bine in urma celor opt ani de cand se afla in functie.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...